Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 17 (25 април 2023) (НЕ)ОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ!

(НЕ)ОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ!

Е-поща Печат PDF

49-то Народно събрание

„Народните избраници“ пак се наработиха бързо-бързо. След като си избраха за председател Росен Желязков и одобриха напускането на колежката си от ПП-ДБ Лена Бориславова, те приключиха работния ден на 20 април за 45 минути. И с малки изключения, откликнаха положително на предложението на ДПС да излязат във ваканция по случай мюсюлманския празник Рамазан. За първи път в своята история българският парламент ще безделничи по случай Рамазан Байрам. Впрочем в Турция той е известен и като Шекер Байрам, заради сладкишите, които се консумират през последните три дни от мюсюлманския пост.

За нашите депутати, обаче, целият им престой в НС е един празник, който биха искали да няма свършване. Но уви! Ако отново не съставят редовно правителство, президентът Радев може да ги разпусне по всяко време и да сложи край на сладкия им живот. А може и трябва дори народът да вземе съдбата на България в свои ръце, да разгони паразитите и да избере депутати, които ще свършат работата, която се очаква от тях за просперитета на Отечеството.

От трибуната на 49-то НС срещу първото мюсюлманско „ваканцуване“ се обявиха лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Корнелия Нинова, но нямаше кой да ги чуе. Пък и Костадинов подсказа на парламентарните „безделници“, както ги беше нарекъл някога Бойко Борисов, преди и той да стане един от тях, че могат да лентяйстват и по повод на религиозните празници на представителите на другите вероизповедания: католици, протестанти, евангелисти, григорианци, юдеи и т.н. Празници да искаш у нас!

Почти празнично протекоха и консултациите при президента за съставяне на правителство, както и „преговорите“ между първите две парламентарни сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Никой от участниците в това театро не даде „нишан”, че ще има редовен кабинет, поради което говорят само за съгласувана законодателна програма, приоритети, бюджетни и други политики, които могат да натресат на евентуалното ново служебно правителство. Дори това, че Борисов уж не ще да е премиер, не отказва ПП-тата от категоричното отхвърляне на всякаква възможност да подкрепят кабинет, предложен от и с участието на ГЕРБ-СДС. И това при положение, че ПП-ДБ се изпокараха с бившите си коалиционни партньори от БСП и ИТН, а за подкрепа от „Възраждане“ на техен кабинет и дума не може да става. Значи очакват подкрепа от ГЕРБ при връчването на втория мандат, а всичко, което виждаме и слушаме са реплики от една прозрачна драматургия. Иначе не спират да заливат публиката с обещания: за влизане в Шенген и Еврозоната, за съдебна реформа и контрол върху главния прокурор, за борба с корупцията и повишаване на доходите. И разбира се, за продължаване на военната помощ, включително с оръжие и боеприпаси, на режима в Киев. Когато и „глухият султан в Египет“ разбра, че прословутите „коридори на солидарността“ с Украйна са се споминали и ЕС се чуди как да усмири протестите на фермерите от Полша, Румъния, България, Словакия и Унгария, заплашени с разорение от безконтролния внос на евтини и не безопасни за здравето селскостопански продукти от Украйна, нашите евроатлантици продължават да витаят в облаците на фалшивата „солидарност“ със Зеленски. Сякаш той, а не българските избиратели са им гласували този сладък и безгрижен живот в НС, където са защитени с имунитет и от прокуратурата на Гешев?

Интересно защо тогава проявяват такава инатлива последователност, отказвайки да поемат отговорност за управлението на страната, обвинявайки президента в желание да продължи да управлява чрез назначен от него служебен кабинет? Оставаше само да го „импийчнат“, или да премахнат институцията служебен кабинет от Конституцията на Република България! Което би означавало едно провалено и свалено с вот на недоверие, или с народен бунт редовно правителство да организира, да проведе и контролира следващите парламентарни избори така, че да продължи властта си.

Както и да е, консултациите при президента завършиха още на 21 април и на Радев остана да реши кога ще връчи първия мандат. Бойко Борисов го помоли да му даде време, но бавенето е абсолютно безпредметно при демонстрираното от ПП-ДБ нежелание да подкрепят какъвто и да е кабинет, предложен от ГЕРБ. Както и при нежеланието на ГЕРБ-СДС да подкрепят правителство на малцинството, предложено от ПП-ДБ. Нищо от предишната враждебност между тези „политически сили“ не е изчезнало, защото Борисов няма как да забрави хвалбите на Кирил Петков, че той е наредил МВР на Бойко Рашков да арестува него, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Което съдът обяви за незаконно. А пък излязат ли от НС и властта, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов могат сами да станат клиенти на прокуратурата, ръководена от ненавистния им главен прокурор Иван Гешев. Явно само страхът от американския посланик и главния прокурор могат да принудят непримиримите опоненти да сключат временно примирие. Което ще бъде представено на избирателите, като неизбежен компромис в името на Отечеството. „Ех, да не беше това Отечество!“ - въздъхнал премиерът Стефан Стамболов, когато заради държавни задачи трябвало да стане от една богата софра. Нищо ново под слънцето на Балканите.

 

 

Още по темата