Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

КАБИНЕТЪТ

Е-поща Печат PDF

Слово на Стефан Янев - министър-председател на служебното правителство

 

Уважаеми господин Президент,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Уважаеми колеги,

Дами и господа,

Благодаря за доверието. Да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години, за това, че ще работя почтено при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото.

Това ще очаквам и от назначените от президента служебни министри. Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите. Очевидно, както е определила Конституцията, нашият основен приоритет е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби. В тази връзка очаквам всички институции да работят синхронизирано, да бъдем абсолютно безкомпромисни при всякакви опити за изборни нарушения.

Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите, натрупани в годините. Единственото, което мога да кажа е, че ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може поне да започне този процес на решаване на проблемите.

Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите.

Ще настоявам кабинетът, всичките ми колеги и всички институции да работят при пълна прозрачност и отчетност пред гражданите в техен интерес.

Ще положим необходимите усилия, за да имаме по-ефективна политическа комуникация, което според мен обществото очаква – а именно за по-смислено и адекватно политическо говорене и действие.

Световната пандемия предизвика комбинирана здравна, икономическа и социална криза в цял свят, в което България не е изключение. Единственият начин за справяне с подобни кризи е обединението на нацията.

Само с общи усилия могат да бъдат постигнати реални резултати.

В тази връзка ще работя, за да подадем ръка и да възстановим диалога с българския бизнес, включително по отношение на малкия и средния, които са особено засегнати от КОВИД пандемията. Именно малките и средни фирми и предприятия са основен работодател и осигуряват прехраната на хиляди български семейства. Отдавам заслужена благодарност на всички в здравния сектор, които вече повече от година полагат интензивни грижи за овладяване на кризата и в помощ на българските пациенти. Заедно със здравната гилдия искам да благодаря и на българските учители, защото здравето и образованието са основните ценности на едно развито общество.

Уважаеми господин Президент,

Уважаема госпожо Вицепрезидент,

Дами и господа,

Като най-важен акцент поставям отстояването на върховенството на закона. С моите колеги се обединяваме около мотото, което ще предложим да бъде мото на нашия кабинет, а именно: “Почтеност, прозрачност и професионализъм.”. Ще работим почтено при спазване на законите, в интерес на българските граждани, за нашата България.


Служебен премиер ще бъде г-н Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана в президентската институция. В предишното служебно правителство, което назначих, той бе отговорен и за организацията на изборите. Български генерал, достоен офицер и дипломат, с важни мисии и задачи в рамките на Министерството на отбраната и навън – Брюксел, Анкара, Вашингтон. Завършил е Националния военен университет на САЩ.

За вицепремиер на служебното правителство по социалните и икономически политики определям

г-н Гълъб Донев, секретар в президентската институция по социални политики и здравеопазване. Бивш служебен министър от предишното служебно правителство с доказан ръководен опит и експертиза в областта на социалната политика.

Г-н Бойко Рашков – вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебното правителство. Депутат от 39-ото Народно събрание, доказан дългогодишен юрист с доказана практика, заемал редица ръководни длъжности – директор на Националната следствена служба, ръководител на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, заместник-министър на правосъдието, с активна преподавателска дейност, член на моя Правен съвет.

Вицепремиер по управление на европейските средства – Атанас Пеканов, член на моя Стратегически съвет. Икономист в Австрийския институт по икономически изследвания и анализи, преподавател във Виенския институт по икономика и управление на бизнеси, с престижно образование, работил в Европейската централна банка.

Г-н Стойчо Кацаров за служебен министър на здравеопазването – с дългогодишен административен стаж – заместник-министър на здравеопазването, доказан експерт с ясни виждания за необходимите действия, които да бъдат предприети спешно в нашето здравеопазване.

Асен Василев за служебен министър на финансите. От Немската гимназия в Хасково до топ 2% на Харвард. Участвал и ръководил редица международни проекти и компании, с бизнес в областта на финансите, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Доц. Виолета Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Доказан преподавател, архитект, заместник-министър в предишното мое служебно правителство.

Проф. Николай Денков, също министър на образованието и науката в предишното мое служебно правителство, топ 2% в световната класация на учените, с безброй научни публикации, преподавателска дейност в престижни световни университети.

Г-н Светлан Стоев за служебен министър на външните работи – дипломат от кариерата, бивш посланик в Швеция, настоящ в Дания, бивш директор на държавния протокол с доказан опит и експертиза в организирането на избори зад граница.

Г-н Янаки Стоилов – народен представител в няколко парламента, един от бащите на съвременната българска Конституция, юрист с уважавана експертиза, преподавател в Софийския университет.

Г-н Велислав Минеков за служебен министър на културата – скулптор, общественик и професор в Националната художествена академия и не само там, в редица престижни учебни заведения в чужбина.

Г-н Асен Личев за служебен министър на околната среда и водите – безспорна експертиза, опит и отдаденост дълги години в това министерство.

Г-н Георги Панайотов – министър на отбраната, дипломат от кариерата, завършил Московския държавен институт по международни отношения, наш доскорошен постоянен представител в Организацията на обединените нации с дипломатически опит в различни столици – Тирана, Кабул, Вашингтон. Има дълъг стаж като началник на отдел НАТО в Министерството на външните работи.

Проф. Христо Бозуков заема същата длъжност, каквато беше и в предишното мое служебно правителство – служебен министър на земеделието, храните и горите. Той има доказана експертиза и научна, и професионална, както и административен опит.

Г-н Георги Тодоров с дългогодишен стаж и експертиза в Министерството на транспорта и служебен заместник-министър по време на моето служебно правителство в същото министерство за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Г-н Кирил Петков, топ 10% на „Харвард“, известен общественик, бизнесмен и предприемач, с изцяло експортно ориентиран бизнес, независим от обществени поръчки, съосновател и директор на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност – за служебен министър на икономиката.

Г-н Андрей Живков за служебен министър на енергетиката, също дългогодишен стаж, доказани ръководни умения в Министерството на енергетиката и в частния бизнес.

Г-жа Стела Балтова – служебен министър на туризма, проф. Балтова заемаше тази длъжност и в предишното мое служебно правителство.

Г-н Андрей Кузманов за служебен министър на младежта и спорта, известен изявен и състезател и ръководител на федерация, председател отскоро на Европейската федерация по модерен петобой.