Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 16 (18 април 2023) Убеден съм, че България ще пребъде

Убеден съм, че България ще пребъде

Е-поща Печат PDF

Румен Дечев, председател на Народно социално движение, пред „Нова Зора”, в разговор с Минчо Минчев.

Румен Дечев е политолог и историк. Потомък на известните историци д-р Иван Велков и проф. Велизар Велков, на много учители и интелектуалци, всички от Йотовия род от с. Байлово, към който принадлежи и Елин Пелин,. Работил е като учител по история в средния курс, преподавател по политология във Военна академия и УНСС, бил е журналист и управител на Издателство КАМА. Негово дело е популярното преди години предаване “Историята” в ТВ “7 дни”, както и История и политика” и “История и геополитика” в БНР. Румен Дечев е изтъкнат дългогодишен граждански активист. Председател е на Клуб “1-ви ноември” и на “Народно социално движение”.

Минчо Минчев: Г-н Дечев, да започнем с Вашите предшественици. Какво ще ни разкажете за Йотовия род, каква е връзката Ви с големия писател на българското село Елин Пелин?

Румен Дечев: Село Байлово е основано от моя пра-пра-прадядо Кара Станьо Иванов, заедно с преселници от с. Поибрене. Не било лесна работа, защото трябвало разрешение от турските власти. Но Кара Станьо (Черния Станьо), както се вижда и по прякора му, бил човек, както се казва, извън пътя и извън нормата. Яздел на кон, в пояса му винаги бил затъкнат нож, а глава не скланял пред никого. Турците гледали да си нямат разправии с него и „конака кандисал” и дал разрешение. Така че Елин Пелин, макар и „писател на шопите”, всъщност е тракиец. Дядо Йото Варджията, главата на нашия род, е внук на Кара Станьо. Бил е самоук строител и архитект, местен авторитет съизмерим с това, което е Уста Кольо Фичето в национален мащаб. Впрочем тогава във всяка околия е имало подобен строител. Притежавал варница, строял къщи, малки каменни мостове, каменни чешми, зидал и кладенци в планината. Поддържал у дома си и килийно училище. Пак там, сега това е къщата музей на Елин Пелин, в която по време на Освободителната война са били настанени руски офицери. Дядо Йото имал 12 деца. Моят прадядо, даскал Велко, е едно от по-големите, а Димитър Йотов (Елин Пелин) е от по-малките. Когато раждала последното си дете, баба Мина, жената на дядо Йото, се парализирала и нямало кой да гледа нито нея, нито най-малките деца. Тогава даскал Велко, който учителствал по страната, се върнал да гледа майка си и малките си сестри и братя. Останал учител в Байлово, отгледал Елин Пелин заедно със своите деца. Изключителна солидарност е имало в българските семейства от онова време.

М.М.: В семейството ви сигурно се е разказвало с гордост за Елин Пелин? Запомнили ли сте някаква любопитна случка? Все пак Елин Пелин е и голямо национално достояние, национална гордост. Писател от такъв ранг има може би в много малко национални литератури?

Р.Д.: Много истории съм слушал от баба ми Сава (Савелия), племенницата на писателя. Една от тях е свързана със създаването на един от шедьоврите в българската литература – разказът „На нивата”. Даскал Велко имал стар вол Белчо, с когото децата обичали да си играят. Но старият вол умрял. Връщайки се от София Елин Пелин заварил баба ми и нейна сестра да плачат. “Защо плачете, деца? - попитал писателят. - Белчо умря, - ожалили се те. - А, не плачете, не плачете - успокоил ги той - Аз ще го съживя Белчо, ще напиша за него разказ.” И изпълнил обещанието си. Разказът и до днес вълнува всеки, който се е докосвал до великата простота и магия на селския живот.

М.М.: Г-н Дечев, вие имате богата биография. Били сте преподавател, издател, журналист... И все пак кое е общото, което винаги сте търсили в професията?

Р.Д.: Всъщност, първата ми работа беше сценичен работник в Народния театър, после работих като товаро-разтоварач в един текстилен завод. За щастие получих подкрепата на тогавашния министър на просветата, големият историк проф. Александър Фол, и станах учител. Проф. Фол бе и първият ми гост в предаването “Историята”, което водих по ТВ “7 дни”. Благодарение на неговото блестящо участие влязох с летящ старт в журналистиката. А това, което винаги ме е интересувало, са били идеите, които обясняват нашия сложен свят. И като преподавател, и като издател, и като журналист съм се стремял да служа на каузата на истината - да разбирам и да разяснявам истината за света, в който живеем. Така стигнах до убеждението, че светът трябва не само да бъде разбиран, но той трябва да бъде и променян, към по-добро!

М.М.: Трудна работа. Особено като се има предвид все по-наглата и отчаяна съпротива на злото. Какво смятате, че трябва да се направи, за да се спре например, ерозирането на народната свяст? Този процес на духовно гниене в българското общество продължава вече твърде дълго и дори в определен смисъл се насърчава.

Р.Д.: Преди всичко трябва да сме наясно, че всичко, което ни се случва, не е просто зла съдба или резултат от незрелостта на нашите сънародници. Всичко, което преживяваме, е един добре планиран процес, насочен към унищожението на българския народ. Ние тук не им трябваме.

Трябва им само земята ни, този най-прекрасен кът на планетата, наречен България. Само, когато българинът осъзнае тази горчива и опасна истина, той ще се реши на съпротива.

М.М.: Някак безадресно звучи. Кои са ТЕ, поръчителите на такъв злостен план?

Р.Д.: Елементарно би било да кажа американците. Америка също е под удар. Американският народ също страда и се съпротивлява. Годините на Тръмп, в които той беше президент, бяха именно години на съпротива. Колкото до ТЕ, това са големите банкери от Уолстрийт, „князете на капитала”, които стотици години вече владеят и тъпчат света. Те са стратезите на войни, кризи и разрухи. Можем да ги наречем глобалисти, защото те най-пълно изразяват стратегията и целите на глобализма. Те се стремят да заграбят всичко, и да поставят всички под свой контрол. В това е и обяснението за “пандемията” от Ковид, която организирано ни връхлетя, но която всъщност е може би само пролог към нещо много по-страшно. Техните цели са откровено човеконенавистнически. И ако имат гаранция, че няма да изгорят в една Трета световна война, те биха я разпалили, макар че според мнозина анализатори тази война вече е в ход. Към този мракобесен елит трябва да прибавим и колониалната администрация, слугите им в отделните страни – политици, генерали, чиновници, интелектуалци, псевдограждански активисти от различните НПО-та, от мрежата на Сорос и лъжехуманните цели на „Америка за България“. Обикновено всички, изредени дотук, са напазарувани или са държани с компромати, за да изпълняват безпрекословно повелите на световната олигархия, на хегемона. В България ги имаме достатъчно. По-рано тяхната роля се изпълняваше от н.нар. “компрадорска буржоазия”. Понятието е сравнително точно, ако рабираме “буржоазията” в по-широк немарксов смисъл. В тази кохорта особено опасни са НПО-тата, които са конструирани като “граждански” активисти, утвърждавани от медиите, а всъщност са инструментариум за политиката на техните босове, която е проектирана от стратезите на глобализма.

М.М.: Като споменахте медиите, та се сещам да ви попитам дали ви е направило впечатление повторяемостта на аргументите на т.нар. „експерти“, „анализатори“ и „политолози“, които понякога сякаш говорят по зададен шаблон?

Р.Д.: Става въпрос за манипулация от особено опасен вид. И те са нейните изпълнители. Споменах например за Ковид-19, което общо-взето беше утвърждаването на една човеконенавистническа манипулация. За съжаление с твърде негативен резултат. Те лъжат, както дишат - безсрамно и нагло! Лъжат и за Русия. Насъскват ни срещу най-близкия ни народ. Бих посочил също и противопоставянията на “комунизъм – капитализъм” и “диктатура – демокрация”, които не спират да пробутват чрез медиите. Тези диспозиции са изключително фалшиви, защото налагат в общественото съзнание представата, че тези, които търсят алтернатива на настоящия маразъм, били “комунисти” и щели да върнат времената на Гулаг, или пък “фашисти”, които имали за цел да унищожат демокрацията. А всъщност всички се убедихме, че с т.нар Ковид мерки, както и с фалшифицирането на изборите в САЩ, когато за Байдън започнаха да „гласуват“ по пощата и умрелите, гаврата с демокрацията я извършиха именно ТЕ. Хората по света обаче не искат нито една от крайностите, с които ги плаши пропагандата. Те искат само да живеят в организирано общество, в което собствеността ще се основава на труда, а духовният свят на традиционните християнски ценности.

М.М.: Не соча за пример „Зора“, но ми е интересно да разбера как вие като журналист сте се противопоставвяли на тези опасни манипулации?

Р.Д.: Винаги съм се противопоставял. Търсил съм най-различни форми, но незаобиколим критерии за мен, винаги е била правдата. В момента например подготвям телевизионно предаване за история и геополитика. Ще се казва “С желязо и кръв”, по думите на Бисмарк за обединението на Германия. Надявам се скоро да започне излъчването. Идеята е в предаването да бъде разкривана скритата логика на историческите събития, философията на историята, както и действията на задкулисните сили в съвременната геополитика.

М.М.: Пожелавам ви успех. още повече че принципа „С желязо и кръв“, както показва и развитието на обстановката в днешни дни, никога не е бил изоставян. И когато този принцип е творил добро, и когато е бил религия на злото. Но искам да ви попитам как като граждански активист си представяте противостоенето на разпадните процеси в обществото ни?

Р.Д.: Необходимо е обединение на национално-патриотичните сили. Сам войнът не е войн. В този смисъл подкрепям каузата на „Нова Зора“, която и вие лично отстоявахте през годините за концентрация на националната енергия в Единен народен фронт. Но трябва дори тревата да се разгръща и да се внимава къде се стъпва и с кого се върви по този не лек път. Не всеки, който се бие в гърдите е патриот. Най-добре го е казал Христо Ботев: “Патриот е, душа дава за наука за свобода, но не свойта душа, братя, а душата на народа”. Без да генерализираме процеса, трябва да признаем, че някои типажи са се запазили в българския бит още от онова време. Трябва да се научим да ценим хората по делата, а не по приказките. Мисля, че горчивият ви опит с “Атака” е твърде показателен в това отношение. За съжаление много българи не се отучиха от лошия навик да се подават на емоциите. А трябва да се мисли - хладнокръвно и да се преценява трезво всяка дума и всеки факт. Желаещите да бъдат „спасители на България” няма да се свършат, още повече, че най-често те са проявление на предварително подготвен политически инжинеринг. Целта е всеки пореден провал да изтощава идеята. В края на краищата, това ще я обезличи напълно!

М.М.: Благодаря ви за този разговор и особено за заключението в него. Продължавам да вярвам, че това е единствената спасителна за България идея – концентрацията на националната, макар и остатъчна енергия на спасението. Това е задължителното условие за бъдещото съществуване на Отечеството. И на народа ни. И обяснява защо враговете на тази идея са дотолкова непримирими и неизброими, че създават впечатлението, че враговете на България са с неизтощима енергия. Понякога те са улеснявани и от поредните кандидати за слава, които също нямат чет и, които няма никога да се свършат. И все пак, убеден съм, че България ще пребъде!

Р.Д.: И аз също!

 

 

Още по темата