Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
„Псетата“ на глобализма PDF Печат Напиши писмо
брой 42
Написано от Проф. д.ф.н. Нако СТЕФАНОВ   

Наемничеството има изключително древни корени. Още от древността е известно, че египетският фараон Рамзес II използва значителен брой наемници. В античната епоха то е било разпространена практика на Римската империя, която широко използва наемници от така наречените федерати, т.е. от подчинени съюзници - страни и народи.
Днес в условията, когато сме свидетели на действията на нова изключително хищническа форма на капитализма, наричана „турбокапитализъм“, „казино-капитализъм“, „корпокрация“ или „глобокапитализъм“, дошла на смяна на т.нар. държавно-монополистически капитализъм, се наблюдава рязко разширяване на наемничеството в специфичните форми най-вече на т.нар. частни военни компании (ЧВК).

Продължение...
 
„Студената война” – идеологически сблъсък или война за ресурси PDF Печат Напиши писмо
брой 37
Написано от Стефан АНЧЕВ   

продължение от бр. 36

Ако се приеме, че „доктрината Труман” разчиства пътя за навлизането на американската помощ в Европа и е първият етап от такава политика, то “планът Маршал” е свързан със съживяването на икономиката на Западна Европа. И обърнете внимание, това се налага не от идеологически, културен или друг характер, а по икономически и военни причини, защото държавите от Западна Европа са необходими за американския експанзионизъм. Както обяснява Ачесън, износът на САЩ възлиза на 16 млрд. щ. д. годишно, като по-голямата част от него е предназначен за Европа, докато вносът възлиза на по-малко от 8 млрд. щ.д.

Продължение...
 
„Трансформацията” на проекта „Белене”: ЗАТВОР ВМЕСТО АЕЦ PDF Печат Напиши писмо
Брой 14 (2012)
Написано от Зора   

При това правителство на площадката в Белене няма да има нито атомна, нито газова електроцентрала. Последната се използва само като претекст за вдигане на забраната върху проучванията и добива на шистов газ от „Шеврон”

След продължило почти три години шикалкавене около проекта АЕЦ „Белене” Бойко Борисов изплю камъчето, което търкаляше в устата си: България се отказва от строежа на Втора атомна. На другия ден отказът бе одобрен и от Народното събрание: „против” гласуваха 42 депутати, 1 се въздържа и 120 подкрепиха решението на правителството.

Продължение...
 


Страница 87 от 87