Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
„ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА” И ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ PDF Печат Напиши писмо
Брой 6 (2012)
Написано от Велко ВЪЛКАНОВ   

На 1 февруари, деня, в който бе изпълнена присъдата на осъдените от Народния съд, президентът на всички българи г-н Росен Плевнелиев почете не само тяхната памет, но и паметта на всички други „жертви на комунизма”. Когато полагаше своя венец пред паметната плоча на жертвите, от двете му страни стояха, изпънали снага, войни от българската армия. Така по всички правила бе отдадена държавна почест нА осъдените от Народния съд и другите жертви на комунистическия режим.

Продължение...
 
„Който устои докрай, той ще бъде спасен” PDF Печат Напиши писмо
брой 17
Написано от Олга РЕШЕТНИКОВА кандидат на историческите науки   

В сложното време на днешния ден не са много онези изследователи, които проявяват неподправен и дълбок интерес към българската история, към православната и славянска цивилизация, към историята и знаковите личности на сравнително близкото минало. Затова вестник “Нова Зора” отново се връща към подвига на героите и мъчениците на Априлското въстание от 1876 г. чрез статията на Олга Решетникова, приятел и заклет радетел на руско-българската дружба, на историята и на развитието на съвременните близки отношения между двата народа. Винаги е интересно и много полезно да се види какво мислят другите за нас, и това е още по-ценно, ако са добронамерени и обективно верни на фактите и събитията.

Продължение...
 
„Нашето” момиче и „нашето” момче или когато безумието се превръща в масов навик PDF Печат Напиши писмо
брой 20
Написано от Боян ЧУКОВ   

Все повече у мислещите българи се наслагва убеждението, че нещо не е наред в милата ни Родина. Тези дни нашият премиер ни се похвали, че ще ни дари с метро, което „пътува и в двете посоки”. Няма как да не се замислиш по какъв начин става връщането обратно от посоката, в която си пътувал с подземната железница. Вероятно Бойко Борисов е достигнал до непознаваеми за средния българин мисловни дълбочини.

В същото време млада студентка, която работи във фризьорски салон, за да си плаща семестрите в НБУ, твърди, че „само бат’Бойко ше ни управи”. Девойката се опитва да прави и вътрешнополитически анализи, но явно това не й се удава лесно.

Продължение...
 
„ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ” PDF Печат Напиши писмо
брой 22 (2012)
Написано от Никола ПРОСТОВ   

• Аз съм един от тези, които се гордеят, че са участвали във възродителния процес в Родопа планина

Наслушахме се през последните 22-23 години на демагогията на всевъзможни политици, наслушахме се на „лъжлива уста”, както е казал поетът, за всевъзможни неща - социални, икономически, политически, масово приватизационни, криминални, организирано-престъпни и какви ли още не. Но има един въпрос, получил гражданственост в последно време, възродителен процес, по който едни политици позорно мълчат, а други го използват винаги, когато наближат избори, или трябва да се „оплюе” или обругае противниковата страна.

Нямах намерение да се включвам активно в дебата по този въпрос, но интервюто на Анита Чолакова във в. „Отзвук” от 2 - 3 април 2012 г. с депутата от ДПС Ариф Агуш ме подтикна да взема и аз отношение и заявявам на висок глас, че аз съм един от тези, които се гордеят, че са участвали във възродителния процес в Смолянски окръг.

Продължение...
 
„ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ” PDF Печат Напиши писмо
брой 26 (2012)
Написано от Никола ПРОСТОВ   

В бр. 22 на в. „Нова Зора” от 5 юни т.г., започнахме с „Битка за сърцето на Родопа”. Поводът бе научната конференция в Смолян, проведена на 5 май т.г. – „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”, където Нов български университет е представен от Евгения Иванова и нейния доклад. Твърдението на г-жа Иванова, че имало „все по-отчетлив процес за обособяване на отделен етнос, обхванал не само елитите, но все по-големи масиви от хора” предизвика широк отзвук не само сред местната общественост и регионалната преса.

Продължение...
 
„ПРЕД МЕН НЕ СТОИ ВЪПРОСЪТ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМ” PDF Печат Напиши писмо
Брой 7 (2012)
Написано от Валерий Коновалов   

Какво означават президентските избори
за православния човек?

С архимандрит Тихон (Шевкунов) беседва Валерий Коновалов

- Отец Тихон, не е ли по-добре вместо на избори да отидем в храма, та нали в политиката и без нас ще се разберат?
- Действително съществува такава позиция, която споделят немалко православни хора, макар и да не са мнозинство. Това, видите ли, не е наша работа, на нас ни дай само да се молим. А в гражданския живот, и в частност в предстоящите избори, няма за какво да участваме. Но първо, дайте да си спомним Свещеното писание.

Продължение...
 


Страница 86 от 87