Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 22 (8 юни 2021) МАФИОКРАЦИЯТА Е В ОПАСНОСТ!

МАФИОКРАЦИЯТА Е В ОПАСНОСТ!

Е-поща Печат PDF

В момент, когато ЕС се тресе от скандала с подслушванията от Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) на европейски политици от канцлера на Германия Ангела Меркел, през министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, до бившия лидер на германската опозиция Петер Щайнбрук и висши норвежки, шведски и френски политици и държавни служители, евродепутатите на ГЕРБ/СДС изпратиха донос до колегите си от Европейския парламент (ЕП) и ЕК. В него те твърдят, че служебното правителство и президентът Радев застрашавали демокрацията в България и нейната евроатлантическа ориентация като прилагали методите на комунистическата полиция и провеждали чистка с реваншистки намерения в службите. Те твърдят още, че Служебното правителство било свързано с олигарха в изгнание Васил Божков и подготвяло терена за втория президентски мандат на Радев.

Писмото на евродепутатите буквално повтаря измислиците, разказвани от Бойко Борисов, Даниел Митов, Тома Биков, Десислава Атанасова, Румяна Коларова, Антоанета Христова, Юлий Москов, Стойчо Стойчев, писателя Христо Стоянов и други щатни и нещатни „говорещи глави“ на бившата управляваща партия. А именно, че служебното правителство на Стефан Янев служи като предизборен щаб на президента, подлагайки на натиск всички, които се борят срещу агресивната политика на Русия. Очевидно е, че не става дума за случайно съвпадение в оценките, а за изпълнение на директива, спусната от самия „Лидер“, подобно на каменните скрижали с Десетте Божи заповеди.

Но, като стана реч за това, че

демокрацията у нас била в опасност,

нека да запитаме авторите на тази уйдурма: що е това демокрация? Ако те кажат, че демокрация означава власт на народа, да им напомним, че родината на това понятие е Древна Гърция. А там под демос, сиреч народ, разбирали само свободните граждани. И то от мъжки пол. Жените не само не са имали право да участват в управлението на полиса, но даже мераците им за това са били окарикатурени от Аристофан в „Жените в народното събрание“. Там въпросните дами обмислят как да превземат народното събрание, като откажат да споделят леглото със съпрузите си, докато не получат правото да законодателстват наравно с мъжете. Обаче, една от героините на Аристофан се пита: „Това чудесно го измислихме. Едно не проумявам: как така ще вдигаме ръцете си при навика да вдигаме краката си?“.

Толкова за античната гръцка демокрация. Нейните създатели не са и сънували, че някой ден ще се появят политици като Бойко Борисов, които демонстративно ще отказват да се явят пред народните избраници. И дори ще наричат председателя на парламента „проста кърджалийска п…а“. Миналата седмица служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков преразказа думите на един бизнесмен, когото Борисов заплашил, че близките му няма да разберат, че ядат неговото месо. Дали депутатите в ЕП и еврокомисарите чуват за пръв път за зловещия хумор на „Лидера“ на проевропейската партия ГЕРБ, която е член на ЕНП? Отношението им към поредния антибългарски донос ще покаже истинската стойност на прословутите „евроатлантически ценности“. Не може да осъждаш Лукашенко, Путин, Орбан или Башар Асад като „диктатори“, а да не виждаш как се държи авторитарният бивш премиер на „европейска“ България. Не заплаши ли той опонентите си с юнаците на ГЕРБ, които щели да ги преследват като „чакали“? Направи го още в нощта след изборите от 4 април, застанал до една стена и един джип, гологлав под мокрия сняг в Банкя. Реакцията му на извършените от служебното правителство смени по върховете на службите, държавните агенции, комисии и банки, въпреки многобройните доказателства за извършените от тях закононарушения и злоупотреби, е показателна. Най-вече, за зависимостта на тези структури от герберската власт и създадения от нея

„Модел Борисов“.

Все едно, че трите правителства на Бойко Борисов не са сменяли областни управители, полицейски началници, шефове на служби и агенции, назначавайки на тяхно място свои верни „калинки“. Като бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, завършил счетоводство и контрол, за да бъде взет от Цветан Цветанов и назначен за заместник-министър на вътрешните работи, преди да оглави ДАНС. Това ли е професионализмът на натирените от служебното правителство гербави „калинки“? И недоразумението, което имахме като шеф на ДАНС, казва, че си отива „с гордо вдигната глава”. Обяснявайки уволнението си не с четиримесечния неплатен отпуск, разрешен му от Борисов малко преди да встъпи в длъжност служебното правителство, а с разбиването на руската шпионска мрежа в България. Да сте чували контраразузнаването ни да е заловило някой турски, американски, британски, или френски шпионин? Затова пък то най-усърдно подслушва български опозиционни политици, в това число и критичния към управлението на Борисов държавен глава Румен Радев. Някой разследва ли главния прокурор Гешев за пуснатия от него аудиозапис от разговор на президента Радев с командира на ВВС генерал Цанко Стойков? Кой, ако не ДАНС и ДАТО е направил този запис? За никого не е тайна, че службите ни за сигурност подслушват по заповед на премиера, и унищожават незаконно материали от използваните СРС, надявайки се, че са заличили своите следи. Нищо, обаче, в природата не се губи, включително и информацията за подслушванията. Затова е целият вой на ГЕРБ около този скандал, който смъква „демократичната“ опаковка на „мафиокрацията“, наречена „шайка“ от политолога Антон Тодоров, преди присъединяването му към ПГ на ГЕРБ. Да приемеш такъв човек в редиците си е повече от признание за правотата на неговите квалификации за „шайката“. Остава сега ГЕРБ да оправдаят подслушванията с това, че и Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) е подслушвала политици от страните-членки на НАТО и ЕС. За което е сътрудничила и военно-разузнавателната служба на Дания.

Оказва се, че когато се каже, че НАТО и ЕС са

общности на „споделени ценности“,

се има предвид споделянето на шпионска информация, събирана в пълно противоречие с европейските и националните закони. А дали NSA не е подслушвала и български политици, за да бъдат шантажирани и принуждавани да повтарят това, което им диктуват от Вашингтон? Известно е какво беше написал за Борисов бившият американски посланик в София Джон Байърли. А именно, че Борисов е човек с тъмно минало, когото САЩ трябва да направляват. Един вид „кучи син”, но техен „кучи син”. Колко пъти в докладите на ЕК и Държавния департамент на САЩ за България се напомняше за ендемичната корупция и подчиняването на всички власти на изпълнителната? Да не би в ГЕРБ да са признали основателността на тези оценки? Не, бившият заместник-министър на външните работи Георг Георгиев дори обяви казаното от двама члена на Сенатската комисия по външните работи за тяхно частно мнение, което не било санкционирано официално. А единият дори бил разследван за корупция! България е сочена за най-бедната, най-корумпираната, най-умиращата нация в ЕС и дори в света, но за гербероните това са клевети на враговете на демокрацията у нас. Бедността и корупцията били субективно усещане, а високата смъртност се дължала на честната статистика, за разлика от други страни, в които криели истинските цифри за заболеваемостта и смъртността от коронавируса.

Но ето че отвъд Атлантическия океан долетя смразяващата новина, че САЩ налагат санкции на Васил Божков, Делян Пеевски, Александър Манолев и други български олигарси и бизнесмени, като в духа на „Закона Магнитски“ замразяват авоарите им. Причината за тези санкции пак е корупционната практика у нас, като за Божков се казва, че е давал подкупи на „действащ партиен лидер“. Конкретно име не беше посочено, но по принципа гузен негонен бяга, Бойко Борисов се разпозна и от ГЕРБ организираха брифинг на 3 юни, за да се оневинят предварително. Само че театърът, който устроиха, още повече затвърди съмненията в техните „високи морални стандарти“. От несвързаните тиради на Борисов излезе, че администрацията в Белият дом и Министерството на финансите на САЩ наказват въпросните корумпатори, благодарение на дългосрочното сътрудничество с правителствата на Бойко Борисов. „София и Вашингтон, верни във борбата!“. Борисов се закле, че ГЕРБ не са пипали и една стотинка от Божков и дори се прекръсти, понеже бил „набожен човек“. Той призна вина само за бившия заместник-министър Александър Манолев, прочул се с къща за гости, за чието строителство се е възползвал от служебното си положение. А пък Илко Желязков, другият санкциониран от САЩ, въпреки че бил уволняван на два пъти от Екатерина Михайлова като член на борда на директорите на БЕХ, депутатите на ГЕРБ го подкрепили през главата на Борисов, да заеме поста заместник-директор на Бюрото за контрол на СРС. А що се отнася до съмненията, че САЩ показват наказателен картон на самия Борисов заради ендемичната корупция, „Лидерът“ започна да изброява „доказателства“ за противното, които нямат нищо общо с темата за корупцията. Като съвместната борба с тероризма, увенчала се с пълен провал при атентата в Сарафово през 2013 г., или топлите отношения с американския посланик в София Херо Мустафа. За срещата си с Херо Мустафа предния ден, Борисов се похвали така: „Дори няма намек – по-сърдечна, по-хубава, по-мила, по-работеща срещу – те всичките са били такива. И ние от месеци работим по тези теми, които сега се опитват да ни пришият на нас. Ние знаехме какво ще се случва, защото по тези теми се работи. От месеци ние сме информирани и работим заедно“. Защо тогава чак сега главният прокурор Гешев обявява, че прокуратурата започва проверка на Делян Пеевски? Хайде, Васил Божков е в Дубай, но нали Пеевски още не е побягнал в чужбина? От думите на заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов също не пролича, че е разбрал „намека“ на Големия Бял брат. „Вчерашните събития са логично продължение на заявките на администрацията на Байдън да подпомага укрепването на демократичните институции в партньорските държави и да препятства корупционните практики, идващи от враждебни държави“, каза новоизлюпеният герберон. Значи, корупцията в България идва от „враждебни държави“, а не е местно производство! Само че Херо Мустафа е на друго мнение, когато казва, че големите инфраструктурни проекти създават среда за корупцията. Ако няма желаещи да приемат подкупи, няма да има и корумпатори. Другото са приказки за наивници. Например, че Борисов е виждал златни кюлчета само в трезора на БНБ, а не в чекмеджето на нощното си шкафче в резиденция Бояна. Както и, че не познава една плеймейтка, сочена от бизнесмена Илчовски за тайнствената посетителка в покоите на бившия премиер. Борисов дори упрекна Специализираната прокуратура, че е оскърбила момичето, викайки го на разпит. Той не бил казал на прокуратурата и коя е истинската Мата Хари, която спомена в интервюто си за германския „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. „Лидерът“ уважава жените, с изключение на една – бившата председателка на 44-то НС Цвета Караянчева, която титулува като ПКП! И този монолог на Борисов не мина без нападки срещу президента Радев и назначения от него служебен кабинет. Те, видите ли, обслужвали руските интереси и съсипвали наследството на правителството на ГЕРБ. Въпреки старанието си да докаже, че няма нищо общо с подслушванията на опозиционни политици от служби, като ДАНС, ДАР и ДАТО, Борисов все пак призна че е разписал дългия неплатен отпуск на техните началници, понеже бил научил, че Бойко Рашков ще стане министър на вътрешните работи, а пък те са му отнели достъпа до класифицирана информация. Но след това ги „помолил“ да прекратят отпуските си и да се явят при премиера Стефан Янев. На въпроса откъде е разбрал, че Рашков ще стане вътрешен министър, Борисов отговори така: „От там, откъдето Атанас Атанасов е научил за подслушванията“. Откога „достойните“ шефове на служби започнаха да изпълняват „молбите“ на бившите министри и премиери? Остава някой да твърди, че и акцията на Спец прокуратурата в МВР, както и „поканите“ за разговори с новия министър и началниците на служби, отправени от Иван Гешев, са по „молба“ на бившия премиер Бойко Борисов! Ние чак такава фантазия нямаме, затова оставяме въпроса на разследващата журналистика. Но в сериозността на заявеното от Борисов намерение отново да оглави две листи за парламентарните избори от 11 юли – в 25-ти МИР София и Пловдив-град, не се съмняваме. „Бойко, който винаги се завръща“, гласи книгата на неговата фенка Кристина Кръстева. Това може и да не се потвърди на 11 юли, но че Бойко иска да слуша гълчавата на „медийните мисирки“ е вън от всякакво съмнение. Без това ще умре от скука сред хортензиите до „зайчарника“ в Банкя. Освен ако американските командоси не нахлуят и там „по погрешка“, както в оня цех в Чешнигирово.

Иначе у нас под заплаха е не демокрацията, а мафиокрацията. Добре е избирателите да осъзнаят, че воплите на Борисов и ГЕРБ са знак на отчаяние, а не на сила. И, че ако сега не приключат с мафията – политическа и икономическа, тя ще ги приключи.

Боже, пази България!

И вразуми политиканите и техните клакьори, за да не се отнасят към народа си по примера, даван им от Бойко Борисов и компания. Колко пъти той се бори с Библията, историята и логиката като прасе с тиква? Едва ли е прочел и две страници от Светото писание, но го цитира като дявола Евангелието. Например за това, че който вади нож, от нож умира. Ами сравнението на „чистките“ на служебното правителство с „изтреблението“ на българската интелигенция след 9-ти септември 1944 година? Или твърдението на „Лидера“, че комунистите са му попречили да завърши в Харвард? Баща му, дядо му и той самият, са членували в БКП, като внукът дори е напуснал МВР, за да си запази партийното членство. Лично Борисов се е натискал не за научна кариера, а да се шмугне в Държавна сигурност. Но, след като членството в БКП престава да носи изгоди, той вади от ръкава другия си дядо, активист на БЗНС „Никола Петков“,  и се опитва да се изкара жертва на комунизма! Също както Цецка Цачева се сети за прадядо си по време на един президентски предизборен дебат и даже проплака за него с едното си око.

Но евтините номера не са патент само на Борисов. На няколко пъти и Томислав Дончев се опита да се изкара по-интелигентен, отколкото е. За последно го направи преди седмица в предаването на Цветанка Ризова по Би Ти Ви. Тогава приписа на Гьоте фразата „Светлина, повече светлина!“, произнесена от Гьотевия литературен герой Фауст. А на Хегел тропоса оценката, че историята се повтаря като фарс. Всъщност Хегел е написал само, че всички събития в историята се случват по два пъти, а Маркс е допълнил: „Оставаше да добави: първия път като трагедия, втория – като фарс!“.

Умният винаги може да се преструва убедително на прост, но опитът на простака да изглежда умен и просветен, е обречен на неуспех. Освен ако не е облечен с неограничена власт.

„И най-мъдрият си е малко прост“, така е озаглавил една от своите над 50 пиеси руският писател и драматург, един от създателите на руския национален театър Александър Николаевич Островски (1823-1886). Това заглавие без никакъв срам приписа на Уйлям Шекспир лидерката на „Движение-21 век“, устатата Татяна Дончева. Същата, която настояваше да стане съпредседател на коалицията „БСП за България“, а името на файтонната ѝ трупа да бъде добавено към това на голямата коалиция. Добре че пазарлъкът ѝ не мина. Поне от този срам се отървахме!


 

Още по темата