Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 37 (19 октомври 2021) ЗА НЕГО БЪЛГАРИЯ БЕ НАД ВСИЧКИ И НАД ВСИЧКО

ЗА НЕГО БЪЛГАРИЯ БЕ НАД ВСИЧКИ И НАД ВСИЧКО

Е-поща Печат PDF

Драги читатели на

в.”Нова Зора”,


На 10 октомври 2021 г., на 93-годишна възраст, почина полковник, д-р Димитър Вандов. Той е роден през 1927 г. в гр. Славяново, Плевенско. Завършил е Военното артилерийско  училище (1949) , Разузнавателната академия на КГБ (1958) и журналистика (1964). Работил е в българското разузнаване в продължение на 40 години от които, под прикритието на дипломат, е пребивавал три пъти (общо 15 години) в Турция, 8 години във Франция и 3 години в Холандия.  Бил е зам.-началник и 5 години началник на Първи отдел (турския) на разузнавателното ни управление (Първо главно управление). Изучава историята на Турция, пише и публикува няколко научни трудове по съвременната история на Турция и придобива научната степен „доктор по история”. Владееше турски, руски и френски език.  За неговата дейност в разузнаването са му присъждани висши държавни ордени и отличия. През 2007 и 2011 г. издава документалните книги „Разузнаване по главното направление“ и „Двубоят между разузнаването и контраразузнаването на България и Турция“, в които разказва за своята дейност в Турция и заема позиции по обществено-политическите промени в страната.

Димитър Вандов бе не само ревностен читател на в. ”Нова Зора”, но и негов активен сътрудник. Нееднократно той заемаше  от страниците на вестника отношение по най-болезнените и важни проблеми на България, пътя и опасностите по него за Родината ни  след 10 ноември 1989 г. В книгите си и в неговите статии във вестника, с голяма болка говореше за престъпното отношение на властите към разузнаването, посочваше вредите за нашата икономика и развитие  от неговото ликвидиране - включително огромния дефицит във външнотърговския баланс, престъпната приватизация, случаят с осъждането на медицинските ни сестри в Либия и др.  За него разкриването на разузнавачите и агентите на Първо главно управление извършвано с безразсъдния „Закон за досиетата“, беше и си остана национално предателство. Той беше непоколебим,  в разбирането, че както човешкия организъм не може да живее без имунна система, така и държавата не може да съществува без органи за сигурност. Беше мъдър човек и пламенен патриот. Съветваше да развиваме добросъседски отношения с Турция, на базата на равнопоставеност, ненамеса във вътрешните работи и строго спазване на международните принципи. Бе категоричен, че ДПС е антиконституционна и етническа организация, която служи на Турция и изпълнява неизменните цели и задачи на турското разузнаване.

Димитър Вандов бе пример на човек с достойнство и чест. След 1989 г.  той нито за миг не изрази съжаление и съмнение в идеалите, в които е вярвал. Смяташе че пълноценно е живял и честно е служил на интересите на България. Не хленчеше и не се оплакваше от отношението на политическите сили и властта към разузнавачите, а разумно и аргументирано обясняваше защо такова отношение е вредно за националната сигурност. За него най-важно бе обществото ни да излезе от тежката морална криза, в която е изпаднало и вярваше, че това е посоката, която може да изведе народа ни към просперитет.

Приживе Димитър Вандов се превърна в една от легендите на българското разузнаване. Той бе уважаван от медиите, за него се публикуваха много материали в печата, а през 2020 г. Военната телевизия направи и специален документален филм за живота и дейността му.

За Редакционния съвет на в. ”Нова Зора” бе чест неговото присъствие на страниците на вестника. До последния си дъх той  остана наш добър приятел и мъдър съветник. Като изказваме най-искрените си съболезнования на семейството на Димитър Вандов за неговата кончина, ние се обръщаме и към членовете на Асоциацията на разузнавачите от запаса, чийто член бе той: „Пазете паметта и името на този достоен българин, за който винаги и над всичко беше и остана България! И нека  светла, и непомръкваща да бъде, паметта за него“.


Редакционен съвет на в. ”Нова Зора”.