Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 29 (27 юли 2021) НЕОБХОДИМИ СА: ДИАЛОГ МЕЖДУ ДЪРЖАВНИЦИ, РАЗУМ И МЪДРОСТ

НЕОБХОДИМИ СА: ДИАЛОГ МЕЖДУ ДЪРЖАВНИЦИ, РАЗУМ И МЪДРОСТ

Е-поща Печат PDF

Слово на Корнелия Нинова произнесено при откриването на 46-о Народно събрание на  21 юли 2021 г.


От името на ПГ на “БСП за България“ пожелавам на всички един стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред 4 държавнически предизвикателства - държавнически, а не партийни. И само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

Първото - избрани сме при най-ниска избирателна активност откакто има парламентарни избори. Това е знак към всички ни. Независимо колко депутати имаме и независимо какви епитети слагаме пред имената на партиите си. Това е знак към всички ни. Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията на парламента.

Второто предизвикателство - по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент, без възможност за стабилни мнозинства. За да работи този парламент е необходим диалог. За съжаление, той не съществува. Той е предварително миниран с разделителни линии и условия. Протестни срещу партии на статуквото. Това е грешка - и фактическа, и политическа. Първата политическа партия “Има такъв народ“ вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна.

Уважаеми колеги,

вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система, в 45-о Народно събрание, имахте и председател на парламент - първата длъжност в държавното  управление на Парламентарната Република. Това вече ви прави част от политическата система. Днес, червената линия не е „системни“ и „антисистемни“, „протестни“ партии или статукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление, и такива, които искат да го запазят или просто да го скрият зад имитация на промяна.

Третото предизвикателство - да съставим стабилно правителство с ясен времеви хоризонт и национални надпартийни приоритети. Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. В тази връзка препотвърждавам решението ни - ако първите два мандата не успеят и, ако президентът реши да връчи третия, последната възможност  на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим - прозрачни разговори за тях. Състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет, и да гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората.

Четвъртото предизвикателство е най-голямото.

Уважаеми колеги, пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов - различен и справедлив. Едни виждат това чрез смяна на хора, други - чрез смяна на цели органи на управление.


Дами и господа,

тези хора и органи, са следствие на проблема. Ние трябва да преборим причината. Тя е другаде. Причината се намира тук, в тази зала.

Преди две години от това място казах: “ГЕРБ заложиха корупцията в законите и така в превърнаха в ненаказуема.” 8 милиарда лв. са раздадени без обществени поръчки, защото те приеха закон, в който разрешиха това да стане. Цената на едно и също лекарство в държавните и в частните болници е с разлика от 700 процента, защото те приеха закон, според който частните болници не са длъжни да правят търгове.

Ако не бяхме ние в предишния парламент да го спрем, те внесоха закон, с който опрощаваха на олигарх 58 млн. лв. задължения към държавата. Коренът на модела  е заложен тук - в лобисткото законодателство, в задкулисните интереси, на които депутати бяха проводници. Затова и оттук трябва да започне изкореняването. И сега  ще проличи имате ли воля да го направим.

За нас, от “БСП за България”, е лесно - ние 4 години последователно, принципно и открито се борихме срещу този модел и ще продължим.

Вторият модел е контролът и отговорността. И тук стои въпросът за промяната в съдебната система. За нас е ясно и категорично какво трябва да направим - закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, съдебен контрол върху главния прокурор, както и да се казва той и който и да е той, нов закон за КПКОНПИ и нова структура на комисията с нови функции. Прекъсвайки изтичането на потоци пари, които  отиват в джобовете на скрити задкулисни  кръгове, ще дадем възможност да се финансират политики и да се решат ежедневни проблеми на хората.

За нас най-важен приоритет си остава социалната политика.


Уважаеми дами и господа народни представители,

близо една четвърт от българските граждани живеят под прага на бедността. За 2020 г. това са 1 милион 659 000 души. Сега са сигурно повече.

Цените на  храните, на основни стоки, на ток, вода, парно растат неимоверно бързо. Увеличават се неравенствата, увеличава се броят на работещите бедни.

Есента и зимата тази вълна ще удари тежко домакинствата. Трябва да избързаме.

Днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите - преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора, втората година на майчинството да бъде една минимална работна заплата.

Помощ за второ и трето дете на осигурени родители, в последните 24 месеца 10 минимални работни заплати. Безплатни детски градини и ясли. И други, с които сме ориентирали своите политики към най-уязвимите - възрастните и младите.

Втори приоритет за нас е здравеопазването - дано да не се случат предвижданията за нова ковидвълна, но ние трябва отсега да подготвим здравната система са посрещането й - още отсега да се разгледа Планът за действие при пандемия, да се актуализира и да се осигури финансиране. Разбира се, по-дългосрочната наша цел е сериозна промяна в здравния модел, в който да има защитени болници, лична здравна карта на всеки пациент, болниците да не са търговски дружества, държавата да плаща специализацията на кадрите и така нататък.

Третият приоритет - образование, наука и култура. 40% от българските ученици са функционално неграмотни и това е изключително стряскаща статистика. Само с ремонти на кабинети в училищата няма да стане, въпреки че те са добро нещо.

Преосмисляне на принципа “парите следват ученика”.

Един учебник за един клас по един предмет в цялата страна с истинско съдържание, което е разбираемо за децата и отразява истината за България.

Планирано обвързване на средното и висше образование за нуждите на икономиката за гарантиране на кадри за българско производство.

Четвърти приоритет - икономика. Кризата удари сериозно световната икономика, разбира се, и българската. Някои държави реагира бързо и адекватно и днес започнаха своето възстановяване. Правителството на ГЕРБ не го направи - нито бързо, нито адекватно. За 2020 г.  икономиката на България се сви с 4.2%. Растеж може да се осигури само с разумна и целенасочена държавна политика. Един от механизмите за възстановяване и растеж е Планът за възстановяване и устойчивост.

Страшно закъсняхме с него като държава. Само 2 държави не са си внесли плана - едната сме ние. Ще внесем питане до служебния премиер и настояваме Планът да влезе в Народното събрание спешно, да го обсъдим и да бъде изпратен в Брюксел.

Но за  всичко това, което изложих пред вас от името на парламентарната група на “БСП за България”, трябва политическа стабилност. Тя е предварително условие за успешна политика. Сега се изисква диалог между държавници. Разум, а не емоции. Реализъм, а не популизъм. И мъдрост за решения с грижа за хората.

На добър час и успех!


 

Още по темата