Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 27 (7 юли 2020) СТАНОВИЩЕ НА СВЕТИЯ СИНОД ЗА ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“

СТАНОВИЩЕ НА СВЕТИЯ СИНОД ЗА ПРЕДАВАНЕТО „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“

Е-поща Печат PDF

Светият Синод на БПЦ-БП е изпратил становище, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, във връзка с обществените вълнения, свързани с предаването „Вяра и общество“ по БНТ1 с водещ Горан Благоев. Публикуваме текста на становището.


Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и към настоящия момент потвърждава своите нееднократно изявявани писмени становища относно предаването на Българска национална телевизия „Вяра и общество“.

Във връзка с повдигнатия въпрос в медийното пространство за и против предаването „Вяра и общество“ по БНТ, ние, като архиереи на Българската православна църква – Българска Патриаршия, намираме за нужно да споделим своето мнение по въпроса.

Предаването започна излъчване по БНТ в далечната 2006 г., като неговата цел беше по съвременен начин да представя, от една страна, религиозно-богослужебния живот на традиционните вероизповедания у нас, а от друга, по достъпен начин да представя учението им.

Като традиционно вероизповедание най-много ефирно време се отделяше на Пръвославната църква и нейното учение за мироспасителното Боговъплащение на Сина Божий. Няма да бъде пресилено, ако кажем, че с носталгия си спомняме за времето, когато всички очаквахме предаването, защото в рамките на 30 минути от него можеше да се почерпи голяма духовна полза. То радваше всички ни – и клирици, и миряни.

Тази радост бе помрачена и обичното ни религиозно-просветно предаване се превърна в трибуна, имаща за цел грубо, чрез лъжедуховници и преднамерени въпроси на зрители, да руши авторитета на Българската православна църква.

В националния ефир тенденциозно се злепоставят архиереи и свещеници.

Води се открита пропаганда срещу Българската православна църква – Българска патриаршия чрез подвеждащо и едностранно представяне на факти, както и чрез изопачено тълкуване на съдържанието на документи.

Стигна се дори до опити да бъдат хулени светци на Църквата!

Неколкократно Светият Синод се обръщаше първо с молба към водещия на предаването, а после и към ръководството на БНТ, да не се използва националният ефир за обслужване на нечии интереси, целящи уронването на авторитета на родната ни Православна църква.

Гласът на Светия Синод не само не се чу, но и с още по-голяма сила се започна пропаганда спрямо Църквата. Започна да се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с Църквата, не живеят нейния благодатен живот, а също така и на псевдодуховници, които да коментират пристрастно Българската православна църква – Българска Патриаршия. Не са малко и опитите на самия водещ Горан Благоев за вмешателство в делата на Църквата. Дълбоко обидно и охулващо е представянето на образите на Господ Иисус Христос и Божията майка с главите надолу като фон на надписа „Вяра и общество“, за което господин Горан Благоев е информиран в лични разговори с архиереи, но от това няма резултат. Този факт сам по себе си потвърждава, че Истината се изопачава в това предаване.

В скандалното предаване „Вяра и общество“ на Българската национална телевизия от 06.06.2020 г. отново се злепоставя Българската православна църква – Българска Патриаршия и се изопачава истината. За пореден път се потвърждава тенденциозността на водещия журналист и продуцент на предаването, Горан Благоев, към Българската православна църква – Българска патриаршия.

Убедени сме, че днешното глобализиращо се общество има особено остра нужда от предаване с религиозно-образователен характер и неговото място е именно в националната телевизия, но не и от предаване, което под прикрита външност, чрез тиражиране на откровени неистини, да насажда омраза и ненавист срещу вярата и Църквата!

Поради тази причина Ви подкрепяме във Вашите действия.

Убедени сме, че тези действия не са насочени лично срещу г-н Горан Благоев, а първо срещу уронване престижа на един от културните стожери на нацията ни – Българската национална телевизия, която винаги се е стремяла да бъде обективна и да не обслужва вредни за националната ни сигурност интереси.

Генералният директор на телевизията е длъжен да оправдае доверието, което му е гласувано. На второ място, генералният директор е длъжен да съблюдава да не бъде използван националният ефир за подмолно и непристойно уронване авторитета на институциите в България.

Нека не забравяме, че Българската православна църква е част от Едната Света Съборна и Апостолска църква, глава на която е самият Господ Иисус Христос. Тя е богочовешки благодатен организъм. Най-вече благодарение на Българската православна църква е съхранена Светата ни православна вяра и националната ни идентичност.

 

С уважение,

Председател на Светия Синод

Неофит,

Патриарх Български