Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2022 Брой 2 (11 януари 2022) КАМПАНИЯТА „КРАСИВОТО ЗА НАС Е УЖАСЯВАЩО ЗА ТЯХ”

КАМПАНИЯТА „КРАСИВОТО ЗА НАС Е УЖАСЯВАЩО ЗА ТЯХ”

Е-поща Печат PDF

В последните дни преди новата 2022 г. сме свидетели на кампания организирана от  фондация „Четири лапи”, под надслов: „Красивото за нас е ужасяващо за тях”. Става въпрос за новогодишната заря, чрез използване на пиротехнически средства и стресиращото въздействие върху кучешката популация като се започне от т.нар. „домашни любимци” и се стигне до  бездомните кучета. Оказа се че фондацията, която чрез различни  почини и кампании  развива безспорно хуманна дейност свързана с животните, навлиза, според мен, в чужда територия, тази касаеща нашата човешка популация с нейните празници и традициите за отбелязването им. Това ме мотивира да разсъждавам по този въпрос и да изкажа своята гражданска позиция. За осъществяване на тази кампания фондацията е получила подкрепата на различни частни, обществени и даже общински структури, като Агенция prof,  Pull  Productions, Радио Energy, БГ радио, радио Z-Rock, радио Fresh, радио FM+, вестниците „Капитал”, „Дневник” и др., включително Столичен общински съвет, а кампанията е вдъхновила община Стара Загора да се откаже от „безотговорното празнуване”….

През детските си години прекарани на село, семейството ни имаше домашно куче „Барон”, което се ползваше като пазач и участваше в нашите детски игри и забавления. Две овчарски кучета е имал и дядо ми, за охрана на кошарата му с овце, извън селото. Внуците ми в град Варна също имаха „домашен любимец”, за който се грижеха доста години, докато пораснаха. В битността си на ръководен служител в „Криминално управление” на Дирекция на народната милиция в София, отговарях дълги години за служебните кучета, които използвахме при огледите на местопроизшествията, както и за нуждите на  лабораторията  по „одорология” (разкриване на престъпления по оставените миризми на местопроизшествията). Имам и  приятели – ловци, които с основание боготворят своите  ловни кучета, а един от тях, в гр. Казанлък, нагледно ми демонстрира изпълнението на различни команди и сподели наблюденията си върху своята „Мурка”, която „само не може да говори”.  В литературата и филмите  кучето е представено като  верен приятел на човека, който още от дълбока древност е  оценил неговите полезни качества – силен слух, превъзходно обоняние, готовност да го защитава при определени ситуации и пр. Затова то е и първото опитомено животно, което  е охранявало човека от зверовете, както и стадата и жилищата, издирването и спасяването на хора затрупани при земетресения и  лавини, при охрана на държавните граници, водене на слепи хора, откриване на повреди в газопроводи, наркотични вещества, и т.н., и т.н.

Всичко това е доказано и проверено през изминалите хилядолетия. Затова и дейността на посочената фондация е народополезна. Но както в човешката, така и в обществената дейност, се допускат грешки. Такава за мен е и сегашната кампания на фондацията „Четири лапи”.

Ежегодното празнуване на Нова година, е вековна традиция в цял свят. Разделянето със старата и посрещането на поредната нова година, е в един от всичките 365 дни, съпроводено с много надежди, радост, размяна на подаръци, песни, танци и др., включително и фойерверки. Последните красят небето в новогодишната нощ в продължение само на няколко минути и доставят небивала радост на всички хора, особено на децата. В  изминалите вече две години, при световната пандемия от вируса Ковид-19, икономическата криза, безпрецедентните мерки за неразпространение на заразата, изолацията на близките хора и т.н., човечеството живее в постоянен стрес. Той е несъизмерим със стреса на „домашните любимци” и уличните кучета за времето от 5-10 минути, през които зарята приключва. Освен това служебните и ловните кучета не се стресират от шума на изстрелите и пиротехниката, а домашните животни могат да се изолират предвидливо през това време в банята, тоалетната, килера и др. За кампанията считам подходящ израза: „Заради бълхата, изгориха юргана”. Призовавам  ръководителите на фондацията да не лишават от положителните емоции и радости, които в последно време са все по-малко и по-малко, човешката популация, част от която са и те самите, и техните близки.

И още нещо, което дано не е вярно и никога да не се сбъдне. Призивите за забрана на фойерверките на Нова година може да бъдат продължени  и с призиви и забрани за употреба на пиротехнически средства при празнуване на различни държавни  празници, годишнини от исторически дати, семейни тържества и пр. По този начин ще се обезличат националните традиции, хората ще се лишават от положителни емоции и ще живеят в постоянен стрес от връхлитащите ги ежедневни негативни новини, събития и пр. А това е в услуга на глобализма и не бива да се допуска. Исканите забрани имат и икономически измерения. Производството, доставянето и  търговията, са част от икономиката на националните държави. Това е специфичен отрасъл, който носи печалби и явно има заинтересованост това да бъде преустановено. Кой е основният производител не е трудно да се досетим. И още нещо: Използването на разнообразните пиротехнически средства сведоха до минимум използването на огнестрелни оръжия и съответно нещастните случаи.

Трябва ли да се връщаме към това отминало време като се има предвид, че традицията съществува от векове?! Преди да се грижим за стреса на кучетата, да помислим за ХОРАТА!