Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 6 (9 февруари 2021) АМЕРИКА Е В ТЕРМИНАЛНИЯ СТАДИЙ НА СВОЯ УПАДЪК

АМЕРИКА Е В ТЕРМИНАЛНИЯ СТАДИЙ НА СВОЯ УПАДЪК

Е-поща Печат PDF

Историята показва, че всяка империя след достигане на своя връх във могъществото си  започва да запада. Според мнозина анализатори разпадането на империята СССР и разграбването на нейните ресурси отсрочи с няколко десетилетия разрушителните процеси в лидера на еднополюсния свят САЩ. Идеите на мултикултурализма и неолиберализма обаче, се провалиха. Бялото население на Америка прогресивно намалява и вече само 60% от него има европейски корени. Това унищожава националните устои на САЩ, води до криза на християнството, до отказ от традициите и в края на краищата, до неизбежна война с азиатската, латиноамериканската и афроамериканската култури. В крайна сметка „американската нация започва да се разпада етнически, културно, морално и политически“ - предсказва американския политик Пат Бюкенън през 2011 г. (съветник на трима президенти) в книгата си „Самоубийство на свръхдържавата. Ще доживеят ли Съединените щати до 2025 г.?“

Пророческата книга на американския политик става все по-актуална след като станахме свидетели на ожесточени сражения по улиците на американските градове, в които разбунтуваните жители на гетата грабеха магазини, палеха полицейски участъци и обществени сгради и нападаха белите. „XXI век става начало на Четвърта световна война – пише Бюкенон в първата си книга „Смъртта на Запада“ (2002 г.). Тази война е цивилизационна, и за разлика от предишните се води без използване на тежко оръжие, но изглежда ще стане поражение на Запада и край не само на поредната империя, но и на цялата цивилизация.“

Без съмнение сега мнозина конспиролози и политолози ще запретнат ръкави за да посочат годината, в която империята САЩ ще обяви своя край. Един от тях е руският професор Игор Панарин, който още в 2008 год. на форум във Виена предрече разпадане на Съединените щати на 6 държави в 2012 г. Неговото пророчество засега не се сбъдва. Предлагаме на читателите на „Нова Зора“ мнението на още един пророк - американския радиожурналист и писател Стивън Линдман. Предлагаме ви неговата  последна статия.


ЗораБайдън и Харис само ще го ускорят


Покойният историк и военен експерт по Югоизточна Азия Габриел Колко смяташе, че упадъкът на САЩ, „започнал след Корейската война, е продължил в отношенията с Куба и значително се е ускорил във Виетнам, а Буш и Обама и главно Обама са го задълбочили още повече.“

Приживе геополитическите анализатори Имануел Валерщайн и Чалмърс Джонсън в известна степен казваха същото, като Джонсън подчертаваше:

„Неизбежният упадък на САЩ има същата динамика като тази на обречените империи от миналото: „изолация, нарастване на напрежението, обединяване на местните и глобални сили срещу империализма и в крайна сметка БАНКРУТ“. Всичко това в съчетание с нарастващ авторитаризъм и загуба на индивидуални човешки права. Джонсън твърдеше още, че:

„Вече е твърде късно за да могат семплите, непоследователни реформи на нашето правителство или раздутият военен бюджет да имат съществено значение.“

Историята е ясна. Ние можем да избираме истинска демокрация вместо тирания и, да оцелеем или да продължим днешния саморазрушителен курс. И да загинем.

САЩ са поели по погрешен път без признаци за конструктивни промени. Тъкмо обратното, и това на практика най-вероятно ще продължи при администрацията на Байдън и Харис.

Днес най-ключовият въпрос е „Ще може ли Човечеството да преживее яростната борба на Америка за световно господство като в същото време не признава своето  отслабващо превъзходство в сравнение с други нации?“

Упадъкът на САЩ не спира. Въпреки че харчат трилиони долари за да останат доминираща световна свръхсила, те бяха надминати от превъзхождащо руско свръхоръжие.  Русия, Китай и други страни са във възход, а Америка запада в политическо, икономическо и военно отношение. Нейните собствени разходи за американския милитаризъм, за повишаване на жизнения стандарт и корпоративно благосъстояние, както и твърдата ръка на полицията, са за сметка на ерозията на държавните служби и деградация на държавността, до небезопасен и посредствен жизнен стандарт на нацията.

Неравенството между богати и мнозинството други хора в Америка нараства за сметка на растящата бедност.

Водим постоянна война с човечеството вътре в страната и зад граница, с Русия, Китай, Иран и други независими държави, защото не се подчиняват на волята ни и са обявени за врагове на нашата държава.

Запазва се митът за американската изключителност, за незаменимата държава и за моралното и военното превъзходство на САЩ, въпреки убедителните доказателства, развенчаващи тези представи.

Съединените щати се намираха на върха на своето могъщество след края на Втората световна война. То се запази в продължение на няколко години в следвоенната епоха (до създаването на руската атомна бомба, б.пр.), но след това започна упадък, който продължава през последните десетилетия и особено след 11 септември.

Това е същата динамика, която обрече другите империи в историята на упадък на нацията поради липса на желание за промяна, имперско високомерие и водене на безкрайни войни срещу измислени врагове. Америка е войнстваща държава. И двете десни крила на двете военни партии държат един и същ курс, действат тайно, без всякакъв отчет, преследвайки натрапчиво своите саморазрушителни цели.

Отдавна провъзгласената република вече не съществува. Тя беше подменена от имперска държава, която се отличава с разорителни военни разходи. В същото време жизнено важни нужди на Родината се пренебрегват и социалната справедливост изчезва.

В годините на Студената война Вашингтон поддържаше прилични, макар и не винаги, отношения със Съветска Русия. Никсън даже посети Китай. Днес отношенията с двете страни, Иран и други независими държави са по-мрачни и опасни от всякога, поради борбата на САЩ за безспорно световно господство. Повечето американци и управляващият елит, обаче, не могат да осъзнаят, че някога доминиращата нация е в упадък.

Много уважавани анализатори обясняват и факти, които се премълчават в мейнстрийм медиите. Съединените щати осъзнават превъзходството на новото руско свръхоръжие (хиперзвуковите ракети,б.пр.) – оръжие на държава, която рационално използва своите ресурси за разлика от печално известните разхищения, мошеничества и злоупотреби в Америка. Стана известно, че в периода от 1998 до 2015 г. от федералния бюджет са прахосани колосалните 21 трилиона долара. По-голямата част от тези пари са отишли за въоръжение и разпалване на войни. Това е необятна черна дупка за злоупотреба с власт, показваща превръщането на Америка от еталон за благоденствие в символ на залязваща империя.

Държавата САЩ е способна да води война само с измислени врагове, спрямо които военното ѝ превъзходство е сигурно. Но не може да се конфронтира военно с Русия, Китай, Иран и други страни, които са в състояние да нанесат силен ответен удар, ако бъдат нападнати. Тази държава не можа да победи талибаните в Афганистан след почти две десетилетия напразни опити. Вече почти 10 години тя води безкрайна война в Сирия, която е пореден напразен опит да превърне страната във васална държава на САЩ.

Навсякъде, където се появят американски войски, започват масови убийства, разрушения и човешки страдания. Яростната борба на Америка за световно господство игнорира факта, че нейната реална сила намалява.

Ще доведе ли нейната амбиция да променя режимите в страните с равна или превъзхождаща военна мощ до унищожаване на планетата Земя? Колкото по-далече отива глобалният им милитаризъм за водене на войни срещу измислени врагове, толкова повече Съединените щати ускоряват своето изхвърляне на бунището на историята.

Където всъщност им е мястото.


Превод: Румен Воденичаров


 

Още по темата