Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
БЪЛГАРСКАТА КРИЗА ЩЕ НАДЖИВЕЕ И ЕС PDF Печат Напиши писмо
Брой 19 (2012)
Написано от Людмил НЕДЯЛКОВ   

„Европа се намира в критична ситуация, тъй като фокусът върху мерките за бюджетни икономии тласка континента към самоубийство. Никога не е имало успешна програма за бюджетни икономии в която и да е голяма страна. Бюджетните икономии ще доведат до висока безработица, която ще се окаже политически неприемлива и ще задълбочи дефицитите допълнително.”

Продължение...
 
Българският европеизъм PDF Печат Напиши писмо
брой 33
Написано от Арх. Чавдар ЙОТОВ   

или диалектика на националните катастрофи

продължение от бр. 32

Провинциалният полуграмотен, хиперактивен и безпардонен бивш комсомолски елит, недопускан през годините на прехода до голямата държавна софра, измъчен „матреялно”, революционно и радикално настроен, е призован да изгори в борбата за глобалната демокрация и да натрие носа на Станишев, Пирински и свенливия Миков. И най-важното: този път мутроолигархията от слугински произход ще ни спасява от аристократичния маразъм на бившите господари... понеже ги познава добре и ще се „справи” с тях.

Мутроолигархът от слугински произход в епохата на късния социализъм е типичен Тартюф,

Продължение...
 
Българският европеизъм PDF Печат Напиши писмо
брой 32
Написано от Арх. Чавдар ЙОТОВ   

или диалектика на националните катастрофи

Политическият живот през годините на прехода, както твърди един известен наш “идеен съмишленик и другар“, реално не се e състоял. Няма я политиката, не се вижда и даже не се задава. И затова нацията трябва да се напъне и да я роди.Но ако погледнем внимателно и задълбочено, ще видим, че я има, както винаги и сега я има. Има я и още как...Противоречивата и драматична история на Третата българска държава обикновено поражда спорове и съмнения относно качествата на българската политика. Поради интелектуалната и духовна немощ, от неопитност или глупост, външнополитическите „постижения” на политиците ни или са отхвърляни, или са оспорвани. Затова и по-често хулим, отколкото хвалим “родната политика”.

Продължение...
 
БЪЛГАРСКОТО ОТМЪЩЕНИЕ ЗА ЕДНО РУСКО ПОРАЖЕНИЕ PDF Печат Напиши писмо
Брой 23 (2012)
Написано от Евгений ГИНДЕВ   

На 31.05.1223 г., на бреговета на река Калка, се срещат войските на руско-половецката коалиция и на държавата-конфедерация на Чингис хан. Тежката битка завършва със страшно поражение на коалицията, което днес се се смята за най-тежкото военно поражение в руската история.

В началото на 13-и век в Източна Азия възниква нова империя. Неин създател е монголецът Темуджин, известен като Чингис хан (1162 – 1227 г.) – талантлив пълководец и мъдър управник. Монголската империя е най-голямата държава, създадена в света, а Чингис хан – един от най-успешните военачалници.

В 1222 г. армията на Чингис хан разгромява Азербайджан и Грузия, преминава през Дербентския проход и нахлува в Северен Кавказ, в земите на аланите и половците.

Продължение...
 
Бюджетът на Дянков-Геноцидeн модел в действие PDF Печат Напиши писмо
брой 47
Написано от Проф. Евгений ГИНДЕВ   

• Народът трябва да проумее
на каква експлоатация е подложен
и съгласен ли е да търпи това

В България се живее зле. Казано открито - много зле. Само в последните година и половина основното ядене на безработните и бедните пенсионери - баничките - поскъпнаха два пъти. Властта, скрита зад удобния тезис за криза, „коли, беси, бие, псува и глоби народ поробен” (Хр. Ботев).Тече парламентарната баталия за бюджета през 2011 г. Неговата съдба ще се реши от депутатите, народът няма да бъде питан. Основният довод е, че бюджетът може да бъде проумян само от незначителен брой професионални икономисти. В голяма степен това е така, но доводът автоматично изключва 98 % от депутатите, които и хабер си нямат от „висша” икономика. Пълното разбиране на бюджета изисква познаването на голям обем данни, които са достъпни само на Министерството на финансите.

Продължение...
 
БЯЛАТА КНИГА ЗА ОТБРАНАТА –ЕЛЕГИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ PDF Печат Напиши писмо
Брой 5 (2012)
Написано от Мирослав ШОМОВ   

Близо две години и половина след приемането на Бялата книга за отбраната опасността тя да последва съдбата на предишната Бяла книга, от 2002 г., и пак да се превърне в черна за Българската армия, вече е повече от реална. Черна, защото за осемгодишното си действие досегашната бяла книга, освен ликвидиране на цели съединения и подразделения на БА, драстични съкращения на военнослужещи, корупция, кражби и продажби, друго не постигна. За голямо съжаление такива са нещата и сега.

Продължение...
 


Страница 9 от 87