Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 34 (28 септември 2021) ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ

ИСТОРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ

Е-поща Печат PDF

Една от най-големите морски битки на 19 век е на 8 октомври 1827 г. в Наваринския залив, Йонийско море, до бреговете на Пелопонес – Гърция. Смята се, че тя е съществен момент от величавата борба за независимост на гръцкия народ. В нея особено се отличава руският флот, командван от адмирал Гейден, Логин Петрович, действащ съвместно с  обединените флотски сили на Франция и Великобритания.

Преди дни в град Пилос, гръцкото име на Навара, акостира руски военен кораб. Посрещането на руските военни моряци в малкия морски град бе тържествено и въодушевяващо. Моряшките колони преминаха с маршова стъпка през центъра на градчето, под непрекъснати одобрителни възгласи от страна на неговите жители и гости.

Руски части от морската пехота по-рано, през март т.г., посетиха в град Александруполис Мемориала на загиналите от 9-и Ингерманлански полк в Руско-турската война 1877-1878 г. Тяхното посрещане бе също така въодушевяващо и сърдечно. Въпреки наличието на американска база в гр. Александруполис, руски военни кораби по всяко време могат да посещават пристанището на града, съгласно сключено между Русия и Гърция споразумение. Може би всичко това не е само заради все по-изострените турско-гръцки отношения. А защото историята трябва да се знае. И да се помни.

Дали българските политици няма какво да понаучат от нашите южни съседи от това сложно „изкуство на възможното“ – каквото е определението за политика?!


 

Още по темата