Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ФАРСЪТ

Е-поща Печат PDF

Текстът на Николай Бареков, публикуван в „Афера.бг“ и „Свободно слово“, в който той изразява основателни съмнения относно съществуването на харвардската диплома на Кирил Петков, ме накара за кой ли път да се запитам каква паралелна реалност обитаваме ние, тук, в Татковината. Оживялата балканска комедия „Д-р“ на Бранислав Нушич с елементи на гоголевския черен сарказъм от „Ревизор“? Или „Криворазбраната цивилизация“ с демонични примеси от средновековната легенда за Валпургиевата нощ? Във всички случаи нашият „политически живот“ е мешавица от битова бурлеска и холивудска антиутопия, в която някакъв мошеник пристига от нищото, заявява на туземците, че е учил за цар и те го правят... цар!

Почувствах се част от масовката на аборигените, които не са си задали най-елементарни въпроси, преди да направят измамника цар. Аз не съм гласувала за Кирил Петков, в това отношение нямам угризения. Не съм гласувала за никого и не съм пратила никой градски дебил или селски тарикат в Сбирщината. Но продължавах да вярвам като лапнишаран, че дипломите на българските депутати и министри - колкото и скверни и нищожни да са те като личности - са истински. Свикнала съм, че щом някой твърди „Завършил съм СУ, ВТУ, Оксфорд или Сорбоната“ - да се доверя на твърдението му. По същия начин съм свикнала - когато аз самата заявявам каква специалност съм завършила и кое учебно заведение е издало моята диплома, обществото да приема, че казаното от мен е факт. Разбира се, знам отлично за чиновниците с купени дипломи, знам и фамозния случай с гербаджийската „калинка“, която собственоръчно си беше изработила университетска диплома от Германия с отлични бележки! Нееднократно съм разобличавала фалшификациите на медицинската сестра Таня Димитрова от Ямбол, назначена от ГЕРБ за генерален консул в Милано, която си бе приписала смехотворни дипломи, сертификати, знания на древни езици и авторства на книги и статии. Но тези фалшификатори стоят на по-ниски равнища. Министър-председател да лъже, че притежава престижна диплома, а всъщност да е завършил някакъв канадски ПУЦ или да не е завършил нищо - виж, за такъв погром над истината не бях подготвена. А това e твърде възможно - доводите на Бареков звучат логично.

Наистина, какво е вършил селският лъжец Киро цели 15 години? Работил ли е някъде? Шляел ли се е? Клошар ли е бил? Има ли трудова книжка и характеристика? На какво е стъпил президентът Радев, за да му повери изключително важния пост на служебен министър на икономиката? Само на препоръките и врачуванията на стринка Херо? Легендата със запознанството на Радев и Киро „в самолета“ издиша, защото, ако я приемем, тутакси се явява въпросът: а как сульо-пульо може да се нахака в екипа, който придружава държавния глава в президентския самолет на официално посещение в чужбина?

Излиза, че в България е по-лесно да станеш министър, отколкото хигиенист в някое училище.

Вече знаем, че Киро и Асен са формени мошеници. От тях всичко може да се очаква. Киро излъга за гражданството си. Защо да не излъже и за дипломата?

Няма ли изискване при всяко назначаване, било то и за премиер, да се вписват данните от дипломата на лицето и да се гарантира, че документът не е фалшив? В неандерталска пещера ли живеем?

Ако Киро няма диплома, статусът му е по-нисък от този на дипломирания пожарникар Боко.

Въпросът не е в Харвард и в образователния ценз. Въпросът е в лъжата. А Киро и лъжа са идентични понятия.

Едва сега се замислих за тясното значение на словото, която Радев хвърли като камък срещу Киро, Асен и останалата гмеж от „Подмяната“. Той ги заклейми с думата „шарлатания“. Тогава и аз като всички българи, помислих, че под „шарлатани“ има предвид „измамници, мошеници“. Но собственият смисъл на понятието „шарлатан“, е лице, което извършва дейност, за която няма правоспособност. Ще излезе обаче, че Радев го е употребил в прякото му значение.

Само че, г-н президент, Вие ни натрапихте този, измъкнат от тъмните кьошета, шарлатанин. И не е справедливо да минете с едно полуизвинение. Необходимо е да отървете българския народ от него. Това е Ваш дълг!

Обществеността очаква държавните органи на Р. България да проверят достоверността на харвардската магистратура на Кирил Петков.