Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 45 (5 ноември 2019) „БИЛ, РАЗБЕРИ МЕ ПРАВИЛНО“

„БИЛ, РАЗБЕРИ МЕ ПРАВИЛНО“

Е-поща Печат PDF

Наскоро в. „Ведомости“ публикува стенограмите на някои от разговорите на президентите на Русия - Борис Елцин и на САЩ - Бил Клинтън.  Непубликуваните преди документи са достъпни на сайта на президентската библиотека на Бил Клинтън.


Продължение от бр. 44


Елцин: Бил, съгласен съм с това, което казваш, но виж какво ще се случи: Имаме намерение да представим този документ в Думата за ратификация... Тя ще го ратифицира, а след това ще включи условието, че ако поне една от бившите републики на СССР влезе в НАТО, Русия ще напусне споразумението... Именно това ще се случи, ако днес не ми кажеш, очи в очи, даже при отсъствието на нашите най-близки помощници, че в близкото бъдеще ти няма да приемеш (в НАТО) новите републики - аз трябва да го чуя. Разбирам че може би след 10 години или нещо такова, ситуацията може да се промени, но не сега. Може би, това впоследствие ще се развие някак си. Но на мен са ми необходими твоите уверения, че това няма да се случи в близкото бъдеще.

Клинтън: Даже ако аз и ти отидем в килера и ти го кажа, Конгресът все едно ще разбере и ще признае акта Русия - НАТО за недействителен. По-добре Думата да приеме резолюция с такова условие... Това ще бъде по-добре, отколкото това, което предлагаш. Просто не мога да го направя. Личният ангажимент е същото като публичният... Знам какъв ужасен проблем е това за теб, но не мога да поема ангажимента, за който ме молиш.  Това ще наруши самия дух на НАТО.

Елцин: Добре, тогава нека се договорим - очи в очи, - че няма да има бивши съветски републики в първата вълна (на разширение на НАТО). Бил, моля те, разбери ме. Връщам се в Русия с много тежко бреме. Ще ми бъде много сложно да се върна в Русия и да не изглеждам, че все едно съм се съгласил с разширяването на НАТО. Много е сложно.

Клинтън: Ти настояваш на това, което не трябва да вбива клин между нас. НАТО функционира на базата на консенсуса... Ние трябва да намерим решението за краткосрочния проблем, което няма да създаде дългосрочен проблем, запазвайки старите стереотипи относно теб и твоите намерения... Аз не искам да правя това, което ще изглежда като съхраняване на старата Русия и старото НАТО.


За финансовата криза през август 1998 г.

Телефонен разговор на 14 август (три дни преди дефолта)


Клинтън: Аз съм обезпокоен от финансовата ситуация в света... Обаждам ти се и за това, за да разбера какво мислиш за случващото се и за това, какво трябва да се прави, защото искам да съм готов да предложа вярното решение.

Елцин: Знаеш, Бил, разбира се, много съм обезпокоен по повод цялата ситуация на нашите финансови пазари. Считам че твоето решение ще бъде критично важно, имам предвид решението на МВФ за даването на втория транш на кредита за Русия. Мисля че това решение трябва да бъде прието не по-късно от 15 септември. Ако това бъде направено към тази дата, това ще бъде много важен сигнал, нали ме разбираш, Бил. Ако вашите пазари съдействат по нужния начин, а американските инвеститори не закриват ограниченията на руските предприятия, ние ще продължим сътрудничеството.  Смятам че това е единственият изход от днешната ситуация. Според мен, сега най-важното е, Министерството на финансите на САЩ да препоръча на американските инвеститори да не налагат ограничения на руските компании, да не въвеждат ограничения за икономическото сътрудничество с Русия.

Клинтън: Добре, Борис. Ти, разбира се, знаеш, че аз се старая да съм максимално полезен. Според мен, проблемът с получаването на пари от МВФ се крие в това, че те няма да променят ситуацията, докато световното инвестиционно съобщество отново не придобие увереност. За да се случи това, много е важно, да е ясно, как вие с (министър-председателя Сергей) Кириенко работите енергично, ръка за ръка, защото хората обръщат внимание преди всичко на това, а не на каквото и да било друго.  Второ, ние сме длъжни да предприемем нещо, твоята Дума да ти помогне, повече да те подкрепя. Възможно е, да ти помогна с нещо по време на моята визита (в Москва) през септември. Бих могъл, не знам, да се срещна с групи депутати, ако искаш...

Елцин: Считам че ще бъде полезно да предприемем съвместни стъпки и заедно да се серщнем с Думата. За тях това ще бъде истински шок, за всички членове на Думата. Мисля че това е убедителна победа за нас. Знаеш че членовете на Думата не са свикнали да виждат при себе си своя президент. Но ако президентът на САЩ дойде в Русия и заедно с президента на Русия дойде в Думата и се обърне към тях, това, според мен, ще бъде много силна крачка от наша страна...

Ако решим да отидем в Думата заедно, мисля, че това можем да го назовем революция, малка, но революция. Но, Бил, мисля, че сме длъжни да пазим всичко това в тайна, всичко трябва да се държи под секрет. Никой не трябва да знае какво планираме. Мисля че нашата телефонна линия е надеждна и оттук няма да изтече информация. Трябва да се направи всичко, това да остане под секрет, в тайна. Никому не трябва да възникне и мисълта за това, което имаме намерение да направим.

 

За Путин

Телефонен разговор, 8 септември 1999 г.


Елцин: След няколко дни ще имаш среща с Путин (на срещата на Азиатско-Тихоокеанското Икономическо Сътрудничество в Оукланд). Бих искал да ти разкажа за него, за да знаеш, що за човек е. Трябваше ми много време, за да премисля, кой може да стане следващия президент на Русия през 2000 г. За съжаление, в онзи момент не можех да намеря нито един кандидат. Накрая, попаднах на него, Путин, изучих биографията му, неговите интереси, неговите познати и така нататък. Разбрах, че е надежден човек, който добре разбира нещата, които се намират в сферата на отговорностите му. В същото време, той е основателен и силен, много комуникативен. И той може лесно да създава добри отношения и контакти с партньорите. Уверен съм, че в негово лице ще намериш много квалифициран партньор. Дълбоко съм убеден, че той ще бъде подкрепен като кандидат през 2000 г. Ние работим над това.

Среща на президентите в Истанбул, 19 ноември 1999 г.

Клинтън: Кой ще победи на изборите?

Елцин: Путин, разбира се. Той ще стане приемник на Борис Елцин. Той е демократ и добре познава Запада.

Клинтън: И е много умен.

Елцин: Той е твърд човек и има вътрешна опора. Ще направя всичко възможно той да победи, разбира се, в рамките на закона. И ще победи. Вие ще работите с него. Той ще продължи курса на Елцин към демокрация и развитие на икономиката и ще разшири контактите на Русия.  Той има енергия и ум, за да постигне успех.


Превод от руски език - Гияс Гулиев


 

Още по темата