Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
България - страната на наивните Буратиновци PDF Печат Напиши писмо
брой 32
Написано от Боян ЧУКОВ   

В началото на август фабриката за откровени лъжи и социологически манипулации работи на пълни обороти. На 4-ти август т. г. медиите заляха общественото мнение с „цифри” и коментари за това как рейтингът на ГЕРБ се покачвал. Лъжата вече близо две години не слиза от постоянен обществен оборот. Измамата при управлението на ГЕРБ не се облага с ДДС...
Столичен ежедневник ни обръща внимание, че по софийските кръстовища вече няма просещи жени и деца. Естествено, хората по това време през лятото са на море и просенето като доходен бизнес върви повече по Черноморското крайбрежие.

Произнасянето на думата „ГЕРБ” придоби по време на последното правителство трагикомичен оттенък. Понятието „европейско” при днешното управление тотално се изпразни от съдържание.

Продължение...
 
България 2011: ЧАЛГА-ДЕМОКРАЦИЯ, ВИРТУАЛЕН ПРЕЗИДЕНТ PDF Печат Напиши писмо
брой 46
Написано от Людмил НЕДЯЛКОВ   

Ако номинирането и предизборната реклама на Росен Плевнелиев като кандидат за четвърти президент на Република България бяха пропити с легенди, полуистини и откровени лъжи, включително за неговия професионализъм, неподкупност, престиж и честно забогатяване, то публичните изяви на новоизбрания държавен глава са пълни с клишета и „бомбастики”. Така в първото си следизборно интервю за в. „Стандарт” (01.11.2011 г.) Плевнелиев буквално „утрепа рибата”, обявявайки взаимно отричащи се цели и задачи. Например „проветряване” на президентството (т.е. смяна на екипите и правилата), отзоваване на посланиците с досиета в ДС и „надграждане на доброто”.

Продължение...
 
БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВИХЪРА НА АНТИРУСКИТЕ СТРАСТИ PDF Печат Напиши писмо
Брой 13 (2012)
Написано от Проф. Евгений ГИНДЕВ   

България се отказа от строежа на АЕЦ „Белене”. В този отказ няма нищо икономическо, екологично или технологично – отказът бе чисто политическо действие.

Ако някой се съмнява, нека припомня изказване на „русофоб № 1” Евгений Дайнов: „Какъвто и да излезе кабинетът „Борисов”, едно е кристално ясно: той няма да бъде в услуга на Кремъл. Каквито и да ги надроби, зад дробежа няма да стоят мазните договорки с Путин и „Газпром” (в. „Седем”, 29.7–4.08. 2009 г.). И тъй като Дайнов нищо не разбира нито от икономика, нито от екология, нито от технология, неговото пожелание е умозрително, политическо и което е най-лошо – цивилизационно...

Продължение...
 
БЪЛГАРИЯ И „МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ” PDF Печат Напиши писмо
Брой 15 (2012)
Написано от Боян ЧУКОВ   

Последните месеци във вътрешнополитическия живот в България все по-отчетливо се наблюдават остри сблъсъци между глобалните фактори. Шизофреничното поведение на управляващите от ГЕРБ представлява векторна сума между външните разнопосочни импулси.
За последните три години сегашните управляващи играят на „тука има, тука нема”, която е опростено обяснение на класическия вече девиз „ние (управляващите) гледаме къде има икономическа изгода” и...

Продължение...
 
България: ОПАКАТА СТРАНА НА ДУМИТЕ PDF Печат Напиши писмо
Брой 15 (2012)
Написано от Людмил НЕДЯЛКОВ   

„Щом едно правителство почувства необходимост да обещава на своите граждани мир и благоденствие посредством афиши, човек трябва да бъде нащрек и да очаква точно обратното”

Иво Андрич, „Мостът на Дрина”

 

В книгата си „Криза. Как се прави това?” Николай Стариков обяснява как трябва да се тълкуват думите и изразите, с които ни омайва финансовият свят. Например когато банкери и финансови брокери ни говорят за „дефицит на ликвидност”, това означава липса на пари. Сиреч, някой е ограбил банка или предприятие и е офейкал с парите, или е „инвестирал” наличните пари в така наречените лоши (разбирай, несъбираеми) кредити и други високо рискови начинания.

Продължение...
 
БЪЛГАРИЯ: ОПИТНОТО ПОЛЕ НА ГЕРБ PDF Печат Напиши писмо
Брой 16 (2012)
Написано от Людмил НЕДЯЛКОВ   

До края на мандата на Бойко Борисов
остава една година и това е добрата новина.
Лошата е, че след толкова „успешно” управление
може да дойде още по-калпаво.
Злото няма дъно.

Откакто премиерът Борисов „забрани” на министрите си да използват бъдеще време, целият кабинет се пристрасти към условното наклонение.
Ще построим АЕЦ „Белене”, ако се намери стратегически инвеститор, защото вече сме хвърлили 2 млрд. лева в този „гьол”; ще строим Втора атомна, ако ни докажат, че проектът е необходим и печеливш; без АЕЦ „Белене” токът ще поскъпне 17 пъти, така че ще подпишем договор, ако Русия финансира строежа; ще строим АЕЦ „Белене”, но само ако се осигури частно финансиране на проекта, без държавна гаранция за инвеститорите и ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия по преференциална цена; ще строим АЕЦ „Белене”, но само ако руснаците ни гарантират достатъчна сеизмична устойчивост и намерят западен стратегически партньор. И т. н., и т. н.

Продължение...
 


Страница 8 от 87