Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ДОБЛЕСТ И ТАЛАНТ

Е-поща Печат PDF

Крум Василев през живожарицата на една идея в живота на отечеството


През последните години съдбата ми предостави възможност да бъда издател на няколко книги на известния общественик, публицист и журналист Крум Василев. Неговата биография е добре известна на интелигентната публика и сама по себе си е достойна за написване на роман. Активен участник в антифашистката съпротива през 1944 година и партизанин в Шуменско-Преславския отряд. След 9 септември 1944 година завършва специалността философия в СУ „Св. Климент Охридски“, след което е политически помощник на министър-председателя Вълко Червенков, а после заема важни постове в различни медии – в. „Народна култура“, БНР, БНТ, Комитет по печата, Съюз на българските журналисти, народен представител и т.н.

Но един от неговите таланти – на блестящ публицист и полемист се разкри пред публиката малко по-късно – главно през последните двадесетина години. В редица вестници, между които „Дума“, „Земя“, „Нова зора“, „Минаха години“, както и в списанията „Понеделник“, „Везни“, „Ново време“ и т.н. Крум Василев публикува антрефилета, филипики, есета, статии и интервюта. Впечатлява живата мисъл на автора и енергията на неговото слово, което включва систематична и съзнателна предварителна подготовка, за да бъде анализа точен и да почива върху безупречни факти.

Крум Василев притежава стройна логическа мисъл и дори когато пише с омерзение, за да коментира някоя политическа провокация или фалшификация, у него няма да открием злост, а уважение към опонента. Много ценни са невъзможните разговори на Крум Василев с рано загиналия негов приятел и съпартизанин Коста Тодоров – тук откриваме не само нотките на романтизма и идеализма, но и носталгията към онези чисти идеалисти, дали живота си за неумиращата социална идея.

Книгите на Крум Василев „НЕ на неистините!“, „ДА на истината“, „Невъзможни разговори“ показват фанатичната преданост на автора към истината. Словото на Крум Василев воюва за защитата и утвърждаването на истината за един труден и преломен момент в новата история на България. Става дума не само за периода на антифашистката борба, но и за времето между 9 септември 1944 година и 10 ноември 1989 година. Преди всичко прави впечатление честната и мъжествена позиция на автора, който не се страхува да спори и полемизира с фалшификаторите на историята. Защитавайки реалните придобивки в стопански и общокултурен план през този период, Крум Василев не си спестява и критичните бележки и анализи. Колко болезнено справедлив и обективен е авторът, може да се види не само от десетките му статии, но и от някои до болка откровени интервюта. Например в интервю, публикувано във в. „Дума“ на 12 април 2010 година, той с болка разсъждава за сегашното състояние на социалистическата партия и посочва редица фундаментални слабости на нейната политика през последните години.

В навечерието на своята 95-а годишнина Крум Василев отново приятно ни изненада с книгата „Земни разкази“. Вижда се, че тези разкази са написани на един дъх, те съдържат няколко белега на истинския белетристичен талант – непосредственост на чувството, искреност, оригинално развитие на сюжета, образен и колоритен български език. Ако публицистът Крум Василев е задълбочено аналитичен, често пъти полемичен, то белетристът Крум Василев ни представя романтични и морализаторско поучителни истории. Неслучайно редица ярки български писатели посрещнаха възторжено книгата на Крум Василев „Земни разкази“. Част от оценките на проф. Иван Цветков, Никола Инджов, Валентин Караманчев, Кольо Георгиев, проф. Чавдар Добрев, д-р Радко Ханджиев, Тодор Коруев, както и на дългогодишния министър на културата Георги Йорданов, бяха поместени в печата след излизане на книгата и впечатлиха публиката.

Трябва да поздравим Крум Василев и да му се поклоним за честната, доблестна и последователна позиция през превратните и трудни вече повече от осем десетилетия, в които той е жив участник – не само като свидетел и мемоарист на личности, времена и събития, но и като публицист, а през последните години и талантлив разказвач.

Доблест и талант – във волтовата дъга на тези две състояния преминава досегашния живот на Крум Василев.