Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив
Архив
Б.Б. ДА СИ КАЖЕ ЗА “СОФАРМА” PDF Печат Напиши писмо
Брой 8 (2012)
Написано от Д-р Теодор БОЕВ   

“Който кон хванат, той вършее”, гласи една народна мъдрост. В разрастващия се скандал с цените на лекарствата, които е принуден да си купува българинът, в подобна роля влезе зам.-министърът по лекарствената политика и шеф на надзора на здравната каса Гергана Павлова. Тя бе уволнена, защото не била осигурила “нужната прозрачност по въпроса”.

Продължение...
 
Банковият картел на Европа извърши безкръвен преврат PDF Печат Напиши писмо
брой 50
Написано от Мирослав ШОМОВ   

• За гръцката криза, скелетите от времето
на военната хунта и “отличниците на ЕС”

Гърците продължават да са особено чувствителни към всякакви предположения, че армията им може да навлезе отново в политиката, както се случи през април 1967 г. Тогава полковниците взеха властта с преврат и “гипсираха болния човек” (както се изразяваха организаторите на преврата) за осем години. Тази чувствителност все повече се засилва у гръцкото общество в условията на финансовата криза. Две събития напоследък провокираха това обостряне.

Продължение...
 
БЕДНИ, ПО-БЕДНИ... БЪЛГАРИ PDF Печат Напиши писмо
брой 26 (2012)
Написано от Венцел КРАНЦ   

За сетен път балонът на ГЕРБ за постигнатите от него “исторически успехи” се спука, и то с гръм и трясък, защото го боцна не родната опозиция, а Брюксел!!! България е с най-голям дял на сивата икономика в Европейския съюз, а над половината от населението живее в лишения. Това са констатации в два независими доклада на Еврокомисията, оповестени на 20 юни. Делът на сивата икономика у нас е над 32 %, при средно за Евросъюза 19 %. По-зле са само Румъния и балтийските страни.

Продължение...
 
БИЗНЕС ПО БЪЛГАРСКИ PDF Печат Напиши писмо
Брой 30 (2012)
Написано от Д-р Теодор БОЕВ   

Две десетилетия вече апологетите на пазарната икономика ни надуват главите за предимствата на “свободната инициатива”. Защото, видите ли, при наличието на конкуренция се налагал този, който предложи най-добри стоки или услуги на най-ниски цени. От което в крайна сметка печели обществото като цяло.

По принцип е така. Но не и у нас. У нас печели този, който е близък с властта. Или си е платил съответния рушвет, както си му е редът в Ориента.

Продължение...
 
БИТКА ЗА СЪРЦЕТО НА РОДОПА PDF Печат Напиши писмо
брой 22 (2012)
Написано от ЗОРА   

В историята на съсипването на българщината в Родопите тези дни бе записана още една срамна страница. На 5 май 2012 г. в Смолян бе проведена научна конференция на тема: „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”. Основен доклад на форума на тема “Идентичност и идентичности на помаците в България” изнесе Евгения Иванова от Нов български университет. Учената предизвика шумен скандал с твърдението си, че имало „все по-отчетлив процес за обособяване на отделен етнос, обхванал не само елитите, но все по-големи масиви от хора“... С изявлението си, че помаците са турци, скандал предизвика и турският учен проф. д-р Ахмед Гюншен. На високия сбор в Смолян се чуха дълбоки прозрения, че целите на възродителния процес се покривали с идеите на Дружба „Родина“, нещо, което скандализира присъстващите, сред тях бе и народният представител от ДПС от родопския град Ариф Агуш.

Продължение...
 
БИТКАТА ЗА ИМЕНАТА PDF Печат Напиши писмо
брой 21 (2012)
Написано от Илко ДЕБЪРЛИЕВ   

Мине не мине време, и някои позакъснели антикомунисти се сещат за “тоталитарните” имена в българската топонимия. Всичката Мара втасала, че и да пишем нови табелки и да преиздаваме административни карти и всевъзможни справочници, но нейсе – не в това е въпросът.

И така - т. нар. граждански комитет за възстановяване на българските имена на селищата изпратил писмо до новия президент Росен Плевнелиев с искане да възстанови предишните имена на преименуваните от комунистическия режим селища, общини и области.

Продължение...
 


Страница 5 от 87