Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 26 (6 юли 2021) ШЕХЕРЕЗАДА ОТ БАНКЯ РАЗКАЗВА ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ

ШЕХЕРЕЗАДА ОТ БАНКЯ РАЗКАЗВА ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ

Е-поща Печат PDF

Новото превъплъщение на Бойко Борисов


Една народна мъдрост гласи, че когато вълкът остарее, става за резил на кучетата. Същото се случва и с някои политици, когато паднат от власт. Някои от тях продължават да сънуват старото добро - за тях, не за управляваните, време. И продължават да подхранват у феновете си илюзията, че сгромолясването на „лидера“ им е временно. Но няма по-смешен и жалък в това отношение от бившия български премиер Бойко Борисов, който буквално „хвана гората“, и докато отдъхва на някоя полянка, изяжда хляба на своята пиарка Севделина Арнаудова, разсмивайки оредяващата си публика с лакърдии за служебното правителство и президента Радев.

Миналата събота, на 26 юни, в сайта на вестник „Сега“ беше публикувана малка част от Бойко-Борисовите „остроумия“, които могат да бъдат обяснени, но не и оправдани с настъпилата природна жега. При 35-40 градуса на сянка, може да слънчаса всяка „капачуна“, но не всяка уста може да избълва толкова глупости. Например че президентът Румен Радев бил шпионирал Бойко Борисов с дрон. Или пък, че за да докаже как служебното правителство умишлено източва язовирите, за да компрометира предишното управление, бившият вицепремиер и настоящ заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев купувал и оставял вестници край въпросните водоеми. Борисов, който обвиняваше комунистите, че са му попречили да завърши в Харвард, нападна точно възпитаниците на този престижен университет – служебните министри Асен Василев и Кирил Петков. Които, видите ли, искали „да изчегъртат“ направеното от ГЕРБ, вместо да благодарят за „най-добрите финансови показатели“, които правителството на Борисов им е оставило. И благодарение на това, те можели да продължат да харчат. Който не вярва, да види как край хижа „Студена“ до Перник, Борисов позира с подарената му от младите гербери икона на Божията майка. Редом с него е бившият министър на здравеопазването и финансите Кирил Ананиев. И той се опитва да мине за млад герберон, макар че ще бъде запомнен като куфар в джипа на Бойко Борисов, от който при необходимост излизаха радостни вести за повишения кредитен рейтинг на България.

Понеже Борисов каза, че след него никога повече европейски лидери нямало да се разхождат под ръка с българския премиер из София, ще му припомня нещо от приказките на истинската Шехерезада. В една от историите, които тя разказва, героинята е жена на султана, който кръшкал с една от робините си. Тогава султанката наредила да доведат в двореца градския каналджия, да го изкъпят и доведат в спалнята й. После му посветила безценни дни и нощи. Но като разбрала, че съпругът й се връща от лов, изпратила набързо любовника си до вратата. На въпроса му защо е избрала точно него за своята любовна авантюра, тя отвърнала: „Защото се заклех да отмъстя на мъжа си като му изневеря с най-мръсния човек в града!“ Толкова за международния престиж на нашия „Лидер“.

Междувременно служебното правителство продължава да изравя нови и нови смрадливи доказателства за ендемичната корупция по време на „най-успешното“ управление. Но как съдружниците в престъпленията „оборват“ служебните министри? Те просто се опитват да доказват, че „и едните, и другите, са маскари“. Забравили избирателно за къщата в Барселона, милионите в 500-еврови банкноти и златните кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на Борисов в резиденция „Бояна“, те опищяха орталъка за имотите на тези, които замениха „калинките“ на ГЕРБ. Например, за фирмата, която новият шеф на НАП Румен Спецов бил прехвърлил на криминално проявено лица; за имотите на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и други „Приказки от 1001 нощ“. Според агитпропите на ГЕРБ, зловещите разкрития за незаконните трансплантации в болница „Лозенец“, за фалшивите протоколи от несъстояли се заседания на Директорския борд в болница „Александровска“, с които се оправдават колосални харчове, за „лекуваните по документи“ бъбречно болни в „Пирогов“ и други, са просто прояви на реваншизъм. И разбира се, „колективите“ излизат организирано на протест срещу опетняването на медицинската професия от страна на служебното правителство. Протестира и колективът в Националния център по заразни и паразитни болести, но заради пенсионирането на професор Тодор Кантарджиев. Оставаше да поискат от президента Радев да върне времето назад. А пък служителите на строителната фирма „Артекс“ протестират срещу… изтеклото разрешение за строеж на небостъргача „Златен век“. Протестират не пред Софийска община, а пред ДНСК. А бившият председател на НС и бивш служебен премиер Огнян Герджиков, рекламира тази Вавилонска кула, сравнявайки я със символа на Париж, Айфеловата кула. Но не обяснява защо строежът е спрян от Столична община, в която синът му е общински служител. И тук някой се опитва да ни разказва „Приказки от 1001 нощи“, пропускайки скандалните продажби на апартаменти от „Артекс“ на някогашните властимащи от ГЕРБ като Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и някои заместник-министри в кабинета „Борисов-2“.

Историята се повтаря. Този път – като фарс. Второто правителство на Борисов падна заради „Апартамент гейт“, третото доизкара мандата, но ще бъде запомнено с корупцията и санкционирането от САЩ на двама олигарси, двама бивши заместник-министри, един бивш шеф на ДАБЧ и един заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС. В меморандума на американското финансово ведомство се споменаваше и един „действащ политически лидер“, когото олигархът Божков бил подкупвал. Всеки български гражданин знае кой е този действащ политически лидер, само Гешев се прави на ни чул, ни видял и иска доказателства от САЩ. Т.е., ще му се те да му свършат мръсната работа. Няма да го огрее, най-много да го обявят за „персона нон грата“ в Америка. Белким се събудят и членовете на ВСС, които го „избраха“ в състезание с един кон. Току-виж „изтекли“ сведения за недекларираните имоти на 38-те магистрати и политици  в чужбина. Ако сред тях се окаже и главният прокурор, нека Кьовеши да заповяда! Тогава ще се дръпне докрай и завесата за тъмните дела на предишното управление. Но тъй като лозето не ще молитва, а мотика, надяваме се на здравия разум и инстинкта за съхранение на българския народ, който го е съхранил през вековете на изпитания. Както казва Левски: „Всичко е в нашите задружни усилия!“.


 

Още по темата