Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 6 (7 февруари 2023) ДАВОС 2023 – РЕКВИЕМ ЗА ГЛОБАЛИЗМА ПО АМЕРИКАНСКИ

ДАВОС 2023 – РЕКВИЕМ ЗА ГЛОБАЛИЗМА ПО АМЕРИКАНСКИ

Е-поща Печат PDF

Това, което излъчи 53-та сбирка на „стопаните на парите“ (В. Катасонов) можеше да се предвиди. Шансовете за еднополюсния свят да се възстанови след пандемията ат COVID 19 и войната в Украйна са минимални. Малко остана от т.н. евроатлантически ценности и глобалната икономика. Структурата на енергоносителите е рухнала, свободата на пътуване и независимо банкиране са минало. 2/3 от участниците в Световния Икономически форум (СИФ) са на мнение, че рецесията едва сега започва и през 2023 г. е неизбежна.

На пръв поглед присъствието на 1500 гости от всички континенти правеше събитието в швейцарския курорт представително както винаги. 52 държавни глави, 36 министри на външните работи, 56 финансови министри, 58 топ-банкери и 116 милиардери (33 от САЩ). Но в същото време отсъстваха най-главните, а именно лидерите от G7 (с изключение на Шолц). Нямаше ги Си Дзинпин и Владимир Путин, които си намериха извинения. Единият, за да не се конфронтира директно с ястребите от САЩ, заради напрежението в Тайванския пролив, а другият, – заради украинското знаме развяващо се навсякъде. Гуруто Джордж Сорос, който преди пандемията беше замислил да променя целия свят, финансирайки мрежа от университети (OpenSocietyUniversityNetwork), която да бори тоталитарните режими и климатичните промени, предпочете да отиде на конференция по сигурността в Германия. Друг знаков милиардер Илон Мъск пък заяви, че форумът Давос-2023 му изглеждал скучен. Мъск дори се подигра с „бащата на икономическия форум“ Клаус Шваб като зададе чрез СМИ провокационния въпрос „Трябва ли СИФ да контролира планетата?“ „Не, разбира се!“ – беше плесницата, която получи идеологът на „голямото зануляване“. Вестник „Гардиан“ продължи гаврата със заключението за неочаквано общо мнение на „леви“ и „десни“, а именно, че „мястото на всички участници в СИФ е в затвора“.

Световният икономически форум (СИФ) създаден от младия Шваб през 1971 г. вече не е икономически. Темите, които доминират са главно политически и екологически. На първо място естествено беше разисквана „пълномащабната агресия на Русия в Украйна“. Германският външен министър Аналине Бербок започна обработката на световното обществено мнение за създаване на специален наказателен съд за престъпленията на Путин. „САЩ са обединили целия свят в осъждането на войната на Владимир Путин“ - каза тя. Само не е ясно защо санкциите срещу Русия се подкрепят само от 56 държави! От Африка и Южна Америка – нито една. В Азия, където живее половината от световното население (Китай, Индия), Съединените щати могат да разчитат за предстоящия военен конфликт в Тайванския пролив само на Япония, Южна Корея и Австралия. Излиза, че ако Русия е в изолация в Европа, то „колективният Запад“ е в още по-голяма изолация в останалата част на планетата.

За пълнеж на форума в Давос говориха вече втръсналите ни „климатични вещици“ като Кристалина Георгиева и Кристин Лагард, клоуни като Зеленски, Кличко и Борис Джонсън, както и двама стари американски политици, за които без колебание може да се твърди, че винаги са разглеждали Давос като трамплин за увеличаване на несметните капитали на ТНК за сметка на останалите национални държави. Единият Ал Гор, бивш вицепрезидент на САЩ, станал милиардер с книгата и филма „Неудобната истина“, забрави, че предвиждаше още през 2013 г. Ню Йорк да бъде под водата и да плаваме с лодки до Северния полюс. Сега в Давос го удари истерично през просото: „Емисиите от парникови газове не намаляват. Всеки ден 600 000 атомни бомби като тази в Хирошима избухват в Европа. Трябва да действаме без забавяне съгласно подписаните протоколи. В противен случай бедствието, което ще се стовари върху Запада, ще бъдат 1 милиард климатични бежанци. А правото на миграция е фундаментално човешко право“.

Ето къде е заровено кучето. Климатичните промени (вече им е неудобно да говорят за глобално затопляне) ще доведат до свят без граници и без национални държави.

Бизнесмените и банкерите бяха дошли в Давос да чуят какво мислят и какво ще решават политиците? Това, което чуха и разбраха, ги убеди, че „Сътрудничество в един фрагментиран свят“ е малко вероятно докато се следва клишето: „Всичко трябва да става срещу Русия, за сметка на Русия и на развалините на Русия!“

Докато по улиците на Давос младите европейци издигаха лозунги като „Обложете богатите!“ и „Световен икономически провал (вместо форум)“ екзотичният представител по климата на американския президент - Джон Кери заговори наистина като пришълец от Космоса: „Сякаш нещо ни е докоснало. Това, което правим днес за спасяването на планетата е поразително, нещо неземно. Да седим в тази зала и да спасяваме планетата…“ Накрая, получил просветление, изплю камъчето: „Ние сме поклонници на парите. И за спасението ни трябва само едно: Пари, пари … (7 пъти пари).

Към пишман еколозите Ал Гор и Джон Кери се присъедини и председателят на Еврокомисията акушерката Урсула фон дер Лайен, подхващайки припева на старата песен: „Трябва да търсим „зелени“ източници на енергия за да бъдат европейските стоки конкурентноспособни.“ Оказа се, че в момента работи всъщност по бъдещия Десети пакет от санкции срещу Русия.

Мрачни са перспективите според самите Клаус Шваб и Ген.-секретар на ООН Антонио Гутереш. Единият не скри, че „Светът се променя, но не към добро“, а другият е наясно, че „разломът между Изтока и Запада е факт, който намалява световния БВП с 1.4 трилиона долара. Нужна е нова финансова архитектура за привличане на частни инвестиции“. Дал воля на песимизма си Гутереш завърши ретроградно, показвайки колко далече е от истината: „Проблемите се увеличават като при верижна катастрофа. Повишаването на температурата с 2.8оС ще означава смърт за много региони. Призовавам за световен план за нулеви въглеродни емисии. Не сме готови за бъдещи пандемии…“

Човек учил физика и химия не знае да плаче ли или да се смее. Световни лидери в Давос като че ли наистина са надянали очилата на новата си идея „Индустриална метавселена“. Толкова ли е трудно да проумеят, че първо се вдига температурата на океаните, а увеличаването на съдържанието на въглероден диоксид е следствие. Нямат ли бутилка с газирана вода в хладилника? И всичко това малко зависи от човешката дейност, а по-скоро от фактори като наклона на земната ос, разстоянието до Слънцето и от неговата периодична активност.

Обяснението е, че СИФ в Давос се е превърнал от икономически в политически. А като се има предвид присъствието на ген.-секретар на НАТО Столтенберг и на няколко шефа на тайните служби на великите сили, форумът май е станал и военен. Обсъждаха се военните доставки за Източния фронт. След хитлеровите „тигри“ и „пантери“ на руска земя идва ред на „Леопард-ите“. „Голямото зануляване“ се отлага. Главната тема на форума беше „Пълномащабното нападение на Русия в Украйна“, а лозунгът „Победа за Украйна!“. Старият хитрец Кисънджер най-после даде съгласието си Украйна, след като победи на бойното поле с американските нападателни оръжия, да стане член на „отбранителния“ съюз НАТО!

През 2021 г. Владимир Путин предупреди тези, които спасяват света на форуми като тези в Давос и Рамщайн: „Еднополюсният свят вече е минало. Но „колективният Запад“ се нуждае от враг, на който да се приписва вината за всичко лошо (инфлация, безработица, миграция). Този враг отново е Русия“.

Европейците не се вслушаха в думите на ВВП и сега се намират в унизително положение със западаща икономика. САЩ им продават втечнения си газ 4 пъти по-скъпо, а няма да закъснеят и монополните им цени за въглищата, след като пропадне „зелената сделка“.

Значението на СИФ в Давос пада поради фрагментацията на света на макро райони. Сътрудничество и солидарност между Запада и Изтока ще изисква нов политически елит. За какво сътрудничество може да се говори, когато глобализацията по американски доведе да невиждано неравенство: 4.2 трилиона (4200 милиарда) долара са в ръцете само на 1% от световното население.

Китай внимателно следи махмурлука след газовото пиянство на европейските политици. Той за рекорден срок възстанови въглищните си енергоцентрали и няма никакво намерение да следва призивите на Гутереш (ООН). Неговият лидер Си Дзинпин изнесе от Пекин една поучителна лекция за участниците в Давоския форум, с която внимателно им припомни следното:

„Без разнообразие човешката цивилизация е немислима и това разнообразие ще съществува винаги. Както в природата няма две еднакви листа, така няма абсолютно еднакви истории, култури и социални системи на държавите. ТheGreatReset (Великото зануляване, Великото пренастройване) представлява установяване на глобална екологическа („зелена“) и цифрова диктатура, прикрита със завесата на устойчивото развитие. Ние отхвърляме всички претенции за изключителност, от когото и да идват, и както и да се прикриват“.

Същността на глобализацията по американски е райониране на света на 10 района, девет от които специализирани, а десетият да бъде Западът като безспорен световен лидер, който да има правото да регулира, коригира и оптимизира техните постижения и разделението им. Това е моделът на Римския клуб, който цели узаконяване на лидерството на Запада. Другарят Си заяви на авторите на правилата на играта, че времето, в което е било възможно „да се прикриваш с провъзгласяване на добродетели без да ги следваш (Макиавели)“ е преминало безвъзвратно. Разпалване на нова студена война само ще тласка света към фрагментиране и дори към нова конфронтация.

„Натрапваната днес алтернативна енергетика не е решение на въпроса“ – каза Си Дзинпин. Тя е скъпа, неефективна и екологически нечиста. Тя не е в интерес на Човечеството, а на елитите, които да трупат баснословни печалби. Ежегодната печалба на европейския ЕКОПРОМ приближава 1 трилион долара. Светът преживява невиждани за цял век промени и сега е времето за пробивни технологии и трансформации. Но научно-техническият прогрес трябва да работи за цялото човечество, а не да се използва като спирачка за икономиката на другите страни.“

Така безславно завърши 53-ят Световен икономически форум. На раздяла участниците този път не си пожелаха „За много години!“, това което не си пожелават и затворниците. Според видния руски икономист Валентин Катасонов, много вероятно е този форум да бъде последният.

 

 

Още по темата