Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 46 (21 декември 2021) ЗАВЕЩАНО ОТ ГЕРБ: НАС КОРУПЦИЯТА СПЛОТИ НИ!

ЗАВЕЩАНО ОТ ГЕРБ: НАС КОРУПЦИЯТА СПЛОТИ НИ!

Е-поща Печат PDF

„И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата“

(Христо Ботев, „Патриот“)


„Корупцията сплотява“, рече „Лидерът“ Бойко Борисов на среща с „Младежи ГЕРБ“ в зимния курорт Пампорово. И не пропусна да се похвали как е оправил България след разрухата, оставена от правителството на Станишев и двойната разруха, останала след едногодишното управление на Орешарски. Дребна подробност е това, че при управлението на тройната коалиция, оглавено от Станишев, България стана член на ЕС, а при 12-годишното управление на Борисов, въпреки осъщественото от София европредседателство, тя се прочу, като най-бедната и най-корумпираната страна в Европа. И че, както в докладите на ЕК, така и в оценките на Държавния департамент на САЩ, се говори за ендемичната българска корупция. Стигна се и до санкционирането от САЩ по закона „Магнитски“ на политици и олигарси, свързани с ГЕРБ и ДПС.

Пандемията на коронавируса, която започна пак при управлението на Бойко Борисов, ни донесе още няколко „отличия“: последни в ЕС по темп на ваксинация срещу коронавируса, с най-висок дял на заразените и починалите от него на 100 000 души население. Всичко това, благодарение на „дискотечната“ политика в борбата с епидемията, при която сутринта министрите на ГЕРБ обявяваха едни заповеди, а вечер премиерът Борисов ги отменяше като същински падишах. Веднъж дори спря употребата на ваксината на „Астра Зенека“, въпреки закупуването на 4,5 милиона дози от нея. Борисов оправда своето нареждане с чаканата „диагноза“ на Европейската агенция по лекарствата ЕМА. После „излишъкът“ от тази ваксина бе подарен на Кралство Бутан.

Прокуратурата разбира се, не видя нищо нередно в това разхищение на публични средства, както не видя основания за разследване и в кадрите с премиерското чекмедже в Бояна, пълно с 500-еврови банкноти и златни кюлчета. Тя отказа да търси и тайнствената посетителка на премиерската спалня, която самият Борисов нарече Мата Хари пред германския „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, но с голямо усърдие се зае да разследва служебния здравен министър Стойчо Кацаров. И то въз основа на донос от уволнения от служебния премиер заместник-здравен министър Димитър Петров, който твърдеше, че е била нарушена процедурата при възлагането на обществена поръчка за доставяне на тестове за учениците. Нищо че за една и съща сума, отпусната от МС, са били купени 3 пъти повече тестове за коронавирус. Последната (засега, б.р.) изцепка на прокуратурата беше пресконференцията от 12 декември, на която Гешев и няколко от подчинените му прокурорки, се оплакаха от натиск от страна на служител на ГДБОП. Натиск, упражнен върху наблюдаваща прокурорка с цел да се смекчи мярката за неотклонение на задържания като получател на 54 млн.лв. от АМ „Хемус“ съдия по футзал, Борис Колев. Прокуратурата се оплака от недопустимия тон, с който служителят на ГДБОП разговарял с въпросната прокурорка, но от ГДБОП разказаха друга версия. Според нея обвиняемият е бил готов да разкаже всичко за измамната схема и истинския адресат на изтеглените с чували милиони, но прокуратурата възпрепятствала това, отказвайки да се договори с обвиняемия. Нещо повече, тя започнала разследване срещу служителя от ГДБОП за уж оказания от него натиск върху наблюдаващия прокурор. На спомената пресконференция на Гешев този прокурор не присъстваше, но си личеше страхът на главния прокурор от това, че позицията му може да бъде пробита отвътре. По-късно дори декларира готовност за взаимодействие с МВР в борбата срещу битовата престъпност, телефонните измамници и т.н. Обеща да разследва и заплахите, отправени срещу вътрешния министър Бойко Рашков и депутата от ПП Христо Петров или Ицо Хазарта. Ти да видиш!

Новият-стар министър на вътрешните работи Бойко Рашков, естествено, не се върза на тези плиткоумни номера, а новият министър на правосъдието направо му каза, че неговият инат пречи и струва пари на данъкоплатците. Защото не Гешев, а данъкоплатците плащат обезщетенията, присъдени от Европейския съд по правата на човека, на лица, обвинени и третирани тенденциозно от държавното обвинение в България. Ако тези обезщетения ги плащаше Гешев, отдавна да е влязъл в затвора за неплатени дългове. Впрочем, бившият главен прокурор на Албания Адриатик Лала неотдавна беше арестуван в Италия и ще бъде съден за корупция. А Лаура Кьовеши, като шеф на румънската Агенция за противодействие на корупцията по високите етажи на властта (DINA), успя да вкара в затвора дори един премиер и партиен лидер. И съвсем заслужено бе избрана за европейски главен прокурор, въпреки че не е учила право в милиционерската школа в Симеоново.

Що се отнася до заключението, направено от Бойко Борисов в Пампорово, за „сплотяващата“ сила на корупцията, „Лидерът“ имаше предвид участниците в новата управляваща четворна коалиция: ПП-БСП-ИТН-ДБ. Той не разбирал как ще работят провалени политици, чиито партии са се сринали на последните избори. Забрави само, че собствената му партия ГЕРБ се срина от 117 депутати през 2009 г., до 59 депутати през ноември 2021.

И че за няколко месеца на два пъти беше изпреварена от наскоро регистрирани формации, като ИТН и ПП. А фактът, че като водач на листа в 25-ти МИР София, Борисов беше разбит от рапъра Ицо Хазарта, е предостатъчно основание той да напусне завинаги политиката. Тогава ще си проличи, дали ГЕРБ е партия с идеология и евроатлантически десни ценности, или е ОПГ, сплотявана единствено от корупцията и келепира. Ежедневните представления, които изнасят по телевизиите „политическите номади“ Даниел Митов и Тома Биков,  „автентичните“ гербери Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Радомир Чолаков, Александър Ненков, Христо Гаджев и „присъдружните“ на Борисов социополитологични и други шарлатани, само засилват тягостното впечатление за фатална обреченост на бившите управляващи. Корупцията сплотява една ОПГ, но само когато „Лидерът“ може да раздава порции от държавната баница. Тоталитарна и авторитарна партия се разпада, ако дълго време бъде оставена далеч от облагите на властта. А след загубата на централната власт, ерозията и изолацията на ГЕРБ ще продължи и на местно ниво. Корупцията, която държеше „шайката“ (според Антон Тодоров, б.а.) в кондиция, сплоти и нейните душмани. В това е голямата заслуга на Борисов, че подготви кончината на своя модел и на създадената и командвана от него партия ГЕРБ. Която, според Йордан Цонев от ДПС, е проект на кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев. Същият кръг бил автор и на проекта ПП, и на клеветите срещу Делян Пеевски, довели до заблудата на Държавния департамент и американските санкции срещу „най-големия дарител“ в България. По-голям „принос“ към „евроатлантическите ценности“ не може да има! И това е нещо, което Данчо Ментата би следвало да включи в съдържанието на понятието „дежа вю“, сиреч нещо, което вече сме виждали.

На 13 декември 47-то НС избра новото редовно правителство на България, за което гласуваха 134 от присъстващите 238 депутати, а против се обявиха 104 народни представители от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Изказванията, репликите и дупликите по повод на кабинета на Кирил Петков, показаха цялото лицемерие на партиите от статуквото, чиито представители хем пожелаваха успех на правителството, хем вещаеха неминуема катастрофа. И най-яростни критици на новия кабинет бяха прибежчиците в ГЕРБ от други формации като Тома Биков и Любен Дилов-син. Един от новопокръстените гербери дори каза, че бил щастлив от факта, че ГЕРБ не е част от новото коалиционно мнозинство. Той ако знаеше само колко много български граждани са щастливи от отсъствието на ГЕРБ и ДПС от управлението на България? Но понеже, както казва Маркс „Човечеството се разделя със смях със своето минало“, герберите започнаха да цитират дори „класика“ Димитър Пенев, подобно на дявола, който тълкувал Евангелието. Какъвто е „мат`рялът“, такива са и речите на неговите „народни представители“! Както казваше преди години Бойко Борисов на миньорите от ГОРУБСО „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“. Първата част от тази сентенция се оказа абсолютно вярна…

Делириумът е крайната фаза на пиянството. ГЕРБ и ДПС обаче прехвърлят мярата на срама, стоварвайки своите грехове на хората, които ще се опитат да изтеглят от тресавището българската каруца, която те набутаха и зарязаха в калта. Обаче, падне ли прокурорската им крепост, отиде ли си Гешев с неговите верни пажове, ще настъпи поплак и скърцане на зъби. Народът се умори да чака Месията, който внезапно ще го направи богат и щастлив, но е готов да стисне зъби, за да види малко справедливост. Корупцията сплотява и не корумпираните - срещу носителите на корупцията. Последните бяха забелязани дори отвъд Атлантика, но не и от прокуратурата на Борисов-Гешев-Пеевски. Като пожелавам успех на новото правителство, бързам да припомня прословутата бръснарска предпазливост, намерила израз в девиза: „Уважение всекиму, доверие и вересия никому!“. Дванадесетгодишното „успешно“ управление на Борисов ни научи да си отваряме очите и ушите, когато ни обещават светло бъдеще. Понеже търпението на народа се изчерпи, не 100 дни, а 100 часа време няма да остави на новото правителство. Защото градове и села газят във вода, а ходят жадни и са без ток, вода, пътища и топлинка. Стоварват се едновременно няколко кризи и никоя не търпи отлагане на решенията. На всичко отгоре, съавторите на тези кризи ще вредителстват като опозиция и ще ръкопляскат на всеки провал на новата власт. И това е „дежа вю“, нали?


 

Още по темата