Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 23 (15 юни 2021) ДА ТЕ ПОКАНИ ХЕРО МУСТАФА

ДА ТЕ ПОКАНИ ХЕРО МУСТАФА

Е-поща Печат PDF

Каква мътна вълна вдигна в тресавището ГЕРБ съобщението от Вашингтон, че Министерството на финансите на САЩ налага санкции по закона „Магнитски“ върху шестима български граждани и десетки фирми, подхранващи ендемичната корупция в България! Макар че в доклада на американския финансов департамент бяха посочени имената на олигарсите Божков и Пеевски, на бившия заместник-министър на земеделието Александър Манолев и на заместник-директора на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, една констатация накара герберските „калинки“ да се разхвърчат, като при пожар. А именно, че олигархът Божков бил подкупвал висши държавни служители и „действащ политически лидер“.


Не се иска голямо въображение, за да се сетиш, че един хазартен бос няма да тръгне да подкупва лидер, който няма властта да му спести 700 милиона лева дължими данъци. Естествено, срещу съответната „такса спокойствие“, предавана на тогавашния финансов министър Владислав Горанов чрез пиарката  на „Лидера“ Севделина Арнаудова. В изявление от Дубай, където емигрира, Божков посочи и конкретния размер на тази такса - 67 милиона лева.

Вече бившият премиер и настоящ несменяем лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, се кълне, че ГЕРБ не са взели и стотинка от Васил Божков, но фактът, че говори в множествено число е озадачаващ. Защото не казва, че лично не е взел нищо от олигарха в изгнание, и говори за стотинки, а не за милиони. Ако съпартийците му не са взели и стотинка, дали със същото презрение биха отхвърлили десетки милиони лева подкупи? Нали още от времето на Римската империя

парите не миришат?

Колко му е срещу съответния паричен „подарък“ държавата на Бойко Борисов да е осигурила на „правилния“ олигарх спечелването на апетитни обществени поръчки, финансирани с европейски или бюджетни средства! Днес лидерът на ГЕРБ не помни да е вземал пари от Божков и Пеевски, но си спомня, че Божков му се бил обадил да го уведоми, че е отказал да помогне на Мая Манолова. Ерго и тя не е взела стотинка от хазартния бос. Но е доказано, че самият Борисов е пушил пури, подарени му от Божков. И че е играл на карти с представители на подземния свят.

Няма как с корупционната афера да се свърже Корнелия Нинова, понеже БСП не е управлявала през нейния председателски мандат. А пък Александър Паунов, лидерът на БКП, с когото Божков е разговарял от Дубай по време на миналогодишните протести, никога не е имал и най-малката възможност да му услужи с нещо.

Що се отнася до ДПС, техният почетен председател Ахмед Доган си има собствен олигарх – Делян Пеевски, така че не се нуждае от подкупите на Божков. Въпреки че и „най-щедрият дарител“ Пеевски беше ударен от санкциите на САЩ, ДПС обяви, че застава зад неговата лична позиция (на отхвърляне на обвиненията в корупция, б.р.). А партийна делегация на движението, водена от номиналния лидер Мустафа Карадайъ, замина за Турция да се жалва на президента Реджеп Тайип Ердоган „по негова покана“. Както пише турският всекидневник вестник „Миллиет“ (07.06.2021), делегацията е била приета от Ердоган в кьошка „Вахдеттин“, квартал Ченгелкьой на Анкара. Срещата била закрита за представителите на медиите, което подсказва, че на нея са се говорили неща, дето не са за всички уши. Делегацията на ДПС е провела срещи и с представители на различните политически партии. Според вестник „Миллиет“ (05.06.2021), Куртулмуш е казал: „Българските турци са циментът, който укрепва отношенията ни“. Не е изключено от Ердоган да е било поискано застъпничество пред Джо Байдън с оглед на предстоящата среща на двамата президенти. А в замяна Ердоган е поискал по-добро представяне на ДПС на предстоящите извънредни парламентарни избори на 11 юли, обещавайки и подкрепа от страна на изселниците от България, притежаващи двойно гражданство.

След срещата си с Ердоган Мустафа Карадайъ е дал интервю за Анадолската агенция, в която заявил, че Турция е „анаватан“, (майка родина, б.р.) на турците в България, където те не са имигранти, а водят борба за защита на своята турска идентичност, култура и мюсюлманска религия“. Интервюто предизвика бурни реакции в България и президентът Румен Радев призова лидера на ДПС да преосмисли понятието Родина, като си спомни пред кого и каква клетва е положил. Междувременно, на 8-ми юни, турският всекидневник вестник „Джумхуриет“ публикува коментар на Али Сирмен, посветен на перипетиите с руската ПВО система С-400, която правителството плати, внесе, но не я задейства от страх пред американските санкции.

Коментарът е озаглавен така: „Акъл, колкото на Аксарайска маймуна“. Бабата на автора му разказвала, че в началото на 20-ти век в град Аксарай, днес 460-хиляден областен център в Централен Анадол, докарали една маймуна. Веднъж някой подхвърлил на маймуната необелен орех и тя го нагълтала цял с черупката барабар. Но, когато се напънала да ходи по голяма нужда, орехът й съдрал задника. След този инцидент, когато хвърляли орех на шебека, той първо го премервал на задника си, преди да го нагълта. Изводът е, че преди да глътнеш нещо, трябва да си сигурен, че ще можеш да го изходиш. Ерго и Мустафа Карадайъ трябва да държи сметка за последствията от своето престараване да се хареса на Турция, която за европейците е по-голяма заплаха от Русия и Китай. Американските санкции срещу олигарха Делян Пеевски, бивш депутат на ДПС, олющиха евроатлантическия лак от фасадата на движението и нищо чудно Карадайъ да сподели съдбата на Лютви Местан.

Другите съдружници на Борисов и ГЕРБ в управлението на България - ВМРО и НФСБ също получиха шамари заради аферата с паспортите, но те са прекалено дребни, за да бъдат уличени във връзки с Васил Божков или Делян Пеевски. Като вицепремиер на Борисов, преди майките на деца с увреждания да го прогонят от поста, Валери Симеонов се заканваше „да изчегърта“ ДПС от властта, но воюваше не с Божков и Пеевски, а с Кирил Домусчиев заради неизпълнените от него задължения при приватизирането на Български Черноморски Флот.

Президентът Румен Радев също е извън подозрение, понеже не е „действащ партиен политически лидер“. Той е със силно ограничени правомощия, за разлика от Борисов като премиер, и само в ситуации като днешната упражнява управленски функции посредством назначеното от него служебно правителство. Но докладът на американския финансов департамент не визира краткия  двумесечен период до изборите на 11 юли, а 11-те години управление на Бойко Борисов и ГЕРБ с различни коалиционни партньори.

Така че

въпросът „Кой?“, може да се смята за решен.

Т.е., бастунът на Чичо Сам вече си е избрал чия гърбина да рендоса. Но още не се е родил гербер, който да повтори подвига на оня естонски министър, нарекъл Джо Байдън „корумпирана стара чанта“, след което да хвърли оставката си. Поводът за тази му реакция беше натискът, оказан от Байдън като вицепрезидент на Обама върху украинския президент, за да уволни главния прокурор, разследващ злоупотребите в енергийната фирма „Борзима“. Същата, от която синът на Джо Байдън, Хънтър, получаваше заплата като задочен член на борда на директорите. Мълчи и бившият заместник-министър на външните работи, той и лидер на „Младежи ГЕРБ“ Георг Георгиев, който обяви за „лично мнение“ констатациите на двама члена на Сенатската комисия по външните работи на САЩ за ендемичната корупция и подчиняването на законодателната, съдебната и медийната власти у нас на изпълнителната власт. Дори подчерта, че единият е бил разследван за корупция в САЩ. Вместо това, от ГЕРБ организират брифинг след брифинг, на които обвиняват президента и служебното правителство в „преврат“, „чистка“, „реваншизъм“, „обслужване на руски интереси“, „зависимост от Божков“ и други смъртни грехове.

Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“.

На брифингите и срещите с младите гербери, които някои шегобийци във фейсбук оприличиха на „сбирки на анонимните алкохолици“, Борисов, Дончев, Захариева, Биков, Митов и други „говорещи глави“, уверяват, че американските санкции засягали лица, които нямали нищо общо с „божеството“ на ГЕРБ Бойко Борисов. Последният се скъса да се кълне и кръсти, че не е имал нищо общо нито с Божков, нито с Пеевски, с когото се бил срещал само по проблеми на смесените райони. И че е пипал кюлчета злато само веднъж и то в трезора на БНБ. Ерго, златните кюлчета и банкнотите от по 500 евро в чекмеджето на нощното му шкафче в правителствената резиденция в Бояна ги е внесла в дамската си чанта някоя Мата Хари, чието име той не казал дори на Прокуратурата. От джентълменство, така да се каже, понеже не бил сигурен коя точно от гостенките му го е „сготвила“. Решението на финансовото ведомство на САЩ да приложи закона „Магнитски“ срещу българските корумпатори и корумпирани не го било изненадало. Нещо повече, ден преди санкциите да бъдат оповестени, го поканила в резиденцията си посланичката на САЩ Херо Мустафа. С нея провели невероятно приятелска, мила и работеща среща, каквато хем не е имало преди, хем всички срещи били такива. Най-важното, домакинята не направила ии най-малък намек за корупцията при управлението на Борисов. Ей това ни кара да предполагаме няколко неща.

Първо, че Нейно превъзходителство не е била уведомена за предстоящото налагане на санкции на българските корупционери, понеже тя беше назначена за посланик от Доналд Тръмп. Ако Държавният департамент и Белият дом крият от нея такава информация, значи трябва да си стяга куфарите.

Второто ни предположение е, че г-жа Херо Мустафа няма никакво доверие на Бойко Борисов, щом не го е предупредила за задаващата се буря. Т.е., въпреки прегръдките, с които той се опитваше да я преметне, че строи интерконектора с Гърция със същия плам, с който прокара газопровода „Турски поток“ до сръбската граница, Борисов вече не е човекът на Вашингтон в България. Язък за „разплитането“ на руската шпионска мрежа, с която ГЕРБ се гордеят, все едно че са пратили човек на Луната или на Марс.

Що се отнася до гостуването на Борисов в американското посолство, ние помним

друга една среднощна „покана“

през февруари 2013 г., след която Борисов хвърли оставката на цялото правителство. А само ден по-рано уверяваше, че няма да подаде оставка за кефа на Доган и Станишев. Така че ако Борисов не се беше главозамаял от „успехите“, щеше да знае, че САЩ нямат вечни приятели, а вечни интереси. И че тези интереси не се свеждат до предплащането на половин ескадрила изтребители F-16 Block 70, преди те да са нарисувани дори. Опитите да Борисов да флиртува с Доналд Тръмп също ще да са били поставени от Джо Байдън в блюдото с греховете. Така че опитите на „Лидера“ да злепостави президента Радев като човека на Кремъл, не минават на фона на корупционните афери, в които неговото управление се удави.

Така или иначе, предизборната кампания за 46-то НС започна и ще продължи на фона на поредицата от скандални разкрития за крупни герберски злоупотреби с европейски и бюджетни средства, взети от българския данъкоплатец. Лично заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов призна неволно, че управлението на новите му съпартийци е било корупционно, след като обвини служебното правителство, че искало да замени една корупция с друга, своя. И че американските санкции били продължение на „линията на Джо Байдън“ за освобождаване на съюзническите държави от корупцията, внасяна от „враждебни държави“. Гостуването на Борисов в резиденцията на американския посланик Херо Мустафа доказвало, че не той е споменатият от Министерството на финансите на САЩ „настоящ политически лидер“.

Да адвокатства на дявола

се захвана и бившият министър на финансите и здравеопазването Кирил Ананиев, когото Борисов развеждаше като куфар по гори и пътища, за да му съобщава поредната радостна вест, че „Муудис“, „Стандард енд пуърс“ или „Фич“, са повишили кредитния рейтинг на България.

С големи усилия, не без помощта на „калинки“ от НАП, КЗК, Търговския регистър, ДАНС, ДАТО, БОП и Прокуратурата, герберите успяха да издействат напускането на началника на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков, Елена Фичерова. Точно нея намериха да обвинят във връзки с Васил Божков, макар старата ЦИК да я беше заличила от листата на неговата партия „Българско лято“. За разлика от хленчещите шефове в ДАНС Димитър Георгиев и Недялко Недялков, Фичерова си отиде с достойнство. Междувременно герберите удобно забравиха как при ръководството на Галя Димитрова от информационните масиви на НАП изтекоха личните данни на над 6 млн. български граждани, а шефката на агенцията дори не си прекрати отпуска. Сега са се захванали да махат наследника й Румен Спецов, който преди години бил продал своята фирма на човек с криминално минало. Сякаш това ще премахне с магическа пръчка наследените от ГЕРБ безхаберие, корупция и разсипия на народни пари, царящи в БЕХ, АПИ, Държавна агенция „Автомагистрали“, ББР, Агенция „Митници“ или БАБХ. При извършените от служебното правителство проверки, буквално изпод всеки камък изскача корупция. Но в здравеопазването тя е придобила чудовищни, нечовешки измерения. Например в „Александровска болница“, на която професор Костадин Ангелов е бил директор в продължение на седем години, са харчили като за последно. В следствие на което дългът на здравното заведение възлиза на 67 млн. лв., и то е заплашено от фалит. При това, както разкри доцент Александър Оскар, разходите са оправдавани с протоколи от не състояли се заседания на директорския борд. А в бившата Правителствена болница „Лозенец“, превърнала се в монополист в сферата на трансплантациите, са извършени десетки незаконни присаждания на органи от живи донори от Украйна и Молдова, на техни „роднини“ от Израел. За всяка трансплантация в болницата са влизали 20 000 долара. Но нито Кирил Ананиев, нито Костадин Ангелов като министри на здравеопазването, са посмели да бръкнат в това гнездо на корупцията! Що се отнася до Прокуратурата, бившият служебен министър на здравеопазването Мирослав Ненков заяви: „Скандалът с трансплантациите засенчи санкциите на САЩ. Но смятам, че тази прокуратура ще накаже две секретарки и три санитарки!“.

На този фон опитите на професор Ангелов да припише на служебното правителство провала на ваксинацията в България, е

самият връх на наглостта.

Не служебното правителство, а кабинетът  „Борисов-3“ купи огромни количества от ваксината на „АстраЗенека“, понеже е най-евтина. И след като тя беше снета от употреба в десетки страни, стотици хиляди дози у нас ще бъдат изхвърлени, поради нежелание на хората да се имунизират с тази ваксина. Не служебното правителство превърна болниците в ковид-клиники, закрити за пациенти с други заболявания. Не то изведе България на първо място в ЕС и света по смъртност от коронавируса и на последно по процент на ваксинирани граждани. Да не говорим на какъв стрес подложи Костадин Ангелов общопрактикуващите лекари, които трябваше да се „бият”, за да получат по един-два флакона ваксини. Където и да бръкнеш – навсякъде вони на корупция и невежество. И вина за това не носят нито Русия, нито САЩ или ЕС. Макар че от ГЕРБ усилено търсят външен враг, с който да оправдаят собственото си бездарие и алчност.

От екрана на ТВ „Алфа“, лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предложи България да наложи ответни санкции срещу Джо Байдън, заради прибраните от сина му Хънтър пари от украинската енергийна компания, с които, според Сидеров, той си купувал наркотици. Може и така да е, но да  благодарим на Белия вожд, че все пак не ни посъветва да обявим война на САЩ, както това направиха в друго време, други маломерници, подобни на него. На тях морето също им беше до колене и малко остана София да бъде превърната в картофена нива. А иначе, Сидеров си е прав. Той винаги може да подкара старата песничка на нов глас. „Ще литнем към Вашингтон“ и като нищо ще разгромим американците. И то със собствените им изтребители F-16 Block-70. Но поне да беше почакал първо да ги произведат. Това че най-бедната страна в Европа финансира военно-авиационната промишленост на най-богатата страна в света, е също един от „успехите“ на управлението на Бойко Борисов, вярна патерица на което бе и „Атака“, под водачеството на „новия Левски“. Бойко поне се надяваше така да си купи индулгенции, и вместо това получи санкции по закона „Магнитски“. Волен пък на какво се надява?! Да не би да има някой, който да му вярва? Свърши се тая „Приказка за лъжливото овчарче“.  Нагледахме се, наслушахме се. Такива съвети и съветници не само патриотичната кауза погромиха, но и това, което днес е България, могат да довършат, ако не бъдат усмирени. Но да се върнем на темата.

По времето на султан Селим Първи, бащата на Сюлейман Великолепни, имало следното проклятие: „Да станеш везир на султан Селим, дано!“. Причината била, че везирите на този султан, наричан още Явуз, т.е. жесток, оставали често без глави. А в днешна евроатлантическа България, след случилото се с шест корумпета и един „настоящ политически лидер“, в проклятие се превръща поканата за гостуване в резиденцията на американския посланик.

О, времена, о нрави!


 

Още по темата