Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

IN MEMORIAM

Е-поща Печат PDF

Загубихме Герчо Евгениев Кандиларов (1946-2021) – приятел, гражданин, патриот, ревностен читател на „Нова зора“, съмишленик на идеите, за които „Нова зора“ ратува вече 31 години.

Герчо Кандиларов завършва Техникум по механотехника “Христо Ботев” в родния Шумен със златен медал. Дипломира се във ВМЕИ през 1972 г. с първия випуск по специалността “Компютърни технологии”. С конкурс е избран за научен сътрудник в Централния институт за изчислителна техника. Последователно работи в Централната лаборатория за космически изследвания при БАН, Института по техническа кибернетика и роботика, Единния център по физика при БАН. Същевременно е задочен аспирант и преподавател във ВМЕИ.

През цялата си научна кариера Герчо Кандиларов е водещ специалист, отговорен конструктор и ръководител на научно-технически проекти, свързани с автоматизацията и управлението на промишлеността. Специализира в Полша, Италия, Русия, Сингапур. Автор и съавтор е на 25 научни публикации, 5 изобретения, десетки научно-популярни статии. За високите му резултати при разработката и внедряването на научно-технически постижения, през 1985 г. е удостоен с орден “Кирил и Методий” – І-ва степен (златен).

След започналия разгром на промишлеността, науката и високите технологии по време на т.нар. преход при режима на Иван Костов, за специалисти като Герчо Кандиларов вече няма бъдеще. И решава да се прехвърли в друга област: успешно завършва Юридическия факултет на Софийския университет и се отдава на адвокатското поприще. До последния си миг той защитава потъпканите права на гражданите, непоколебимо се бори за отстояване на истината.

Редакцията на „Нова зора“ изказва дълбоките се съболезнования на съпругата на покойния – поетесата Петя Александрова, на сина му – доц. Евгени Кандиларов, на родствениците и приятелите на Герчо Кандиларов.

Поклон пред светлата му памет!