Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 16 (18 април 2023) БСП ще положи усилия за решаване на проблемите пред страната

БСП ще положи усилия за решаване на проблемите пред страната

Е-поща Печат PDF

Слово на Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на „БСП за България” при откриване на 49-то НС

От името на  коалиция „БСП за България“ пожелавам дълъг живот и добре свършена работа в името на България. Всеки един от нас в кампанията се е срещнал с много и различни хора с различни очаквания, но всички те са обединени в едно искане към нас - да има стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата задача. Така не може да продължава повече, ние се намираме в тежка политическа и институционална криза, спад в икономическите прогнози за развитието на България, инфлация, бедност и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е тук, в тази зала и ние трябва да го намерим. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях. Ние от БСП ще положим усилия това да се случи. Първите месеци ще се съсредоточим върху 5 задачи.

Първата е приемане на бюджет за 2023 г. Знаете, че през бюджета се осъществяват всички политики в държавата.  Господин президент, направихте голяма грешка като отказахте да внесете бюджет за миналата година. Тогава само ние и ПП настоявахме за това, не ни чухте. Сега ще ви се наложи да чуете Борисов, който казва „или ме подкрепяте за правителство, или няма бюджет“. Ако няма редовно правителство, остава Вашето, господин президент, но без пари. Кой ще страда от това - народът, децата, младите, работниците, пенсионерите, малък и среден бизнес, всички ще страдат от това. За нас е важно приемането на социален бюджет, без риск за финансовата стабилност, без увеличение на данъците. Той трябва да е ориентиран към стабилност на икономиката, борба с инфлацията, бедността и неравенствата. Това е трудна, но възможна задача. Не може най-бедните и уязвимите да плащат цената на кризите. Ние няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци, замразява доходи и отнема социални придобивки, дадени от предишния редовен кабинет.

Ще ви дам само един пример как в момента бедността и неравенствата растат. Служебното правителство увеличи членовете на бордовете на дружества, премахна им тавана на заплати от 14 хил. лева, но не намери 70 млн. лева за добавки за всички пенсионери и не компенсира с 10% заплатите на държавните служители в редица сектори. За нас остава абсолютно важно минималната заплата да стане 50% от средната от 1 юли тази година, а не от 1 януари 2024 г. Ще настояваме да се преизчислят пенсиите и увеличаване на вдовишките добавки, да се осигурят данъчни облекчения за младите семейства, безплатни учебници и лекарства за децата, както и да се подкрепи малкия и среден бизнес и българските общини и  пренасочване на субсидии към български производители на месо, мляко, плодове и зеленчуци.

Вторият най-важен приоритет

са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Другите държави вече инвестираха тези пари за по-добро  качество на живот. Ние закъсняваме фатално. В миналия парламент се предлагаха лобистки закони, но с обяснението, че са свързани с ПВУ. Ние ще следим много стриктно да се приемат само законите, които имат пряко отношение към плана, а не да защитават частни интереси.

Третият приоритет –

борба с корупцията

и съдебната реформа. Вечният въпрос, защото преборването на корупцията, ограничаването на кражбите дава възможност за развитието на социална, регионална политика.  И сега, за съжаление, паралелната държава съществува. И при това правителство се краде безогледно. Отидете в което и да е населено място и ще чуете десетки сигнали за корупция. Един от проблемите на институцията служебно правителство е,че е безконтролно - няма парламент, няма парламентарен контрол. Но има прокуратура, която я има обаче само на книга. Десетки сигнали отлежават с години там. Доклади по АДФИ и Сметна палата събират прах в прокурорски чекмеджета. Докато няма истинска съдебна реформа. няма да има и справедливост. Но истинска! Не стани да седна, а с цел бързо и справедливо решение. Ние ще подкрепим всяка такава реформа

3600 пияни и дрогирани шофьори за 3 месеца по пътищата! Множество катастрофи. По 40 души на ден карат пияни и дрогирани по пътищата на България. И то само от тези, които са хванати. Стотици мигранти шетат из цялата страна. Загиват полицаи. Държавата е разграден двор. Въпреки приетия за 24 часа по  предложение на БСП закон за забрана за продажба на райски газ, децата ни всеки ден се тровят, безнаказано за продавачи и разпространители на тази отрова. Това са ежедневни въпроси. Докато гоним голямата съдебна реформа, да се опитаме да се справим с битовата престъпност, защото продължават за 20 лв. от пенсията да убиват и изнасилват възрастни хора.

Ние отново ще внесем всички тези закони, за които в миналия парламент не стигна време – увеличаване на наказанията, без право на условна присъда, отнемане на имущество на пияни, дрогирани, трафиканти и т.н. Всички поправки в Наказателния кодекс.

Четвъртият важен за нас закон е Шенген.

Уважаеми дами и господа, европейски посланици, българският народ е равен на другите европейски народи. Ние приемаме като унизително и пренебрежително отношението към България по въпроса за влизането ни в Шенген. Ние сме заслужили своето място в Шенген и имаме право на свободно движение на стоки и хора. Така че, тъй като всички сме единодушни по този въпрос в парламента, надявам се да обединим усилията си за Шенген и да постигнем това, което се полага за българския народ.

Пети въпрос. Не знам защо повечето лидери го избегнаха, а той е един от най-важните. Може би от някакво притеснение. Този въпрос е

за войната и мира.

И искам да препотвърдя още веднъж позицията на „БСП за България” по отношение на войната в Украйна. Не на вoенна подкрепа и не дай Боже на жива сила. Ние сме за мирно решение с дипломатически подход. Подкрепяме всички опити за намиране на такова. Поздравяваме президента Макрон и председателката на Европейската комисия Фон дер Лайен за посещението им в Китай, разговорите и опита да се търси мирен изход от кризата. Подкрепяме всички протести в европейски държави, които започнаха като походи за мир, протест срещу подкрепа за Украйна и искане на дипломатическо решение. Такива имаше в много държави вече – в Чехия, в Германия, в Унгария, в Италия. Това е пътят и това ще се случи. Но колкото по-рано, толкова по-добре.

Уважаеми колеги,

за да стане всичко това, трябва работещ парламент и редовно правителство. Решението е тук, в тази зала. Отговорността е на първия, на ГЕРБ. Пръв, но не достатъчен. За две години минахме през всичко – ултиматуми, проект на правителство на малцинството, проект на експертен кабинет, проект на партиен кабинет. Всичко изпитахме и нищо от това не се получи. Дано да сме се поучили от този тежък опит, от криза в криза и все по-надолу. Вече нямаме право на това. Хората нямат търпение. Ние през тези две сложни години не нарушихме принципите си, не си пристъпихме ценностите и запазихме своя идеен и идеологически образ. Но нашия, на „БСП за България”, разум, диалогичност и грижа за хората са изпитани и доказани във времето. Можете да разчитате на тях и сега. На добър час на 49-то Народно събрание. На всички български граждани – топли и светли християнски празници.

Бъдете здрави, имайте благополучие, любов и разбирателство в семействата.

 

 

Още по темата