Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 47 (6 декември 2022) Да спечелим тази битка заедно!

Да спечелим тази битка заедно!

Е-поща Печат PDF

Национален протест срещу еврото

 


На 3.12. т.г. (събота), пред Народното събрание в София, под звуците на български възрожденски и народни песни, под многобройни развети национални и на „Възраждане” знамена, както и издигнати плакати с надписи „Аз избирам лева“,  „Не на еврото“, „Избирам българския суверенитет“, се състоя национален протест в защита и запазване на българския лев, организиран от ПП „Възраждане”. Членове и симпатизанти дошли от цялата страна, както и много граждани, се обединиха, за да кажат на народните избраници в Парламента НЕ на въвеждане на еврото и ДА на българската национална валута!

 

Председателят на ПП „Възраждане” и депутат в 48-то НС Костадин Костадинов напомни на множеството, че според доклада на БНБ страната ни не е готова за въвеждане на еврото. И че последствията от това, към което ни тласкат вече няколко български правителства, включително и сегашното, ще доведе икономиката ни до колапс. Шоковата инфлация, която се наблюдаваше в страните, отказали се от националната си валута, в първите години от влизането им в еврозоната, че и до днес, оказа негативно влияние на тяхното развитие. С въвеждане на еврото в България, сега, то няма да ни помогне да влезем в т.нар. „Клуб на богатите“, към който се стремят българските политици и олигарси, а ще доведе до още по-голяма инфлация и до още по-голямо обедняване на народа. Богатите ще станат още по-богати, бедните – още по-бедни. „Не искаме България да загуби своята българска валута, защото искаме страната ни да запази своята финансова независимост. Не искаме спестяванията и доходите на българите да бъдат ограбени, както през 1996 г. Много е просто - не искаме друга столица да ни управлява. Ако въведем еврото сега, България ще загуби целия си монетарен суверенитет.” - заяви лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Много е странно защо нашите европейски партньори толкова много държат да ни вкарат в еврозоната, а не искат да ни пуснат в Шенген?”, - добави още той и попита защо никой друг в Парламента не задава този въпрос, освен „Възраждане“? „България им е нужна като територия - буфер между Европа и Азия, от която да изсмукват пари, хора, ресурси, полезни изкопаеми, всичко друго, но не и тук да има силна и стабилна държава.” „Как да направим правителство с партия, която прокарва тази убийствена за страната ни политика вече 12 години?“, попита риторично той.

От ПП „Възраждане” обявиха, че ще създадат Инициативен комитет за събиране на подписи за референдум за еврото. Въпросът, който ще предложат за допитването е: “Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90 процента от средноевропейските доходи?”.

Ето какво казаха някои от участниците в протеста:

„Тук съм, защото съм против еврото и за запазване на българския лев.“

„Дойдох на протеста, защото съм ЗА българския лев. Това е една от най-старите валути и най-стабилните в света.“

„Мисля, че няма да стане по-добре, ако минем към еврото. Обикновеният българин няма да живее по-добре. Видяхме какво се случи в Гърция, когато мина на евро, както и в други държави. Не само ние, и Унгария няма евро, доколкото знам.“

„Влезем ли в еврозоната, няма връщане назад! Това е път с вход, но без изход! Затова нямаме време за губене и трябва да спечелим тази битка заедно! Нека да покажем на ЕС, че не им искаме еврото! Да живее България!”

„Всички ние, които сме дошли тук, сме против въвеждането на еврото в България, тъй като това е последният белег за национален суверенитет.”

Благодарим ви, Възрожденци, че защитавате правото на българите да бъдем информирани, да имаме право на избор и суверенитет.”

Да запазим българския лев е много важно, защото обратното ще ни доведе до още по-голямо обедняване. Говорила съм с много хора в Германия и Италия, всичките са на мнение, че когато са приели еврото, са обеднели за един ден. Да не говорим за другите негативи в дългосрочен план. Надявам се евросъюзът да се разпадне, а партия „Възраждане” да защитава и отстоява интересите, правата и свободите на България и народа! Само те действат последователно, логично, с достойнство и уважение към народа, защото осъзнават, че са част от него, децата им са част от този народ и помията, в която живеем, благодарение на продажни политици, взели най-лошите решения за бъдещето ни, без да се допитват до народа.”

След Народното събрание, шествието се отправи към сградата на Представителството на Европейската комисия, за да чуят еврочиновниците исканията на протестиращите. По този повод лидерът на партията Костадинов отбеляза в профила си във фейсбук: „Днес искахме среща с представителите на Европейската комисия в България, за да си говорим за лева и еврото. Отказаха ни, защото точно в събота на обяд били много заети. Толкова заети, че бяха затворили сградата си. Оказа се обаче, че най-отгоре, на покрива, са издигнали украинското знаме. Това ми напомни челния украински опит за изнасяне на политици в кофи за боклук. Ето защо им оставихме една кофа, за да знаят какво ги чака следващия път, когато отидем при тях и отново откажат да ни приемат. „Възраждане” няма да допусне въвеждането на еврото в България! Повече нямам какво да добавя.”

Съпротивата продължава.

Глас народен, глас Божи!