Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
БИТКАТА ЗА ЛИБИЯ PDF Печат Напиши писмо
брой 43
Написано от Сергей КОЖЕМЯКИН   

След постигнатото от Запада разпадане на СССР, ликвидирането на управляващия режим на Муамар Кадафи стана решаващ етап в битката за световно господство
Системата на международното право е разрушена. Тесен кръг от избрани държави може да се намесва във вътрешните работи на всяка държава. В света възтържествува диктатът на новия Райх, пресичащ и най-малките прояви на самостоятелност и независимост.
Това не е цитат от мрачна футуристична прогноза, не е пропаганда на поредната „теория на конспирацията”. Това е реалността  на нашия век. Печален, страшен факт, който стана „безпощадно ясен” след трагичните събития в Либия.

Продължение...
 
БИТКАТА ПРИ ОДРИН ПРЕД ВЕЛИКДЕН 1205-А PDF Печат Напиши писмо
Брой 15 (2012)
Написано от Иво БРАТОЕВ   

Денят е Велики четвъртък, 14 април 1205 г. Цар Калоян нанася жестоко поражение на западните кръстоносци при Одрин. “Погина цветът на западното рицарство”, пише съвременникът на събитията Робер дьо Клари.

Продължение...
 
БЛАГОДАРИМ ТИ, ВЛАДИКО! PDF Печат Напиши писмо
Брой 18 (2012)
Написано от Зора   

Посещението на Руския патриарх Кирил в България бе обсъждано в електронните форуми надълго и нашироко. Дежурните русофоби и антикомунисти разсъждаваха дълбокомъдренно върху имперската политика на Москва. “Специалистите” по църковни интриги изчисляваха как точно Пловдивският митрополит Николай ще стане патриарх с руска помощ. (Сякаш си нямаме жив.). А любителите на скандали не пропуснаха да “коментират” вилата в Швейцария и часовниците му.

Продължение...
 
Благотворителност по брюкселски PDF Печат Напиши писмо
брой 15
Написано от Ангел БАРУСОВ   

Вивиан Рединг, комисарка по въпросите на правосъдието, обяви, че ЕС дава осеммесечен срок на държавите членки да изготвят национални стратегии за “интеграция на ромите”. Тези стратегии трябва да включват четири основни цели: достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и жилищно настаняване. За финансиране на националните програми евросъюзното правителство е заделило над 52 млрд. лв. А това коя страна колко пари ще получи, ще зависи от проектите, с които ще кандидатстват за субсидиите отделните държави, обществени организации и т.н.

Продължение...
 
Боже, опази, сляпото да си въобрази, че е станало окато! PDF Печат Напиши писмо
брой 17
Написано от Ангел БАРУСОВ   

Докъде може да стигне някакво парвеню? Правилният отговор е: далече, далече, далече, оттук чак до Балчик.
И така, денят е 17 август, лето 2010-о след Христа. Целият район около пристанището на Балчик е направо като фарширован с напрежение. Вместо от пешеходци, уличките край кея са окупирани от глутница тъмни автомобили и силуетите на Националната служба за охрана на родните hy class, разбира се, навъсени под тъмните си очила. Хайлайфен кортеж от 27 служебни возила очаква високопоставеното лице Цецка Цачева. Всъщност седем от автомобилите са полицейски патрули, чиято задача е да охраняват реда и спокойствието на летовниците – най-вече от набезите на мургави джебчии. Сега обаче и на тях е възложена върховната мисия да бдят над телесността Цачева.

Продължение...
 
БОЛЕДУВАЙ САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ! PDF Печат Напиши писмо
брой 32 (2012)
Написано от Д-р Теодор БОЕВ   

Това ще е логото на българското здравеопазване (дали не трябва да се пише в кавички вече?!?) от догодина. Звучи наистина като перифраза на култовия филм с Брус Уилис... Но историята е друга - НЗОК готви нова методика за заплащане в лечебните заведения от 2013 г. Според нея болниците ще имат предварително зададени лимити - и на парите, и на броя пациенти, които могат да лекуват по отделните клинични пътеки. Т.е. всяка болница ще има зададено ограничение колко инфаркта и бронхопневмонии може да лекува, колко стомашни, гинекологични, урологични операции и т.н. може да направи. Предварително 30 % от парите ще бъдат заделени за спешен прием, и 70 % - за планов.

Продължение...
 


Страница 6 от 87