Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 18 (2 май 2023) Светът вече е тръгнал да си събува дънките

Светът вече е тръгнал да си събува дънките

Е-поща Печат PDF

В разказа на Николай Хайтов „Когато светът си събуваше потурите“ става въпрос за нещо подобно на днешното наше „европеизиране“. Тогавашното ликвидира поминъка на папукчиите, останали без мющерии, заради гумените цървули на „Бакиш“, а днешното ни „освобождава“ от икономика, население и национален суверенитет. Няма го обаче турчинът Али, който да каже пророчески, че въпросът не е в папуците, а в света. И че ако светът е започнал да си събува папуците - няма кой да го отбие, нито да го спре. Събува ли си потурите, той ще си събуе и папуците! Това „събуване“ превърнало разказвача от папукчия в продавач на ледена „офицерска“ бира. Алито, така да се каже, му отворил очите и му показал „къде е на прасето гъдела“.

Дали ще се намери днес такъв пророк, който да каже на нашите евроатлантици, че времето на еднополюсния, американски свят изтича? Или, че светът е тръгнал, метафорично казано „да си събува дънките“? Които, подобно на потурите, са продукт на чуждо влияние. Неотдавна чухме от устата на новия американски посланик Кенет Мертен, че България е стратегически партньор и съюзник на САЩ. Благодарим за доверието, но не спираме да си мислим, че нещата няма да свършат с това, а ще последва натиск да се включим отново в някоя „коалиция на желаещите“ срещу Русия. Последиците от предишните ни авантюри в Камбоджа, Ирак и Афганистан са известни. С тази разлика, че в Ирак ни изпратиха, за да заслужим членството си в НАТО, а в Афганистан се озовахме като членове на НАТО. В момента сме индиректен доставчик на оръжия и боеприпаси за Украйна, а утре може да изпратим там и пушечно месо. Затова е тази тупурдия непременно да се състави евроатлантическо правителство, подкрепяно от също такова парламентарно мнозинство. Резултатите от евроатлантизма на предишните управления днес срещаме под формата на нелегални мигранти и бежанци от Афганистан, Ирак, Сирия и Украйна.

Те всичките идват от места, където САЩ са „присъствали“ военно или продължават да присъстват. Но, докато бежанците от Украйна бяха настанени в хотелите по Черноморието и след месеци престой отказаха да бъдат преместени в бежански центрове или държавни почивни бази, мигрантите от Афганистан умират от задушаване в претъпкани минибуси, автобуси и дори линейки. Междувременно, войната в Украйна навлиза в 15-тия си месец, а според изтеклите в социалните платформи Discord и Telegram секретни документи на Пентагона, тя ще продължи поне още една година. Според публикувани от вестник „Вашингтон пост“ и цитирани от турския „Миллиет“ (23.04.2023) секретни документи на американското разузнаване, дори когато е подложена на невиждано тежки и с нарастваща тежест санкции, Русия може да намери ресурси за продължаване на войната. Американското разузнаване подчертава и ролята на Китай, негласният съюзник на Русия, който единствен от суперсилите не критикува нейната инвазия в Украйна. Китай, а не Русия е конкурентът на САЩ за световна хегемония. Доказва го подписаната преди седмица от президентите на САЩ и Южна Корея „Вашингтонска декларация“, която предвижда задълбочаване на двустранното партньорство срещу ядрената заплаха от Северна Корея. В резултат, САЩ се готвят да изпратят след 40 години към Южна Корея ядрена подводница с балистични ракети. При такава „загриженост“ за мира и демокрацията, сблъсъкът с Китай изглежда неминуем, както и ядрената война с Русия.

Какво тук значат Зеленски и Украйна,

за която САЩ и НАТО са готови да воюват до последния украинец?! Обаче наглостта на бившия комедиант, сега държавен глава на Украйна, няма граници. Повярвал на западната пропаганда и на опозиционните турски медии, че Ердоган си отива, покосен от инфаркт, Зеленски реши да закрие „Турски поток“, предлагайки руският газ да отива към Европа, заобикаляйки Турция. Няма добро ненаказано. А до неотдавна се твърдеше, че Украйна ще произвежда турските дронове „Байрактар“ ТВ2. Миналата седмица Зеленски успя да изпроси телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин и той се състоя. Според турския всекидневник вестник „Миллиет“ (27.04.2023) двамата са разгледали двустранните отношения и украинската криза. А според китайската държавна информационна агенция, Си е призовал Зеленски да преговаря с Русия, като обещал да изпрати в Украйна и „други страни“ бившия китайски посланик в Москва. Напомням, че при визитата си в Москва Си Цзинпин представи един мирен план от 12 точки, който не предвижда изтегляне на руските войски от анексираните територии на Донбас и Крим. Защото за Русия Украйна е като Тайван за Китай, или Северна Македония за България. Да не забравяме и отзвука от изявлението на китайския посланик в Париж, който пред една френска телевизия беше казал, че исторически Крим е част от Русия, а бившите съветски републики нямат международен правен статут, понеже за тях няма подписани международни договори.

За нещастие на нашите „евроатлантици“ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, в света отдавна текат дискусии

за замяната на еднополюсния американски свят с многополюсен,

който признава главни роли на Китай, Русия, Индия, Бразилия и други. Светът така да се каже се готви „да си събуе дънките“, докато ЕС продължава да слугува на САЩ и да слуша Байдън, въпреки няколкократните му изблици на старческа деменция и загуба на равновесие. В собствената му Демократическа партия са недоволни от решението на Байдън да се кандидатира отново за президент през 2024 г. на фона на невероятно ниския му и непрекъснато намаляващ обществен рейтинг. Остава само съпартийците му да го бламират на вътрешнопартийните избори, като предпочетат например внука на Кенеди. Но ако изборите спечели републиканският кандидат Тръмп, на Зеленски ще му отеснее светът, защото отказа да разследва фирмата „Буризма“, платила стотици хиляди долари на сина на Байдън Хънтър. Понеже като вицепрезидент на Обама, Джо Байдън заплаши тогавашния украински президент Порошенко, че ще спре американската военна помощ, ако той не уволни главния прокурор, позволил си да се поинтересува от тази корупционна афера. За това скандално покровителстване на корупцията Зеленски мълчи като гроб, но рано или късно ще му се наложи да отговаря. За съжаление, след като „успешно“ разори собствената си страна, а покрай нея е на път да разсипе и ЕС. Но има да отговаря и за разкритото в изтеклите секретни документи на Пентагона, че Киев е планирал чрез Сирийските демократични сили, сирийският клон на смятаната от Анкара за терористична организация РКК, нанасянето на удари, включително с дронове, по руските военни бази и части в Сирия. Срещу това терористите са поискали от Киев усъвършенствани оръжия, безпилотници и системи за ПВО, както и гаранции, че операциите им ще бъдат пазени в тайна. На 29 декември 2022 г. Зеленски е подписал заповед за прекратяване изпълнението на плана, поради логистични затруднения като недостатъчна наличност на подарени дронове и други.

Изтекли документи показват, че Украйна е планирала нападения срещу руските сили в Сирия. Това твърди вестник „Вашингтон пост“ (20.04.2023).

Нищо ново под слънцето.

Докато „умните”, т.е. нашите „преговарящи“ от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се наумуват, заблуждавайки избирателите, че имат сериозно намерение да ги ощастливят с край на политическата криза, земята, както пише Вапцаров, се отърсва от „отровната си плесен”. Постепенно избледнява очарованието от американската демокрация и тази на ЕС. Какво значение има с чий мандат ще се сформира евентуалното евроатлантическо правителство на България, щом самият евроатлантизъм отива в кошчето на историята и политиката? Когато и да се скалъпи едно такова правителство, то ще трае от ден до пладне и пак ще се редим пред урните.

Когато светът е тръгнал да си събува дънките, а ние избираме да ни управляват кирчовци, кокорчовчовци, ристьовци, атанасовци и борисовци, които се правят на прави евроатлантици - надежда всяка тука оставете!

 

 

Още по темата