Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 46 (21 декември 2021) КЛУБ НА ЗДРАВЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

КЛУБ НА ЗДРАВЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Е-поща Печат PDF

20 години навърши Клубът на здравето към Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Той е основан на 29 април 2000 г. и вече две десетилетия помага на хората напълно безвъзмездно. Структурата е една от малкото в страната, която не събира и членски внос дори  на своите последователи и съществува на доброволни начала.

Отначало е замислен като общински клуб за хора, прекарали инсулт, с хипертония и техни близки. През годините обаче в него започнали да членуват хора с инфаркти, левкемия, диабет и други заболявания. Самият председател на Клуба, дългогодишният преподавател във ВТУ, Стоян Долапчиев, прекарва тежък инсулт на 45 години. С много упоритост успява да се пребори с болестта и вече 20 години се старае да помага на хората, да им вдъхва кураж и да предава добрите практики.

Основаването на Клуба се осъществило с ритуал, който бил отслужен от отец Славчо. Още в началото Клубът става част от международната Европейска програма за профилактика на хроничните незаразни болести - СИНДИ. Своята дейност Клубът осъществява под методическото ръководство и присъствие на лекари от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ.

За 20 години Клубът се превръща в дом за много хора, които търсят подкрепа и начин да се преборят с различни заболявания. По време на лекциите присъстват и други, които нямат здравословни проблеми. Освен това над 600 студенти от специалностите „Социална педагогика“, „Психология“ и „Богословие със социално служение“, са ставали част от програмата на Клуба. По време на беседите са участвали и ученици от ОУ „Димитър Благоев“, които също са слушали с интерес.

В Клуба условно има три групи. Първата включва хората с различни заболявания, като голяма част от тях са с ниски доходи, с временна нетрудоспособност или пък преминали ТЕЛК. Втората група са близки на болните, които искат да им помогнат, а третата група са специалистите, благодарение на които се провеждат и лекциите. През годините в живота на клуба се включват лекари, психолози, педагози, рехабилитатори и много други, които са вземали отношение по различни теми.

Над 100 души със здравословни проблеми членуват в него през годините и нито един от тях не е заплащал членски внос, разказва Стоян Долапчиев. Някои от дейностите са се финансирали от лични средства на ръководството, а всички занятия са били напълно безплатни за хората.

Според лекарите, причините за повечето заболявания са психо-соматични, т.е. душевно-телесни. Нарушеното равновесие на личността със себе си, с обществото и природата, поради обективни и субективни причини, оказва влияние върху психическата структура, а от тук следват и телесните промени. Болестта се явява средство, което запълва това нарушено равновесие. В този смисъл, в дейността на Клуба се набляга върху причините, а не само на отстраняването на последствията.

Затова тук се осъществяват медицинска, авто, социална, кинези и духовни терапии, които подпомагат основното лечение. Работата е поставена на солидно-медицинска основа. Лекари, под формата на беседи, дават обяснение за причините за възникване на болестите, както и  насоки за лечение и предпазване.

В същото време автотерапията се изразява в стремежа на всеки член на Клуба да поеме съдбата си в свои ръце, да повярва в своите възможности, да преодолее заболяването и сам да стане активен участник в този процес, като работи по индивидуален план.

Целта на социалната терапия е да приобщи по най-подходящ начин човека със здравословни проблеми към своето семейство, към своите роднини, към съседския и приятелския кръг и към професионалната среда. За да може той да се чувства полезен за себе си и обществото и да се намали до минимум изпадането му в депресии и психични кризи.

Чрез кинезитерапията в Клуба се осъществяват много упражнения, включващи подходящи физически натоварвания, разходки, походи, както и работа в домашната градина. В същото време се провежда и духовна терапия, която включва умствено възпитание, нравствено възпитание и естетическо възпитание. Особено интересно е последното, което е познато и като арттерапия. В нея се включва всяка част от изкуството, която може да подобри здравословното състояние. През годините са прилагани много терапии, изследвано е въздействието на камбанения звън, музиката и дори литературата.

Преди 20 години в клуба е учредена и награда за принос към общественото здравеопазване „Вълшебната камбанка“.