Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
ЧЕ КОЛКО СА 7 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА МИЛИОНЕРИ КАТО НАС?! PDF Печат Напиши писмо
Брой 23 (2012)
Написано от Ангел БАРУСОВ   

Както е известно, всеки редови българин притежава милиони левове в банките и все не може да измисли за какво да ги похарчи.

Точно заради това строителната министърка Лиляна Павлова е изродила идея как въпросният българин да намести първите 10 бона от тях – като си санира панелката, естествено! – веднага ще се сети читателят.

Продължение...
 
ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА, ГОСПОДА! PDF Печат Напиши писмо
Брой 13 (2012)
Написано от Любомир КОЛАРОВ   

От 134-годишната история на съвременна България, може да се направи извод, че винаги, когато сме били „скарани“ с Русия, сме губили. Така е било по времето на Първата световна война, така е било и с Втората световна война. Очакваме обаче руснаците винаги да ни прощават „волностите“ като на малко дете. Те винаги трябва да ни „разбират“, а ние да се държим както ни кефне. Или по-точно както го иска някой по-голям „батко“ - по-рано Германия, а сега САЩ.

Продължение...
 
Четиво за евронаивници PDF Печат Напиши писмо
брой 50
Написано от Венцел КРАНЦ   

След всичко, което преживяхме през последните 4 години като членове на ЕС, в България вече не би трябвало да има хора, които да се наричат дори евроскептици. Единствената точна дума за оредяващите фенове на “нова Европа” е евронаивник. Но ако и последното решение на Европейския съвет не им е изцерило този наивитет, значи вече става дума за хора със сериозни интелектуални увреждания.
За Брюксел България просто не съществува. Още през лятото ЕК предложи увеличение на кофинансирането от ЕС за кохезионните политики, рибарството и развитието на селските райони за икономики в криза и такива с проблеми в платежния баланс - Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария. По този начин тези държави няма да получат повече пари, но ще могат да изпълняват някои европроекти, които иначе никога няма да могат да започнат заради невъзможността да предоставят национално финансиране по тях.

Продължение...
 
ЧЕТИРИ МРАЧНИ СЦЕНАРИЯ НА „МОРГАН СТЕНЛИ” PDF Печат Напиши писмо
Брой 28 (2012)
Написано от Мирослав ШОМОВ   

за излизане на Гърция от еврото
и един катастрофален - за България

Анализирайки последствията за гръцката и европейската икономика, както и за страните извън еврозоната, банката „Морган Стенли” прогнозира четири вероятни сценария за това какво ще последва, ако Гърция напусне Еврозоната.

Продължение...
 
ЧИНОВНИК, И ПАК ЧИНОВНИК PDF Печат Напиши писмо
Брой 7 (2012)
Написано от Д-р Теодор БОЕВ   

Въпреки уж ниските заплати, за едно място в държавната администрация кандидатстват по няколко десетки млади хора - с по три магистратури и поне два чужди езика... Явно има защо. Оказа се, че министерствата са раздали през миналата година 10 милиона лева бонуси на служителите си. Тази цифра не излезе лесно на бял свят въпреки настойчивите искания на парламентарната опозиция. И това далеч не е цялата сума, а освен това не е ясно как се разпределя баницата по рангове (как беше в оня виц – мутра, бандит, чиновник...).

Продължение...
 
ШИРОКА ДУШЕВНА КРОЙКА PDF Печат Напиши писмо
Брой 17 (2012)
Написано от Тодор КОРУЕВ   

Иска ми се да влезна в душевната кройка на овчаря, но не мога да го направя без помощта на Сиврията. Нему принадлежи забележителното писание „Родопчанинът”, нарекъл го е „фрагментарен опит за психография”, сякаш да ни напомни, че не може „да се обхване необхватното”. Удивителното е, че този текст излезе в кн. 1 на „Родопи” от 1973 г., със „следва” накрая, а продължението се появи чак в книжка 5 на списанието през 1974 г., т.е. след отсъствие в 15 книжки. И до ден-днешен не ми е ясно – у кого е причината за разтеглянето във времето на психологическия етюд, но няма да е нито у Станислав Сивриев, нито у главния редактор Николай Хайтов, а някой друг по на високо стъпало толкова дълго е мъдрувал що да стори с писанието на Сини Сиври, както Илия Бешков е наричал младия си приятел.

Продължение...
 


Страница 82 от 87