Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 16 (21 април 2020) СЪЮЗНИЦИ-РАЗБОЙНИЦИ

СЪЮЗНИЦИ-РАЗБОЙНИЦИ

Е-поща Печат PDF

Световната фабрика - Китай отново заработи на пълни обороти и запълни успешно нисшата от глад за медицински консумативи, апаратура и мобилни болници за борба с развихрилата се в Западна Европа и САЩ пандемия от коронавирус. Търсенето е огромно, държавите от целия западен свят, забравили за евроатлантическите ценности и солидарност, без всякакви етични задръжки,  крадат една от друга маските, апаратурата и дори мобилните болници, които напускат Китай. Както писа по-рано в неделя, на 05 април, близкият до гръцкото правителство в. „Етнос”, „случаите на... отвличане на медицинска апаратура и предпазни маски вече са често явление”. Западът полудя и зад лицемерните призиви за солидарност и отчаяните вопли за помощ „Войната за маските”, прерасна от окопни битки в  подземни сблъсъци и дори в открито и нагло пиратство, с участието на тайните служби на страните. Лидер във вероломството естествено е задокеанския „Биг Брадър”, който безцеремонно граби своите не по-малко нуждаещи се съюзници и партньори.

Типичен пример за това е Франция, която не успя да закупи три болници, тъй като на пистата на летището в Шанхай се проведе паралелен търг на американски „частни” субекти, откъдето самолетът вместо за Париж отлетя за САЩ. Съединените щати също предложиха повече пари от френските купувачи и в момент, когато контейнер  от маски беше натоварен на самолет, който трябваше да пътува за Франция, маските полетяха към страната на Тръмп.

От друга страна, сънародниците на Де Гол, французите също не са светци, те също  присвоиха по същия начин маски и ръкавици, предназначени за друга европейска държава!

Джъстин Трюдо, министър-председателят на Канада, разпореди разследване, защо голяма пратка от маски, закупени от Китай, които трябваше да пристигнат в страната му, е намаляла значително, тъй като голяма част от нея била  продадена в САЩ на американски търгове!

От своя страна италианският вестник „Corriere della Sera” разкри преди две седмици, че Турция е блокирала товар от 200 000 маски, предназначени за италиански болници. Маските бяха платени за 670 000 евро, но митническата служба в Анкара непрекъснато изисква от италианците  нови документи за собственост, оставяйки маските далеч от крайното им местоназначение. Италианският вестник ясно и гневно разобличи егоистичните намерения от страна на турските власти. Италианският премиер Джузепе Конте разговарял лично с Ердоган, който го уверил, че въпросът ще бъде решен незабавно. Италия обаче  и до ден днешен още чака ...

Германия срещу САЩ

Битки се разразиха между Германия и САЩ в началото на миналия месец, когато маски, натоварени на самолет до Берлин, бяха конфискувани от САЩ, когато самолетът каца на летището в Банкок. Германците вече открито и на най-високо равнище не се  колебаят, за да наричат САЩ ​​международни „пирати“ и то не само заради опита им да подкупят немски учени, работещи върху коронавирусна ваксина, за ексклузивност на ваксината в САЩ, а и за наглостта им да присвояват защитни маски и медицински медикаменти закупени за Германия от Китай.  Обвиненията от Берлин говорят за изземване на товар с медикаменти и помощни средства за борба с коронавируса, който трябваше да стигне до Германия през Тайланд, но след „намесата” на Вашингтон, той заминава за САЩ! Говорител на берлинската полиция, за която маските са били предназначени, се оплака на германския „Die Welt“, че американска компания е примамила производителя със сума, по-голяма от това, което немците са платили и маските са заминали отвъд океана. Дали Министерството на здравеопазването на Меркел ще получи обратно парите си, е друга история, важното е, че полицаите не получиха така необходимите им  маски.

Нашата южна съседка Гърция, също заема кръгова отбрана във „войната за маските”. Според информация на гръцкия канал „Open TV”, за да не попадне в капана, в който други страни са влезли и да осигури необходимите на този етап медицински принадлежности - и главно маски за борба с коронавируса, по нареждане  на премиера Кириакос Мицотакис правителството е разработило секретен план за внос от Китай. Според „Open TV”, всъщност правителството освен системната работа на дипломатическия фронт и търсенето на финансова подкрепа от страна на отделни лица, се стреми с два матови хода, да преодолее всички препятствия, за да не се сблъска с проблемите на ограбените държави. На първо място, освен че то ще

търси  гаранции от китайска страна,

че доставчиците ще спазят договорката заверена с  подпис, зареждането на самолета с медицински консумативи след покупката да се извършва от гръцки логистичен център в Шанхай. В същото време, за да се избегне блокадата и пиратските набези на „съюзниците”, междинните кацания за зареждане при  полета до Гърция, да се осъществяват на летищата в Емиратите и Азербайджан, с които има постигната предварителна договорка. Мицотакис явно не си прави илюзии относно възможностите на западните пирати и не вярва наивно като премиера Борисов на дадената дума от своите колеги. „Въпреки всичко, ще бъдем сигурни, само когато самолетът кацне“, се казва в посланието, което Мицотакис е изпратил до правителствените органи и тайните служби.

Гръцкият опит е много интересен и полезен за България от гледна точка на това, че правителството на Борисов наскоро одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура за работещите от здравеопазването и силовите министерства. Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма "Региони в растеж", Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Договорът е едно, а както виждаме организацията на доставката нещо съвсем друго и много по-сложно при наличието на толкова много „съюзници” и лични „приятели” на Борисов, за които националните интереси стоят над всичко.


 

Още по темата