Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 14 (4 април 2023) На лов за риба в мътни води

На лов за риба в мътни води

Е-поща Печат PDF

След Ахмед Доган и Христо Иванов потърси пътя към Европа през Босфора

Не знам как е другаде, но у нас политиците определено не се учат нито от своите, нито от чуждите грешки. Поради това повтарят едни и същи глупости с надеждата да получат различен резултат. При това го правят политици от една и съща боя. На времето Иван Костов се замъкна в Турция, за да се извини на българските преселници за „Възродителния процес“ и комунизма, в изграждането на който бе участвала съпругата му като партиен секретар в БКП и самият той като преподавател по политикономия на социализма. Резултатът от тази плиткоумна шарлатания е известен: преселниците пак гласуваха за ДПС, вместо за ОДС и Командира се оттегли от политиката в многозначително мълчание, проклинайки и тях, и народа.

Дойде Царят и само за няколко месеца отвя партията, която уж беше победила „с малко, но завинаги“.

Дойде ред на Петър Стоянов да се извинява на преселниците в Турция, но и той се самопровали, загубвайки изборите от Георги Първанов, без последният да положи кой знае какви усилия. Покойният Велко Вълканов дори написа, че не Първанов е победил, а Стоянов се е самопровалил. Оттогава СДС агонизира, превръщайки се в „присъдружна“ партия на ГЕРБ, а от Иван Костовото ДСБ остана една люспа, начело на която е бившият разградски районен прокурор от времето на „Голямата екскурзия“ Атанас Атанасов.

И тази люспа се събра с една друга люспа - „Да, България!“ на

внука на активни борци против фашизма и капитализма Христо Иванов.

Както е известно, коалицията на двете люспи бе наречена „Демократична България“, която за Цончо Ганчев от „Възраждане“ е „Доносническа България“. Не можем да знаем защо само едната половина от тази коалиция, партията на Христо Иванов, сметна, че може да налови риба в мътните предизборни и след земетръсни води на Босфора и Мраморно море. Може би в ДСБ са се наситили на подобни авантюри и провали, но визитата на Христо Иванов и срещата му с преселниците в Бурса заслужава един фейлетон. Съпредседателят на ДБ, санким, бил отишъл не да събира гласове и да прави политика, а да се запознае с хората, озовали се в Бурса не по своя воля, а като преследвани от терора на комунистическата власт. И той бил там, за да им разкаже как като влезе в НС ще работи по техните проблеми в България и ще бъде техен гарант. Дори щял да уреди

турският език да се изучава като основен,

а не като чужд език в българските училища! Макар че, както върви демографската катастрофа у нас, скоро българският език може да се изучава и в извънкласни форми. Бай ви Христо лъже като същински Пинокио и носът му отдавна трябваше да е стигнал половиния метър. Само че пак не ще да е минало без засечки в делегацията, след като разградският кандидат-депутат Расим казва: „Само турчин може да разбере хала на турчина“. Дали пък Христо Иванов не е решил да смени вярата и пола си, въодушевен от джендъризма и другите евроатлантически ценности? Неслучайно Бърнард Шоу е казал: „Когато става дума за пари, религията на всички е еднаква!“ Поне за т.нар. евроатлантическо мнозинство това е валидно с пълна сила. Вчера са се клели във вярност на СССР, днес са предани до смърт на САЩ и ЕС! А пък и са интернационалисти, щом стане реч за войната в Украйна. Само че в Турция духат други ветрове и тази шарлатания няма да хване дикиш. Вижте все пак как турската преса е отразила „историческата“ визита на Христо Иванов. Както казва народът, никога не е късно да станеш за резил!...

Партия „Да, България!“

се представи на изселниците, живеещи в Бурса

На 2 април 2023 г. България отива на предсрочни парламентарни избори. Председателят на партия „Да, България“, една от трите големи партии на България, представи партията си, като се срещна с преселниците, живеещи в Бурса. Вечерта за представянето на партията се осъществи в Зала 16, която се намира в квартал „Хюрриет“. За представянето на партията беше дошла делегация от България и много на брой преселници, както и представители на печата.

„Дойдох не да правя политика, а да се запозная с вас“

В речта си председателят на партия „Да, България!“ Христо Иванов каза: “Дойдох днес да се запозная с вас. Ние сме едно цяло и трябва отново да формираме мост между България и Турция. Вие не дойдохте тук по свое желание. Начинът, по който ме посрещнахте, ми въздейства дълбоко. Не дойдох тази вечер да правя политика. Всички знаят за терора, който беше упражнен върху вас. От три години, всяка година ходим на Тюркян чешма. Работим в парламента по всичките ви проблеми в България. Ще положим усилия за обучението в часове на майчин език. Не разглеждаме турския като чужд език, ще го въведем в образованието като основен език, обучението по който ще се дава след часовете по български. Никой не забравя земите, в които се е родил, всеки носи родината в сърцето си, затова ви благодаря, че дойдохте. Не дойдох да правя политика, не дойдох да събирам гласове, а дойдох да се запозная с вас. Ще се занимаем с вашите проблеми и аз дойдох, за да ви кажа това. В наше лице виждайте гаранция за себе си.“

А кандидатът за депутат от област Разград Нихат Расим обеща: „Аз ще направя за турците каквото мога. Само турчин може да разбере хала на турчина“.

Два дни преди деня за размисъл, на 30.03.2023 г. турският всекидневник „Миллиет“ публикува и коментара на Исмаил Шахин за поредните, пети за последните две години, парламентарни избори в България. В коментара се подчертава ключовата позиция, която заемат ДПС и българските преселници в Турция за разрешаването на политическата криза. Съдържанието на коментара, както и изявленията на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ пред вестника, са един вид отговор на жалките напъни на съпредседателя на ДБ Христо Иванов да събира симпатии извън страната, когато и българите у нас не разбират нищо от приказките му. Той се завлече чак в Бурса, за да лови риба в мътни води, ухажвайки живеещите там преселници, участници и наследници на участници в „Голямата екскурзия“ през 1989 г. Вместо да пробие в бастионите на ДПС в България, файтонната дружинка ДБ, част от която е партията „Да, България!“ на Христо Иванов, прибягва за подкрепа от хора, които за радост, не са пострадали от „успешните“ управления на ОДС, ГЕРБ и ПП.

Според репортажа, лидерът на ДПС Карадайъ е заявил, че партията му и нейните членове и симпатизанти водят „дело за самоличност“.

Исмаил Шахин отбелязва, че при 6,3 млн. регистрирани избиратели в България, се очаква избирателната активност на 2 април отново да остане към 30%. „Поради това, значението на гласовете извън България и по-специално в Турция, нараства още повече. Според данните на ЦИК за 240-местния парламент на България ще се надпреварват 21 политически партии и коалиции. Според проведените в страната анкети, партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ и Партията „Продължаваме промяната“ (ПП), основана съвместно от Кирил Петков, заемал поста премиер от 13 декември 2021 до 2 август 2022, и Асен Василев, са на еднакви позиции с дял от гласовете 25-26 %. А Движението за права и свободи (ДПС) се намира в позицията на трета партия“.

В коментара се изтъква и, че при 738 изборни секции в чужбина, в Турция те ще бъдат 162! Затова трябва да се благодари на предходните парламенти, в които „евроатлантически“ партии като ГЕРБ и ДПС промениха Изборния Кодекс и Закона за избор на народни представители с прозрачното намерение да извлекат облаги от всички тези шарлатанства. Извън България, Турция е страната с най-много изборни секции. Съответно, там има и потенциални гласоподаватели към 400 000 души, от които ДПС, според Карадайъ, очаква да получи на своята сметка поне 70 000 гласа. А пък те може да му донесат поне 7-10 депутатски места. Председателят на Федерацията изселниците от Балканите „Балгьоч“ Aбдуррахман Нурсой посочва, че от месец и половина се работи интензивно за изборите. Нурсой обръща внимание на факта, че изборните кампании се ръководят хем от Балканските дружества, хем от местни лидери на общественото мнение: „Стигнахме до всеки избирател, обяснихме му значението на изборите. Разказахме, че за да има стабилност, трябва ДПС да стане партньор на властта. На тези избори очаквам от Турция едно нарастване от най-малко 15%. Очаквам около 70-75 хиляди гласа“.

На предишните избори ДПС получи 90% от гласовете на участвалите в изборите към 60 000 души. След изборите на 2 април движението цели да има парламентарна група от 40 депутати, което ще направи партията на Доган незаобиколим фактор и желан партньор за коалиционно управление. „Благодарение на това, ДПС иска да има ключова роля в коалиционното правителство, което ще се сформира“, пише авторът на коментара във в-к „Миллиет“. И цитира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: „Изборите на 2 април са много важни. Иншаллах (Дай,боже!“, б.пр.), с подкрепата на българските граждани, живеещи в Турция ще станем партньори в правителството. Ако на изборите надхвърлим бройката от 40 депутати, може да вземем място в една двупартийна коалиция.

Ние водим дело за самоличност. Нека тези в Турция, да прибавят сила към силата ни. Да отидат до урните. Да отделят за нас един от неделните си дни.“

Иншаллах! Дано е време за гъби!

 

 

Още по темата