Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 11 (16 март 2021) НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА!

НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА!

Е-поща Печат PDF

Несъмнено, огромната част от оредяващото население на България мечтае за времето, когато от телевизионния екран няма да го плашат по няколко пъти на ден с кошмара, наречен коронавирус, бил той с китайски, британски, южноафрикански, бразилски или нигерийски произход. И съответно, няма да му внушават, че ако още шава, дължи го на „най-успешното“ управление. Без което, разбира се, „яко ще се мре“: ако не от вируса, то от глад! Да не говорим за пенсионерите, на които Бойко Борисов, според собствените му твърдения, е подхвърлил за по-малко от половин година близо 1 млрд. лева добавки към пенсиите. Може иначе животът им да е тъжен, но пенсиите с тези добавки ги спасяват: те са толкова смешни!

Премиерът подчерта своята щедрост, точно когато той и министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов рекламираха „българския модел“ за справяне с коронакризата, от който се учел целият свят. Със своята уникалност той отдавна би трябвало да е засенчил и „българския етнически модел“ на Доган, и „българския чадър“, и „българската следа“ в атентата срещу папа Йона Павел VI. Последната, впрочем, беше опровергана от самия потърпевш.

Общото между всичките тези „български“ дела е, че никога не са съществували, освен като пропагандни клишета за отклоняване на вниманието. Или, казано по Бойко-Борисовски, като „шменти-капели“, „пунта мари“ и други уйдурми. Но за разлика от другите, „българският модел“ за справяне с коронакризата се самоопроверга само няколко дни след „задължителното“ отваряне на ресторантите и фитнесите на 1 март. От Американския център за контрол и предотвратяване на инфекциозните заболявания предупредиха, че 6 дни след отварянето на ресторантите в САЩ, броят на новозаразените е скочил рязко нагоре, но кой да слуша. Трябваше броят на потвърдените за едно денонощие случаи на коронавирус у нас да скочи от 497 на 8 март, на 2995 на 9 март, 3502 на 10 март, 2774 на 11 март и 3121 на 12 март, а този на починалите от 21 на 8 март да достигне 150 на 9 март, 138 на 10 март, 97 на 11 март и 95 на 12 март, за да разбере и глухият султан в Египет, че „българският модел“ е опасен за здравето! И, че не бива да се заимства нищо от него. Главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, който беше препоръчал заради коронавируса да се отменят тържествата на Шипка на 3 март, обяви, че ресторантите били най-безопасните места. За разлика от връх Шипка, където отивали хора от цялата страна и можело да разнесат заразата. Но доцентът побърза да припише на английския вирус вината за рязкото покачване на броя на новозаразените и починалите през миналата седмица, както и препълването на болниците. Оказа се, обаче, че „английският гостенин“ е у нас от три месеца и няма нищо общо с празненствата на Шипка.

Въпрос на време е да се появят и африканските и бразилските му братовчеди, срещу които наличните ваксини не са толкова ефикасни. Това го казват самите производители, а не някакви антиваксери. А според турския вестник „Миллиет“ (08.03.2021), само в Дания са открити 31 различни вида коронавируси, сред които и споменатите вече британски B117, южноафрикански В 135 и бразилският Р1 мутанти. А броят на заразените е над 214 000 души.Според информационния сайт Worldometers/Coronavirus/, Нигерия, най-многолюдната африканска страна(209,8 млн. жители), родина на нигерийския мутант на коронавируса, е регистрирала към 11 март 159 646 случая на заразяване, 1993 починали и 139 983 излекувани от коронавирус. Тоест, при 30 пъти по-голямо население от нашето, Нигерия има 1,68 пъти по-малко заразени и 5,5 пъти по-малко починали от коронавирус!!

Тогава кое дава право на нашите политикани да говорят за „български модел“, от който се учели всички други правителства? Кое е уникалното и новаторското в него? Това, че поради недостиг на ваксини, пред ваксинационните центрове се вият дълги опашки? Или че общопрактикуващите лекари, на които стовариха имунизирането и на пациентите от най-рисковите групи, и тези от „зелените коридори“, получиха по един вместо по пет флакона от ваксината? Или че електронният регистър на кандидатите за ваксиниране е пълен с грешки и дублирания, които гарантират още по-голям хаос? При това, записалите се в него ще бъдат задължително ваксинирани само с ваксината на AstraZeneca, чиято употреба 8 страни от ЕС, включително Австрия, Дания, Норвегия и Естония замразиха неотдавна след смъртта на ваксиниран с нея. И това е „български модел“, нали?

През 80-те години командващият 3-та армия в Сливен генерал Иван Стефанов, един от най-интелигентните и човечни командири, които съм срещал, казваше: „И от циганина ще се учиш, ако има на какво!“ Сега се питам: на какво може да научи света „българският модел“ на справяне с коронакризата? На ваксинация и то масова, без ваксини ли? На отваряне и затваряне на „зелени коридори“, в които хората да се редят на опашка по няколко пъти, без гаранция че ще бъдат убодени дори веднъж? Да не говорим за втора, трета или четвърта доза, за които си правят устата производителите на ваксини. Ако има нещо уникално в нас, то е фактът, че в разгара на епидемията министърът на здравеопазването беше излязъл в отпуск, за да участва в предизборната агитация на ГЕРБ. Понеже герберите го направиха водач на партийна листа. Не стига че Борисов развеждаше и него, и директора на Пирогов професор Балтов, да им показва как се строят магистрали, ами го превърна и в пътуващ партиен агитатор. Накрая се усети и му прекрати отпуската, за да се концентрира върху здравеопазването и борбата с коронавируса. А пък той на свой ред повтаря, че регионалните щабове имат пълно право да въвеждат нови мерки. Такова чудо не е имало и няма да има в нито една друга страна, била тя азиатска, африканска, европейска или латиноамериканска! То може да се роди и просъществува само под българско небе при управлението на Бойко Борисов. Ръководителите на другите страни не биха могли да яхнат държавен джип, за да провеждат предизборна агитация на държавна издръжка. Не биха могли и да не ходят в съответния парламент по една година и половина, както не биха могли да се хвалят и да лъжат така безогледно, когато народът им се пържи на бавен огън в кошмарната пандемия. Единственото, което биха могли да видят в нашия „модел“, са грешките, нехайствата, прахосничеството, хаосът и ненаказаната от правосъдието корупция по високите етажи на властта. Всичко това, пред благия поглед на ЕНП, ЕК и американското посолство в София. Да се саморекламираш като пример за целия свят, когато молиш Франция и Германия да ти дадат назаем ваксини, това е връх на безочието. Впрочем, само за 24 часа на 10 март във Франция бяха регистрирани нови 23 302 случая на коронавирус. А в Германия удължиха ограниченията във връзка с пандемията. Но, докато управляващите у нас не желаят да преговарят с РФ за ваксината „Спутник V“, като се крият зад ЕК и Европейската агенция по лекарствата ЕМА, Унгария, Словакия и Словения отдавна се договориха с руснаците, а Италия се споразумя с Русия за производство на ваксината на италианска територия. За това се иска отговорност и смелост, а смелостта е като хвърчилото: насрещните ветрове я повдигат нагоре!

Иначе „българският модел“ лекува от коронавирус, както гилотината лекува от въшки. Това написа Иво Балев във вестник „Сега“ (12.03.2021). Към това няма и ние какво да добавим.


 

Още по темата