Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
ШИРОКА ДУШЕВНА КРОЙКА PDF Печат Напиши писмо
Брой 18 (2012)
Написано от Тодор КОРУЕВ   

продължение от бр. 17

Затуй „моите” кехаи и овчари са повечето хора с широка душевна кройка, самочувствието им личало в походката, в държанието, в говора, „големството” им е в кръвта. Чувството за превъзходство иде не само в гиздилните им облекла и силяхлъците, но от позицията в обществото – кехаята има влияние  над агата, чиито къшли наема, но му гледа овцете. Почитан е и от османската администрация. Не са един и два случаите забитинът на Ахъ Челеби Салих ага да отстранява местни управници, вършили зулумлуци, защото не могъл да скърши хатъра на авторитетен кехая. Влиянието на кехаите е стигало дотам, че са могли да свалят от въжето осъден на смърт.

Продължение...
 
Шистофреничната треска за газ PDF Печат Напиши писмо
брой 25
Написано от Юлия ДОБРЕВА   

• Искат да превърнат Златна Добруджа в “Амазонски Чернобил”
• Сондажите на “Шеврон” в Нови пазар може да докарат
катастрофални екологични последици за житницата на България

Компанията “Шеврон - България експлорейшън енд продакшън” получи разрешение за търсене и проучване на шистов газ в страната ни. На заседание на правителството, на 15 юни т.г., тя бе допусната на територията на България за срок от пет години, за това време дружеството ще вложи около 50 млн. евро за търсене и на нефт и природен газ, на свой риск, в площта “Блок 1 Нови пазар”. Теренът заема 4400 кв. км в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.
Предвижда се страната ни да получи общо 84 млн. евро в замяна на сондаж и добив на шистов газ в Североизточна България - нещо като прочутото възнаграждение за страха... Според еколози този метод за проучване и добив на газ крие големи рискове за околната среда, в земните недра се инжектират химикали. В световен план подобни технологии обикновено предизвикват катастрофи, и не само екологични.

Продължение...
 
Ще ни отнемат ли победата на Шипка? PDF Печат Напиши писмо
брой 33
Написано от Евгений ЕКОВ   

Сред неотменимите дати, белязали върховете в националната ни история, 11 (23) август 1877 г. ще остане завинаги изписан с кървави букви. Защото на този ден се водят най-ожесточените и решаващи боеве при връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война. Това е върховното изпитание на защитниците на прохода - Шипченската епопея.

До тази славна страница от миналото ни се стига, след като в началото на август руското командване поверява отбраната на старопланинските проходи от в. Шипка до гр. Елена на ген. Ф. Ф. Радецки, а непосредственото ръководство на отбраната на Шипченския проход - на ген. Н. Г. Столетов.Предвид изключителната важност на прохода, след превземането и опожаряването на Стара Загора Сюлейман паша се насочва натам с 27-хилядна армия и 48 оръдия (без да се броят резервите). На 8 (20) август той се разполага в подножието му, готвейки се да нанесе тук главния удар.

Продължение...
 
Ще обърнем ли и другата буза? PDF Печат Напиши писмо
брой 43
Написано от Евгений ПЕНКОВ   

Има нещо патологично в начина, по който Сърбия се държи със своите съседи. Доказвала го е не един път, доказа го и сега с отказа си да разкрие на 23 октомври изборни секции в Босилеград и Цариброд. Така хиляди българи с двойно гражданство бяха лишени от правото си на глас при избора на държавен глава на България.В същото време се оказа, че секция няма да има и в българското консулство в Ниш. В резултат на всичко това сънародниците ни в Западните покрайнини на практика останаха без възможност за гласуване. И въпреки призива на Демократичния съюз на българите към българското правителство да помогне на хората с българско гражданство в пограничните общини да гласуват по адресната си регистрация в страната ни.

Продължение...
 
ЩО Е ТО АЛТЕРНАТИВА И ИМА ЛИ ТЯ ПОЧВА У НАС PDF Печат Напиши писмо
брой 14
Написано от Евгений Гиндев   

Днес модерна и най-употребявана дума в българския политически речник е „алтернатива”. За нея говорят всички политически субекти, но най-вече телевизионно представените партии.
Терминът е насочен срещу управляващата партия ГЕРБ, т.е. всички те са алтернатива на сегашното управление и са спасението на България. „БСП е ясна алтернатива на сегашното управление и има свое виждане как страната ни да излезе от кризата”, заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на среща с посланиците на страните-членки на ЕС, Хърватия и Турция. Работната среща беше по покана на посланика на Република Унгария в България - Юдит Ланг, и е по повод унгарското председателство на СЕ на ЕС (Аргументи BG  от 29.03.2011 г.).
Но що е алтернатива?

Продължение...
 
ЯБЪЛКАТА НА ГЕРБ PDF Печат Напиши писмо
брой 39
Написано от Людмил НЕДЯЛКОВ   

Помните ли вица как един американски милиардер (Ротшилд, Форд или Рокфелер, все едно) обяснявал натрупването на състоянието си? Купил три ябълки, излъскал ги и ги продал по-скъпо; след това с парите купил шест ябълки, които отново излъскал и продал на по-висока цена. И т. н. , и т. н., докато натрупал първия милион... Към тази басня зевзеците у нас добавяха: „Накрая му съобщили, че е починала богатата му леля, на която той бил единствен наследник.”Нещо подобно правят днес от ГЕРБ, пробутвайки бившия министър на благоустройството и регионалното развитие Росен Плевнелиев като „фаворит” за президентския пост на изборите през октомври 2011 г.

Продължение...
 


Страница 83 от 87