Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 34 (28 септември 2021) ГРАФ ИГНАТИЕВ И НЕГОВИЯТ РОД

ГРАФ ИГНАТИЕВ И НЕГОВИЯТ РОД

Е-поща Печат PDF

На 14 септември в Руския културно-информационен център в София се състоя премиера на документалната кинодилогия „Родът Игнатиеви. 800 години служба на Отечеството” (“Род Игнатьевых. 800 лет служения отечеству“). Филмът беше представен от неговия режисьор, сценарист и продуцент Марина Бутусова-Штутц, която е в България по покана на Фондация „Устойчиво развитие за България“ – организатор на събитието.

Научен консултант на филма е дипломатът и изследовател на делото на граф Игнатиев  Анатолий Щелкунов, бивш генерален консул на Русия във Варна, член на Съюза на писателите на Русия, автор на биографичния роман „Дипломатът на Русия“ и още много книги за България.

Сред официалните гости бяха посланикът на Русия в България г-жа Елеонора Митрофанова, съветник-посланика Филип Воскресенски, старшия съветник по културата Алексей Новосьолов и други руски дипломати, представители на различни обществени и творчески организации.

В началото на премиерата с приветствие към гостите и създателите на филма,  се обърна г-жа Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“. Тя подчерта, че името на граф Игнатиев е част от историята на България. Той е свързан с изготвянето и подписването на Санстефанския мирен договор при Освобождаването на България, а родът Игнатиеви дълги столетия вгражда своето име и сили в историята на Русия. Г-жа Шопова напомни, че е отговорност на съвременниците да пазим историческата истина и паметта за великите личности в нашата история, да ги популяризираме и предаваме на следващите поколения.

Режисьорът, продуцент и сценарист на лентата Марина Бутусова-Штутц се спря подробно на делото на граф Н. П. Игнатиев и разказа как е осъществен филма. Дилогията е създадена в рамките на Международния просветителски проект „Те създаваха историята“, чиято цел е да се припомни за незаслужено забравените личности, както и за цели династии, които с векове са изграждали Руската държава. В него авторката показва уникални кадри и документи, свързани с дейността на граф Н. П. Игнатиев като дипломат, които са свидетелство за неговите заслуги при решаването на сложни международни конфликти, както на Балканите, така и в отношенията на Русия с Китай.

При подготовката на дилогията творческият екип снима в Москва, Санкт Петербург, Амурска област, Хабаровски край, Приморие, България и Германия. Филмът за първи път показва уникални исторически материали от Архива на външната политика на Руската империя към руското Министерство на външните работи.

На премиерата гост беше и журналистката Калина Канева, която е един от най-добрите изследователи на делото на граф Игнатиев и автор на монументалния труд „Рицарят на Балканите“. Тя припомни за голямата заслуга на граф Игнатиев за Освобождението на България и за Руско-турската освободителна война.

За геополитческата обстановка по онова време и за дипломатическата дейност на граф Н. П. Игнатиев, говори проф. Нина Дюлгерова.

След прожекцията Н. Пр. Елеонора Митрофанова изрази своето възхищение от документалния филм, от работата по неговото създаване, от разказите на роднините на граф Игнатиев, които са особено свидетелство,  че неговите стремления и завети са съхранени. Посланика на Русия в България изрази надежда, че руската телевизия също ще излъчи филма, за да може повече хора да си припомнят, а някои и да научат за всеотдайната служба  на граф Игнатиев и неговия род за величието и славата на Русия.

В рамките на своето посещение в София авторката на филма беше гост на откриването на новата учебна година в столичното училище „Граф Н. П. Игнатиев“, където поздрави децата и учителите и се срещна с ръководството на училището, посети Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, Руската църква, Съюза на българските журналисти и други.

На 16 септември премиера на филма се състоя в гр. Варна. Авторката се срещна с варненската общественост и положи цветя пред паметника на граф Игнатиев в морската столица. Гостенката посети и село Граф Игнатиево, Пловдивска област, където ще бъде положено началото на побратимяването му със село Игнатиево, Амурска област, Русия.


 

Още по темата