Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 25 (29 юни 2021) ПОДРЕЖДАНЕ НА ХАОСА ОТ НЕГОВИТЕ СЪЗДАТЕЛИ

ПОДРЕЖДАНЕ НА ХАОСА ОТ НЕГОВИТЕ СЪЗДАТЕЛИ

Е-поща Печат PDF

„Мълчанието е добродетелта на глупаците“

Френсис Бейкън


„Да сложим ред в хаоса“ - това са измислили за свой предизборен лозунг бившите управляващи от ГЕРБ. С други думи, обещават на наивните си фенове нещо, което покойният холандски футболист и треньор Йохан Кройф нарече „организиран хаос“, визирайки системата на игра на българския национален отбор по време на СПФ-94 в САЩ.  Само че тогава този хаос ни доведе до 4-то място в света, а след 12 години хаотично управление на Бойко Борисов и неговите „калинки“, България оглави всички черни класации в Европа и света.

Като държава и нация сме най-бедни и корумпирани, с най-болно, неграмотно и изчезващо население. Затова пък сме най-песимистични по отношение на ваксините срещу коронавируса и неговите мутанти. И като следствие от „организирания хаос“ на предишното правителство, пораждащ неверие и подозрителност, сме с най-малък дял на ваксинираното население. За вяра във върховенството на закона и в установените правила на съвместно съществуване да не говорим. Не вярваме нито в ЕС, нито в „евроатлантическите ценности“, но въпреки това все чакаме  някой отвън да ни каже, че царят е гол. Т.е., че има един

„действащ политически лидер“,

на когото един олигарх е давал подкупи и той ги е приемал с охота. След което се кълне и кръсти, че 500-евровите банкноти и златните кюлчета в чекмеджето на нощното му шкафче в правителствената резиденция, които „изтекоха“ от един видеозапис, нито ги е виждал, нито ги е пипал. А прокуратурата, вместо да го пита откъде има това имане, търси кой е направил видеозаписа! Но го търси така, че да не намери мистериозната Мата Хари, с която „Лидерът“ се похвали пред германския вестник „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“. Която, според него, била внесла парите и златните кюлчета в дамската си чантичка, след което ги „аранжирала“, така че да злепостави своя домакин, хъркащ с гол тумбак напреко на леглото.

И този патологичен лъжец ни управлява три мандата, от които един пълен! Удивителна е „загрижеността“ му за свободата на словото и медиите днес, когато е изпаднал от властта. За същите медии, които купуваше с щедри реклами, а журналистите наричаше „мисирки“. Днес, т.нар. национални медии намалиха репортажите за неговите пътувания из страната и започнаха да задават неудобни въпроси. А служебното правителство го лиши от държавния джип, с който преди миналите избори обикаляше на воля по магистрали, свлачища и срутища, ръсейки пари и нелепици. Така на Борисов му остана сал един Фейсбук. Опитът на Кошлуков да пропагандира от екрана на БНТ правата герберска вяра, завърши със скандал с участието на служебния министър на културата професор Велислав Минеков, който поиска оставката на генералния директор на обществената медия.

Но тъй като няма вероятност Кошлуков да си отиде сам, трябва да се смени съставът на СЕМ, за да може медийният регулатор да върне на БНТ статута на обществена телевизия. И да натири от нея „мисирките“, обслужващи бившите управляващи.

От Фейсбук Борисов „громи“ своите критици, служебното правителство и президента Румен Радев, но тирадите му будят само смях и презрение, а не съчувствие. Единствено герберите вярват, че вождът им е прав, когато съгреши дори. С което наподобяват наплашено овче стадо, заобиколено от вълци и чакали. А „лидерът“ им продължава да дава признаци на посткоронавирусна умствена недостатъчност и загуба на памет. Например, след разкритията на служебния министър на икономиката Кирил Петков за „ремонтираните“ за милиони сухи и тревясали язовири, Борисов и ГЕРБ обявиха, че

язовирите ги е източило служебното правителство,

за да злепостави предишното управление. Борисов дори намекна, че може и пернишкият язовир „Студена“ да е бил източен със същата цел от хората на Радев. Напомням, че водната криза в Перник се случи, когато и кметът на Перник, и областният управител на Пернишка област бяха от ГЕРБ. А накрая пешкира опра само министърът на околната среда и водите в кабинета „Борисов-3“ Нено Димов, минаващ за кадър на Обединените патриоти. Има ли грях, който Борисов да не е стоварил другиму? Я на комунизма, я на тройната коалиция, начело със Станишев, я на кратко управлявалото правителство на Пламен Орешарски? Слушайки новите предизборни „шменти-капели“ на ГЕРБ, човек остава с усещането, че тези хора никога не са управлявали страната. Но не е само Борисов, който проявява избирателна амнезия за многобройните пропуски и престъпления, извършени под чадъра на „най-успешното“ му управление. И обещава неща, които отдавна са визирани в законодателството ни. Така например, на предизборна среща в добричкото село Опанец бившата социална министърка Деница Сачева обеща, че ако ГЕРБ се върнат на власт, пенсиите ще се актуализират ежегодно. Това отдавна е записано в Кодекса за социално осигуряване и е просто прилагане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите според ръста на осигурителния доход и инфлацията. Оставаше Борисов да обещае строителството на мостове над несъществуващи реки и дори прокарването на цели реки. Както казвал железният германски канцлер Ото Фон Бисмарк, „Никъде не се лъже така, както на лов, на война и преди избори“. У нас обаче някои „лидери“ лъжат и мамят и след избори. Без това не биха могли да изкарат и половин мандат. Докато Деница Сачева омайваше феновете на ГЕРБ в Опанец, бившият вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева бъркаше курбан с облечени в народни носии жени. Убеден съм, че отдавна не е влизала в кухня, камо ли да знае как се прави курбан чорба. Но както казвал хугенотът Анри Четвърти Наварски: „Париж си заслужава една литургия“. И се съгласил да присъства на католическа меса, за да може да седне на трона на френските крале. Въпреки клането на неговите единоверци в нощта на Свети Вартоломей.

Нищо ново под слънцето.

Само гледайте какви вопли ще нададат от ГЕРБ, ако, както показват някои социологически проучвания, загубят изборите на 11 юли! Първо ще ги обявят за манипулирани, фалшифицирани и откраднати посредством машинния вот. Дори може да поискат касиране на изборите. После, когато някой храбър и честен прокурор, различен от Иван Гешев, започне разследване на делата Борисови, „Лидерът“ ще се обяви за мъченик на демокрацията. Каква корупция, какви пари и златни кюлчета в „онова“ чекмедже, какви канибалски заплахи срещу бизнесмени, които не искат да плащат „такса спокойствие“? Каква свръхвисока смъртност от коронавируса, когато от „българския модел“ на справяне с кризата се учат лидерите в цяла Европа и света? Който не вярва, да бъде трижди проклет! Впрочем, на 22 юни броят на починалите от коронавируса в България достигна числото 18 000 души. Т.е., четири пъти повече от 1,4 милиардния Китай! А отнесени към цялото население, нашите жертви са по-сериозни, отколкото тези на САЩ, Бразилия, Индия, Нигерия, Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. Особено на фона на отрицателния демографски прираст и демографската катастрофа, надвиснала над многовековното ни Отечество.

По миналата неделя (20.06.2021 г.) Борисов реши да се спеши и повърви с предизборна агитационна цел по пътеката на Вазов в Искърското дефиле. Тази кратка разходка край Искъра е единственото, което го свързва с Патриарха на българската литература. Защото Борисов е любител на „Винету“, не на „Под игото“. Но, докато той крачеше по Вазовата пътека, във вододайната зона на язовир „Искър“ стърчеше и продължава да стърчи конакът на Румен Гайтански-Вълкът, издигнат там, тъкмо при управлението на Бойко Борисов: първо като кмет на София; после като министър-председател на България. Ерго, има още един грях, за който прокуратурата би могла да подгони бившия премиер. Но при поредната си поява пред младежите на ГЕРБ, Борисов забеляза мъж с внушително телосложение. Той не скри своето възхищение: „А бе, тоя е много як! Наш ли си, Баас? Ти имаш много такъв, зловещ вид!“. Накрая го покани за личен телохранител с думите: „Ма я, като се наканят пак да идват на къщата, заповядай! Ако сложиш едно расо, знаеш ли к`ъв. интересен поп ще си. Ще се забавляваме много!“ („Сега“, 21.06.2021). Ако Борисов беше замълчал, можеше да мине за мъдрец, но какво да прави като го сърби езикът? Очевидно призивът на Негово Величество, който го нае за бодигард и после го направи главен секретар на МВР и генерал, „Бъдете господари на своето мълчание“, е минал покрай ушите му. Не личи да му е известна и сентенцията на английския философ материалист Френсис Бейкън за добродетелта на глупаците.

Някога монарсите си имали придворни шутове, които ги разсмивали, но им казвали и неща, които другите не биха посмели. Например, какво мислят поданиците им за тяхната справедливост.

Ние пък си имахме доскоро един падишах, който сам се прави на шут. И да си признаем, това му се удава най-добре. Само че след изборите на 11 юли може хич да не му е до смях и шутовщини. Тогава сигурно ще хване гората: не за развлечение, а за да се скрие от народната любов. Добре, че лекарите, с благословията на „Началника“, му излекуваха менискусите.


 

Още по темата