Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 15 (14 април 2020) ПСИХОГРАМА НА БОЛНОТО ВРЕМЕ

ПСИХОГРАМА НА БОЛНОТО ВРЕМЕ

Е-поща Печат PDF

Какви ли чудеса не стават по Великден! Извънредното положение и неумолимия генерал Мутафчийски ни заставиха да стоим затворени вкъщи и да носим маски навън, а Валентин Вацев издаде книга в издателство „Изток-Запад”, която носи впечатляващото заглавие „Хроники за изгубеното време”.

Някога Марсел Пруст написа своя знаменит роман „По следите на изгубеното време”. И макар че притворството не е от вчера, на него му е убягнало да добави и уточнението „Краят на демагогияга”. Затова обаче  се е досетил Валентин Вацев.

За читателите на „Нова Зора” името Валентин Вацев не се нуждае от представяне. Статиите и интервютата му винаги са се радвали на особено читателско внимание. По тази причина и от тяхно име сега главният редактор на вестника може да свидетелства само, че на страниците на „Зора” и на „Нова Зора” при желание може да бъде открита неизтриваемата  следа на един, в много отношения пристрастен, и все пак обоснован, Вацивизъм. По причина като учение, както твърди и самият автор, Вацивизъмът е силен, защото е верен. „Нова Зора” разбира се не открива дискусия на тема къде, кога, най-пълно, че дори и най-разточително, се осъществявал през годините неподражаемият талант на този безкомпромисен хроникьор на изгубеното в хаоса на прехода българско време. На историята й стига несвършващия спор за родното място на Омир, за което и до ден днешен спорят градове, че и държави дори, за да я товарим и с нови отговорности за разрешаване. В този смисъл „Нова Зора” може великодушно да предостави Вацев на всички информационни родилни домове на демокрацията, която самият той в своя творчески път сътворяваше от кал, сиреч, от слово, изчистено от калта и миязмите на болното време, в което живеем.

Цитиран и превеждан, публикуван и дописван, че и преписван дори, с всяка своя изява Валентин Вацев се домогваше до привилегията и отговорността, дадени на малцина, с които успяват по удивителен начин да стесни кръга на равнодушните, да разбуди заспалите и да зареди с нова енергия непримиримите.

Неговият талант притежава онова качество на духа, което управлява въображението на читателя и, което като волтова дъга осветява забравени познания и неочаквани нови прозрения. И като чете Вацев, човек, пряко мрака на заблудите, успява да надникне отвъд хоризонта на времето, да осмисли и да си обясни невидимите обвързаности и зависимости на битието и историята.

Една от най-съществените черти на книгата „Хроники на безвремието”, е дълбоката обоснованост и обвързаност на текстовете в нея. И това е поради една съществена причина – авторът не е просто страничен наблюдател, някакъв нов Херодот на прехода –  тези нови, чумави времена в живота на българското общество. От страниците, чрез перото на Вацев, ни гледат като в музея на Мадам Тюсо, с немигащи очи, героите на наглостта и коварството, восъчните фигури на притворството и националното безхаберие.

Езикът е остър, на места саркастичен. Думите улучват ту с безпощадното острие на рапира, ту с категоричността на съдбовен саблен удар. Повествованието обаче неизменно следва безкомпромисния азимут на един антидемагогичен подход, който обуславя и изяснява разобличителната позиция на автора. В нея, с Вацевски измерения, правдата и истината приобщават читателя към каузата на справедливостта. Авторът не посочва параграфите и алинеите на престъпния характер на изгубеното българско време, но читателят вече сам е избрал онази позиция, на съдебен заседател с решаващ глас, който носи печата на непримиримата категоричност.

Книгата „Хроники на изгубеното време” е несъмнен творчески успех на Валентин Вацев и удивително доказателство за утвърден редакторски усет и политика на уважаваното издателство „Изток-Запад”.

За читателите на „Нова Зора” обаче този път редакцията не може да направи много. Можем само да посочим телефона и електронния адрес, на който те сами могат да си поръчат книгата, защото в тези карантинни времена тя се предлага само онлайн. И се доставя или чрез куриер, или чрез пощата. Извън това можем да призовем уважаемите читатели на вестника, както и всички онези, които ценят творчеството на анализатора и публициста, на геополитика и политолога Валентин Вацев, да направят своята поръчка на мобилен телефон 0888-465-635 или на електронен адрес iztok-zapad.eu/en/hroniki-na-bezvremieto

Онлайн цената на книгата е: €8.18, а  цената в книжарниците, ако я намерите там: €10.23.