Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало 2023 Брой 5 (31 януари 2023) Корупцията вампиряса!

Корупцията вампиряса!

Е-поща Печат PDF

Докато нашите пишман политици се замерваха с взаимни обвинения в корупционни схеми и далавери, а отиващата си посланичка на САЩ Херо Мустафа изразяваше разочарование от факта, че у нас няма осъдени дори от санкционираните по закона „Магнитски“, белгийските прокурори разшириха списъка на заподозрените в корупция евродепутати с още двама. И двамата са от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“. Така към кервана на корумпираните, воден от бившата заместник-председателка на Европарламента гъркинята Кайли, се присъединиха и представители на управляващия в Полша политически елит.

Българските граждани, родени и учили по времето на социализма, когато в часовете по български език и литература задължително се изучаваше пътеписът на Алеко „До Чикаго и назад“, вероятно си спомнят един любопитен детайл от американската действителност по онова време. Когато Алеко изразил гласно възхищението си от американската демокрация, един сърбин го приземил с думите: „И тука е велика корупция, както у нас. Навсякъде парица е царица!“.

Преди седмица, обаче, научихме, че корупция можело да има и в подпомаганата от колективния Запад „проевроатлантическа“ Украйна, представяна ни като „невинна жертва на руската агресия”. И то по време на война! Доказа ни го украинският президент Володимир Зеленски, който съобщи, че започва чистка на корумпирани държавни служители. За това писа дори вестник „Сега“ (24.01.2023), след като дни по-рано упрекваше ръководството на Германия, заради колебанията му относно предоставянето на танкове „Леопард-2“ на режима в Киев: директно, или чрез други страни от НАТО, разполагащи с въпросните танкове. Съгласно публикацията „Зеленски прави чистка на корумпирани“, с постовете си са се разделили заместник-главният прокурор на Украйна Олексий Симоненко; трима заместник-министри (заместник-министърът на отбраната по снабдяването на войските с продоволствия и оборудване Вячеслав Шаповалов, заместник министърът на общините, териториите и инфраструктурното развитие Василий Ложински, ведно с още двама служители на регионалното министерство и заместник-министърът по социалната политика). По негово желание бил освободен заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко. Заради съмнения в корупция били отстранени петима регионални губернатори: Валентин Резниченко на Днепропетровска област; Олександра Старуха на Запорожка област; Олексий Кулеба на Киевска област; Дмитро Живицки на област Суми и Ярослав Янушевич на област Херсон. Министърът на отбраната Олексий Резников също е обвиняван в корупция на високо равнище.

Според Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) заместник министърът на общините, териториите и инфраструктурното развитие Василий Ложински е бил заловен, докато приемал подкуп от 400 000 долара, за да улесни закупуването на електрогенератори на завишени цени. Според изявление пред брюкселския „Политико“ на разследващия журналист и основател на разследващия уебсайт „Наши гроши“ Юрий Николов, украинските военни части, дислоцирани далеч от фронтовата линия в Полтава, Суми, Киев, Житомирска, Черниговска и Черкаска области, са получавали основни хранителни продукти на 2-3 пъти по-високи цени. Украинското МО е подписало сделката с фирма, свързана с негови бивши служители. Министърът на отбраната Резников твърди, че това било „техническа грешка“, при която изпълнителят искал да напише цената в килограми, а не на бройка, но всички предишни договори показвали, че МО винаги е купувало яйца на бройка. Един вид, украинското МО се е „самонасадило на пачи яйца“. Другата голяма далавера е свързана с доставката на електрогенератори, при което държавни служители са се сговорили с група посредници и осигурили сключването на договори за обществени поръчки с предварително определени стопански субекти. Стойността на договорите е била завишена с 280 милиона гривни (7 милиона евро). Това, според НАБУ, е бил подкупът, който е трябвало да бъде изплатен на длъжностните лица за тяхното съдействие.

Засега не се съобщава за далавери с препродажбата на подарените, включително от България, оръжия и боеприпаси, но ще напомня, че преди няколко месеца турски вестници цитираха президента на Нигерия, който казва, че оръжия от Украйна се озовават в страните от Африка. Част от тях дори изплували от водите на езерото Виктория! През миналата седмица пак вестник „Сега“ (25.01.2023) съобщи, че началникът на украинския ГЩ Валери Залужний дарил на армията 1 млн. долара, които бил получил като наследство. Колко български генерали могат да се похвалят с такива наследства и дарения на Българската армия? Въпреки че според германския Ди Велт, най-бедната страна в ЕС, сиреч България, е спасила Украйна в първите дни на войната с Русия. За подарените от български граждани електрогенератори на Украйна да не говорим. Вероятно и те са напълнили с пачки джобовете на някои украински корумпирани прекупвачи. В замяна на всичко това от украинска страна изразиха благодарност на „Кирчо и Кокорчо“, които се оказаха и съавтори на предложението за санкции срещу Русия, и крипто оръжейни снабдители на Киев. За индиректното им замесване в далаверите на крипто пирамидата „Нексо“ да не говорим. Тяхната „борба с корупцията“ наумява на криминале, в което касоразбивачи биват търсени от полицията и прокуратурата за залавянето на други касоразбивачи и обирджии. Оправданията на ПП и ДБ за щедрите предизборни дарения от служители на „Нексо“ са също толкова неубедителни, колкото и информациите на нашите „независими“ медии за хода на войната в Украйна. Дни наред последните ни заливаха с новини за няколко десетки германски танка „Леопард-2“ и американски „Ейбрамс“, които щели да променят хода на войната срещу Русия. Само че Зеленски иска 300, а пък ще му изпратят 80, от които 31 американски танка „Ейбрамс“ и 14 германски „Леопард 2“. При това не веднага, а до април 2023 г. Според Гюнери Джъваоглу, това отваряло пътя на Полша да изпрати и тя на Зеленски 50-100 танка „Леопард 2“. („Миллиет“/26.01.2023). Мехмет Али Гюллер пък констатира, че Полша индиректно отдавна е в Украйна. („Джумхуриет“, 28.01.2023). Сиреч, НАТО и ЕС воюват с Русия, колкото и да уверяват, че не са страна във военния конфликт. Засега воюват с техника, боеприпаси и наемници, а утре и с войски. …Външният министър на Германия Аналена Бербок каза нещо, което собственото й ведомство опроверга: „Ние сме във война с Русия!“. А италианският министър на отбраната Гуидо Крозетто обявил, че Третата световна война ще започне, когато руските танкове се появят в Киев. (Pravda.Ru., 28.01.2023). Керванът на безумието сякаш няма спиране!

Междувременно, руснаците превзеха Соледар и съсредоточават сили за превземането на Бахмут. А след съобщенията за изпращането в Украйна на нови западни бронирани бойни мишени, пардон машини, от руското МО казаха, че и тези танкове горят както другите. Въпреки предупреждението, нашите евроатлантици и техните поддякващи „медийни мисирки“, се държат така, сякаш ескалацията на военния конфликт в Украйна е предпоставка за „една ближна обща веселба“. Едва на 25 януари БНТ съобщи за падането на Соледар, позовавайки се на официални признания от украинска страна. Украинските сили, санким, се били изтеглили, а не са били прогонени или унищожени! Очевидно нашите медии са осъдени да приличат на Чудомировия глашатай Станчо Барабанчо, който известявал жителите за пристигането на важна особа, а пък особата вече била отишла в друго село. То бива свобода на мисълта и медиите, ама чак такъв слугинаж не бива. Не може да има свобода на мисълта там, където тя отсъства.

Между впрочем, Зеленски обяви, че се забранява на държавните служители да почиват в чужбина. Което пък показва, че докато обикновените украинци гинат в окопите, или в обстрелваните с ракети градове на Украйна, високо платени чиновници са почивали по курортите на Гърция, Турция, Египет или Испания. А може и да са пребивавали по нашето Черноморие заедно с другите украински бежанци.

 

 

 

Още по темата