Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
ЯДРЕН ИРАН, НЕРВЕН ИЗРАЕЛ PDF Печат Напиши писмо
Брой 9 (2012)
Написано от Енчо ЕНЕВ   

Докладът за изпълнението на иранската ядрена програма, изготвен от Международната агенция за ядрена енергия е сред най-тревожните досега. Съгласуваните усилия на западните разузнавателни служби с Израел да  саботират иранската ядрена програма се оказаха много по-малко ефективни, отколкото се смяташе в началото. Иран започна да премества част от капацитета си за обогатяване на уран към Фордоу, съоръжение дълбоко под земята в планината, близо до Ком. Разузнавателни източници смятат, че ако Иран реши да излезе от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, може да има поне едно годно ядрено оръжие в рамките на година и още няколко - след около шест месеца.

Продължение...
 
“...ние им строим магистрали... като слънце” PDF Печат Напиши писмо
брой 32
Написано от Ася Максимова   

Заглавието е на редакцията, понеже най-точно отговаря на тревожните въпроси на нашата съгражданка г-жа Максимова.  Описаното от нея – кратко, ясно, сбито и илюстрирано – отговаря на картинката, такава, каквато е не само в този столичен квартал.Общата черта на положението в столицата (а може би и в много други населени места) е липса на инициатива, липса на отговорност за следващите дни и години, формализъм и безхаберие – ако това е по-разбираемо като понятие. Разбираемо е и друго нещо – че картинката няма да се промени, докато всеки приема законите като врата в полето, а по-точно - докато законите съществуват с единствената (неявна) презумпция да позволят удобно тълкуване на силните мира сего.Огледайте се и ще видите голата истина – никой не го интересува общото, пазим си нашто...  Някой спомня ли си с какви обещания дойде сегашното управление?! Е, и?

Продължение...
 
“Атака” ООД – краят на една голяма измама PDF Печат Напиши писмо
брой 48
Написано от "Зора"   

• политическото джебчийство и попгапонщината на Сидеров нямат нищо общо с честния патриотизъм на хилядите, излъгани от него

На тазгодишните президентски и общински избори партия “Атака” събра петкратно по-малко гласове, отколкото на предишните. Това е ясно указание, че нейният устрем към небитието е неотвратим. Последвалите скандали в семейство Сидерови са само едно грозно боричкане за нейното “наследство”, което по същество не променя нищо.

За шестте години парламентарно битие на партията Сидерови добре напълниха собствените си джобове, но не свършиха нищо полезно за своите избиратели.Не успяха, а и не поискаха да решат дори такива елементарни казуси като турскоезичните новини по БНТ и ориенталския вой от минарето в сърцето на София.
Последният, шести поред депутат, напуснал продънената партийна гемия на “Атака”, заяви тия дни, че въпреки крясъците срещу турцизацията на България, през цялото време еднофамилната партия е обслужвала най-вече интересите на Доган. После добави още един безспорен факт: че за това време Сидеров успешно е дискредитирал българския национализъм с нелицеприятния облик, който му придаде със своите ексцесии и авантюри.

Продължение...
 
“БАЛАНСИРАНИЯТ БЮДЖЕТ” Е ВРАГ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ PDF Печат Напиши писмо
Брой 13 (2012)
Написано от Джоузеф ЩИГЛИЦ   

Шансовете на милиони хора да осъществят американската си мечта все повече се топят – заедно с топенето на снега и работните места, заедно със спестените бели пари за черни дни, заедно с отнемането на милиони семейни жилища от ненаситните банкери.
Президентът Джон Кенеди някога бе казал, че приливът издига всички лодки. Но днес, във времето на отлива, американците започват да забелязват, че богоизбраните, с високите мачти, са ги изпреварили значително. По време на прилива милиони хора повярваха, че наистина имат шанс да осъществят американската си мечта. Днес тези мечти си отиват с прилива.

Продължение...
 
“В утрото на светла ера, с факела на нова вера...” PDF Печат Напиши писмо
брой 24
Написано от Христо МАЛЕЕВ   

Сякаш днешното време направи всички ни песимисти. Имам предвид не само нас, българите. Имам предвид не само бедните, болните или остарелите. Имам предвид не само хората от малките държави, или от фалиралите държави, или от държавите, които са на прага на разпадането по етнически, политически, религиозни или някакви други причини. Струва ми се, че почти няма човек на Земята, който по един или друг повод, при едно или друго обяснение, с едно или друго оправдание да не е черноглед, да не е отчаян, да не е обезсърчен. Защо ли е така? Нима проблемите пред нас са наистина нерешими? Нима именно сега общочовешката цивилизация (а вероятно има и такава, наред с християнската, ислямската, конфуцианската, будистката или юдейската) показва на всички и във всичко, че се е изчерпала, че е завършила своя кръг, или спирала, или каквато и да е друга фигура на развитие, и вече се приближава уморена към естествения си край?

Продължение...
 
“ИКОНОМИИ” ПО ДЕПУТАТСКИ PDF Печат Напиши писмо
Брой 7 (2012)
Написано от Асен ГЕОРГИЕВ   

Напоследък даже депутатите започнаха да се усещат, че социалното напрежение в страната трудно се удържа. Неотдавна имаха възможността да си “актуализират” заплатите с още 400 лв. на калпак, но не го направиха. Ясно защо - за да не дразнят оголелия и озлобен “електорат”, който охотно би ги издавил дори в леген вода.
Елементарната сметка показва, че този “жест” на парламентарното войнство ще пести на данъкоплатеца над 1,1 млн. лв. годишно.

Продължение...
 


Страница 84 от 87