Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

СУПА СЪС СЛАДОЛЕД!

Е-поща Печат PDF

Политиката от Вашингтон до Брюксел, от София до Анкара


Колко илюзии бяха разбити на срещата на Г-20 в Рим и форума за климата в Глазгоу! Зад показната загриженост от изхвърляните в атмосферата парникови газове като въглеродния диоксид и метан, и от обезлесяването на обширни области като Амазония и тундрата в Сибир, се криеше намерението на най-големите замърсители на природата, САЩ да продължат да добиват въглеводороди, докато обвиняват Китай и Русия в немарливо отношение към природата и климата. Понеже ръководителите на последните две страни не удостоиха с присъствието си гореспоменатите говорилни, а изпратиха свои представители. Впрочем, САЩ и Индия, също както Китай и Русия, не подписаха предложението на 40 страни за постепенен пълен отказ от въглищата.

На упрека на Джо Байдън, че Путин не се интересувал от пожарите в Сибирската тундра, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори така: „Вярно е, че тундрата гори, но горят и горите в Калифорния и Турция“. Във водещи турски медии, като вестниците „Миллиет“ и „Джумхуриет“, припомниха дрямката на американския президент по време на дебатите за климата, с която той стана обект на подигравки. Защото, преди да захърка, Байдън беше призовал Света: „Събудете се!“.

Въпросните срещи на високо равнище бяха дамгосани в турския печат с любопитни епитети, като „Костюмено шоу“, „Игра на тронове“, „Климатична криза, правен империализъм“, „Глобален социализъм“ и др. А опитите на Ердоган да се възползва от руско-американското обтягане бяха наречени „Нео-Абдулхамидизъм“. Понеже Анкара закупи от Русия зенитноракетни комплекси С-400 с цел да натрие носа на САЩ, които отказаха да й продадат „Пейтриът“ и дори я изключиха от програмата F-35, в която тя инвестира 1,5 милиона долара, без да получи и един самолет. Сега Ердоган се мъчи да избие тези пари, искайки САЩ да доставят на Турция самолети F-16 и да ремонтират и осъвременят наличните такива във ВВС на Турция. След срещата си с Байдън турският президент се похвали, че американският му колега обещал „да направи всичко, което е по силите му“. С тази илюзия Ердоган кандиса да отмени изгонването на 10 посланици, между които и американският, които го призоваха в съвместна декларация незабавно да освободи бизнесмена Осман Кавала, който търка няколко години наровете в затвора без присъда. Само че и това не помогна за придобиването на самолетите. Срещу продажбата на въпросните самолети се обявиха първо трима сенатори, а миналата седмица предупредително писмо изпратиха на държавния секретар Антъни Блинкън и 41 конгресмени от Камарата на представителите на САЩ. Според тях, тази продажба би отправила погрешен сигнал до Ердоган и би нарушила закона, забраняващ оръжейни продажби на врагове на САЩ. Така, към икономическата и здравна криза в Турция, се прибави и дипломатическа. Напомням, че по повод на обявяването на десетте посланици за „персона нон грата“, сиреч нежелани лица, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че това ще го принуди да подаде оставка. Ердоган отстъпи, оправдавайки отказа си от изгонването на посланиците с това, че те уж били направили стъпка назад. Истината е обаче, че той беше притиснат отвътре и отвън до стената. На 4 ноември Ердоган подписа Указ, с който на територията на Турция започва да действа Парижкото споразумение за климата. „Нео-Абдулхамидизмът” се превърна в нещо като „чорба със сладолед“, т.е., в пълна безсмислица и фактическа капитулация.

Подобен е и резултатът от борбата с коронавируса в световен, регионален и национален план. Защото, докато в САЩ, Обединеното Кралство и Западна Европа са ваксинирани 50-60 на сто от населението, в Африка имунизираните са едва 3-5 %. И добре че е Африка, иначе със своите 20% ваксинирани граждани, България щеше да е опашкарят на света, а не само на ЕС. За сведение, от 4 ноември в Турция започна поставянето на бустерна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech с приоритет на рисковите групи като по-възрастните от 60 години, хронично болните от 18 до 60 години и здравните работници.

Болниците у нас са препълнени с болни от коронавируса и неговите многобройни мутанти, медиците изнемогват, а политиците се замерват с обвинения. Докато едни се борят с епидемията, въвеждайки зеления сертификат, други саботират ваксинацията с фалшиви новини за използване на ваксини с изтекъл срок. Прокуратурата още не намира време да се заеме с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вместо да си посипе главата с пепел, заради пропиляното от неговото правителство време за реформиране на системата на здравеопазването, жонглира с цифри за високата смъртност и ниската ваксинация на населението при служебното правителство на президента Румен Радев. Сякаш по времето, когато ни „лекуваха“ Бойко Борисов и неговите двама министри на здравеопазването Ананиев и Ангелов, първият от които е финансист, не бяхме първи по смъртност в ЕС и света и последни по ваксинация в Европа? Недоверието към ваксините не се дължи на липсата на адекватна разяснителна работа, а на препирните сред самото лекарско съсловие, раздухвани от политици като Бойко Борисов. И ако служебното правителство днес може да бъде укорено за нещо, то е че се опита да „купува“ желаещи за ваксиниране, раздавайки смарт часовници. А българинът знае, че щом за нещо, което е безплатно му обещават материална награда, то не е за негово добро. Безплатно е само сиренето в капана за мишки. Още повече, че ваксинираните трябва да подпишат документ за информирано съгласие, с който от производителите на ваксини се снема всякаква отговорност за евентуални негативни последици от прилаганите ваксини. Освен това, погрешно е да се внушава, че ваксинирайки се, ние пазим своите близки от заразяване с коронавирус. Досегашният опит показа, че и ваксинираните могат не само да пренасят заразата, но и да се разболеят повторно, макар и да прекарат по-леко коронавируса. Сиреч, ваксинирайки се, те не правят някакво благодеяние на обществото, а само облекчават работата на здравните учреждения. Аналогична е ситуацията с маските. Преносители на коронавируса могат да бъдат и децата от училищата и детските градини. Така че ако кабинетът на Стефан Янев затегне контрола върху спазването на предпазните мерки и не отстъпи пред протестите на кръчмарите и антиваксърите, може да не му се наложи да затваря страната и икономиката. Бръщолевенето за някакви нарушени човешки права от страна на политическите демагози е просто предизборна шумотевица. Правата на всеки един от нас свършват там, където започват правата на другите. А няма по-висше човешко право от правото на живот.


Последният писък на политическите конспиратори беше за „манипулирането“ на софтуера на машините за гласуване. Стигна се до безумното решение на ЦИК секционните комисии да броят разписките от машините и да попълват отделни протоколи. С това се обезсмисляше машинното гласуване, като на практика се възстановяваше статуквото преди приемането на промените в Изборния кодекс, визиращи машинното гласуване. Добре е, че ВАС отмени подкрепяното от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН нововъведение. Остава избирателят да накаже инициаторите на това закононарушение. Ще доживеем до 14 ноември, ще видим! Със сигурност България ще преживее коронакризата, но как ще излекува политиците от имунната им и умствена недостатъчност?


 

Още по темата