Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 23 (15 юни 2021) ТВОРЕЦ В СЛУЖБА НА ПРАВДАТА

ТВОРЕЦ В СЛУЖБА НА ПРАВДАТА

Е-поща Печат PDF

Писателят Иван Вълов на 90 години


Иван Вълов е роден на 11 юни 1931 г. в с. Крушовица, Плевенско. Завършил е Мъжката гимназия „Александър Втори“ в Плевен и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 1953 г. Член-учредител е на Съюза на българските журналисти. Работил е в Радио София, като отговорен редактор на сп. „Художествена самодейност“, зав.-отдел, зам.-главен редактор и главен редактор на сп. „Българо-съветска дружба“.

В творчеството му има две основни теми: история на БЗНС и българо-руски и българо-съветски отношения. Изтъкнат изследовател е  на  отзвука от Априлското въстание в Русия и по света, както и на основанието за  Руско-турската война 1877-1878 г., и последвалия отзвук от нея в междудържавните отношения. Други негови книги са посветени на родния край - легендите „Вит тече и разказва“; детско-юношеската „Тайната на Мечата дупка“; сборникът от разкази „Реката. 70 години с въдица“.

Иван Вълов е съставител, преводач и автор на предговорите и послесловите на издадените дневници на участници в Руско-турската война, между които тези на художника Василий Верешчагин, дипломата княз Андрей Церетелев, свещеника Вакх Гуриев и други.

Особена популярност сред читателите получиха през последните години мемоарните му очерци за дейци на българската култура, събрани в книгата му „Познатите-непознати“, както и второто допълнено издание на „Откраднатата победа“, която съдържа документални етюди върху дипломацията, разузнаването и оценките в световния печат за Освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г.

На читателите на „Нова Зора“ възнамерявахме да предложим откъс именно от тази забележителна книга, с която Иван Вълов, по израза на народния поет, „на клеветата строшава зъбът“. Той постига това, не чрез голословни пропагандни заклинания, а чрез необоримата сила на документираните факти, които осветяват истината за великото чудо на 19 век – Освобождението на българите от петвековното турско иго и едновременно с това категорично посочват кому принадлежи заслугата за това боговдъхновено дело – възстановяване на българската държавност. И тъй като съвсем наскоро публикувахме потресаващите записки на свещеника Вакх Гуриев за сражението при Плевен на 27 ноември 1877 г., поместени в книгата му „Откраднатата победа“,  решихме  да предпочетем все пак живото слово на автора, да се опрем на мъдростта и опита му в неговата борба за истината. Намираме че  интервюто на журналистката Розалина Евдокимова с Иван Вълов е по-подходящия текст в случая, още повече, че в битката на истината с лъжата, в тези трудни времена, мъчително, но победата остава все пак на страната на истината.

Редакционният съвет и редакцията на в. „Нова Зора“ най-сърдечно поднасят своите поздравления към талантливия писател и изследовател Иван Вълов. Неговият достоен патриаршески юбилей е и наша радост. Пожелаваме му много сили и здраве. И все така с вдъхновение да държи перото в служба на правдата.

За многая лета!