Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2023 Брой 9 (28 февруари 2023) Да препотвърдим своите цели и отговорности

Да препотвърдим своите цели и отговорности

Е-поща Печат PDF

Обръщение към членовете и симпатизантите на ПП „Нова Зора“, както и към читателите на вестника

По решение на ИБ на ПП „Нова Зора“ и в изпълнение на изричното настояване на мнозинството на организациите на партията в страната, на предстоящите избори на 2 април т.г. „Нова Зора“ ще подкрепи Коалиция „БСП за България“. Това бе основанието на 23 февруари т.г. да бъде сключено съответното споразумение, което поместваме отделно.

В него са посочени целите, които си поставят ПП „Нова Зора“ и Коалиция „БСП за България“, на която в продължение на 10 години ние бяхме активен участник и редовен член. Днес не сме, но това не е променило нито програмните ни цели като партия, нито нашите убеждения. Истината обаче е, че ПП „Нова Зора“ не успя през годините да се изяви като важен коректив в политиката, провеждана от главния фактор в Коалицията – Българската социалистическа партия. Не ни достигнаха силите да се преборим с тенденциите и факторите, които превръщаха БСП в главен и удобен амортисьор на прехода, който доведе до днешната катастрофална безизходица на държавата и българското общество.

За дълги години в БСП победата се оказваше все на страната на силите, срещу които „Нова Зора“ водеше упорити, „пунически войни“, и които според многократните ни предвиждания, в края на краищата, се обособиха вече в т.нар. левица. Едничката цел на това ляво перестроично сборище е БСП да покаже поредния незадоволителен резултат, за който те иначе работиха почти пет години.

Ведно с хилядите редови социалисти и ние, в „Нова Зора“ очаквахме неотменимия ден на очистването в БСП, което налагаха императивите на самия живот. Истината обаче е, че бяхме изненадани в онзи момент, когато ръководството на БСП, на което помагахме безкористно, внезапно ни уведоми, че „Коалиция „БСП за България“ продължава в изборите за 48 НС без „Нова Зора“.

На е мястото сега да сеем на дъното просо и да уточняваме в подробности всичко, което се случи след 4-ти редовен конгрес на партията, през юни м.г. - само седмица-две преди съответните срокове за регистрация в ЦИК. Малко е да се каже, че членовете на „Нова Зора“ и нашите симпатизанти бяха разочаровани и объркани. Но... Да спрем дотук.

През изминалите месеци се разбра и от нашите членове главното: духът на ОСД, срещу което през годините водихме непримирима борба, духът на Луканов, Кюранов и пр., който бе претворяван години наред от „четвъртофевруарците“ и техните наследници, в лицето на Кирил Добрев, Елена Поптодорова и пр. „социалисти трето поколение“, вече не може да бъде деструктивен фактор в БСП, насочен срещу идеите и целите на „Нова Зора“. Вярно е, че проветряването продължи дълго и мъчително, но и редовите социалисти все по-ясно осъзнават, че без да подкрепят собствената си партия, в този момент и държавата, и животът в нея, няма на какво друго да разчитат по отношение на съпротива и стремеж за промяна.

Отминалият конгрес на БСП показа, че пред вратите на Зала 3 в НДК, протестиращата група демонстрираше цели, много по-различни от целите на делегатите, останали да чуят доклада на своя председател Корнелия Нинова. „Нова Зора“ публикува в бр. 7 от 14 февруари т.г. този доклад, и според членовете и читателите ни, той се явява достатъчно основание за решението на ПП „Нова Зора“ да надмогне всички огорчения и да подкрепи целите и политиките, които са заложени в него. Основанието е, че съюзът на БСП и „Нова Зора“, е необходим заради все по-забележимото отсътвие на разум в държавата България, и защото в действията на левите сили този дефицит, е най-забележимият.

В този смисъл ИБ на ПП „Нова Зора“ се обръща към членовете и симпатизантите ни, както и към читателите на вестника, които не сме подвеждали никога през годините, да вникнат в основанията и целите заложени в публикуваното споразумение и на 2 април да подкрепят бюлетината на Коалиция „БСП за България.

България над всичко!

 

Изпълнително бюро на ПП“Нова Зора“

Председател: Минчо Минчев

 

 

Още по темата