Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 12 (24 март 2020) КОВИД-19: ПОГРЕБАЛНАТА КАМБАНА НА ГЛОБАЛИЗМА?

КОВИД-19: ПОГРЕБАЛНАТА КАМБАНА НА ГЛОБАЛИЗМА?

Е-поща Печат PDF

Казват че испанският грип бил сложил край на Първата световна война, но епидемиите – естествени, или предизвикани умишлено, съпровождат човечеството през цялата история на неговото съществуване. Още в Стария завет е описано как Мойсей успял да накара фараона на Египет да пусне неговия народ, окървавявайки водите на Нил, за да измрат рибите и болести, мухи и скакалци да опустошат страната. Чумата, холерата, коремният тиф и испанският грип обаче не са библейски легенди, а съвсем истински исторически факти, настъпили по време на регионални и световни военни конфликти.

За разлика от тях „китайският“ коронавирус се прояви с невиждана бързина и ярост в почти мирни условия, ако не броим конфликтите в Сирия, Палестина, Афганистан и някои страни от Африка. Данните за броя на засегнатите страни, за заразените и починалите от новия тип вирус човеци, се менят ежедневно, а съобщенията наподобяват фронтови комюникета. На 19 март броят на заразените в световен мащаб стана 220 000. Към момента на излизането на този брой на вестника числото на заразените в световен мащаб вероятно ще е наближило  250 000, а това на починалите може да гони 10 000. Към 18 март броят на заразените в целия свят беше „само“ 198 000, а този, на починалите от коронавируса – 7965. Към това време броят на заразените в отделните страни вече беше както следва: в Италия към 31 000, в Иран – близо 15 000, в Испания – 10 000 заразени и 342 починали, а в Република Корея - 8500 заразени. В Европа не остана държава, в която да не са регистрирани случаи на заразяване. На 19 март, когато в първоизточника на епидемията, китайският град Ухан, направо бяха „занулили“ заразяванията и смъртните случаи от опасния вирус, в Италия бяха починали нови 465 души, а общият брой на умрелите стана 3000.  В България на 18 март сутринта имаше едно задържане на нивото от предния ден - 81 заразени и 2 починали, но вечерта броят на заразените се увеличи с още 13 и стана 94, а този на починалите - 3 души. Последната жертва на вируса се оказа 80-годишна жена, прекарала инфаркт и хванала коронавирус, която издъхна в „Пирогов“. Разшири се и географията на епидемията след като случаи на заразяване бяха регистрирани и в Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

Стремглаво се промениха и цифрите за Турция. Там на 16 март отчетоха 47 вирусоносители при поставени под карантина над 10 330 поклонници, завърнали се от „умре“ (малък хаджилък, б.р.) в Медина, Саудитска Арабия. Заради тези хаджии, посред нощ бяха опразнени студентските общежития в Анкара, Коня и Истанбул, като учащите се бяха заставени да се върнат по родните краища. Удивление буди, обаче, фактът, че властите в югоизточната ни съседка не отчитаха нито един починал от коронавируса, докато във всички съседни страни цифрите за заразените и починалите нарастваха главоломно. Едва на 18 март министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че е починал един 89-годишен болен, а броят на заразените с коронавируса    в Турция е достигнал 98. Обяснение на този рязък скок на заразяванията дават няколко вестникарски заглавия. „Не е време за шарлатанство. Приканвам за честно информиране от екрана!“, написа Орхан Бурсалъ във всекидневника вестник „Джумхуриет“ (15.03.2020). „И в спекулацията сме водещи“, отбеляза Есфендер Коркмаз във вестник „Йеничагъ“ (15.03.2020). Т.е., истината за размера на бедствието коронавирус излезе наяве, когато вече да се крият цифрите стана неудобно и опасно. Наред с това турските медии публикуваха сензационни репортажи за отвлечени от болниците и автобусите деца и възрастни, заразени с вируса, които бяха върнати за лечение или карантина от полицията. Не липсваха и подсказки, че коронавирусът не е китайско, а американско изобретение.

Понеже, както твърди вестник „Велт ам Зонтаг“, американският президент Доналд Тръмп не е успял да привлече срещу 1 млрд.долара ваксината на базираната в Германия фармацевтична фирма CureVac, на 17 март в САЩ започнаха тествания на друга антивирусна ваксина. Към това време, според турския вестник „Миллиет“, броят на позитивните резултати от тестовете за коронавирус в армията на САЩ е възлязъл на 37, а броят на починалите от вирусна инфекция американци достигнал 71. Обаче на германската фирма, отхвърлила щедрата оферта на Тръмп с мотива, че е създала ваксина за цялото човечество, а не за отделна страна, ЕК отпусна едва 80 млн. евро. Най-вероятно Тръмп пръв ще обяви откриването на ваксина срещу коронавируса, за да увеличи шансовете си да бъде преизбран за президент на САЩ през 2021 г. По този повод някои анализатори припомнят сентенцията, че който има ваксината, той е създателят на вируса.

Арслан Булут пита: „Китайски вирус, или американски вирус?“ („Йеничагъ“, 18.03.2020). Подобен въпрос от нашите медийни „мисирки“ няма да чуете. Те дори не посмяха да попитат премиера Борисов какво е имал предвид, когато каза: „Не се знае коя гад пусна вируса!“

Така или иначе, всички застрашени от свирепата епидемия на коронавируса страни – от Китай, до Япония, Корея, Русия и Полша, от ЕС и Англия, до САЩ и Канада, възприеха затварянето на границите, пълната или частична карантина и социалната изолация на гражданите, като най-неотложни мерки срещу заплахата. Освен за първоначално обявените 26 страни, САЩ забраниха влизането на тяхна територия и за граждани на Обединеното Кралство и Ирландия. На свой ред ЕС затвори за 30 дни външните си граници за граждани на трети страни. Докато в Ухан на 17 март регистрираха само един случай на заразяване с коронавирус, Европа буквално попадна в плен на „КОВИД-19“. Редица  азиатски и европейски правителства и парламенти въведоха извънредно положение и драконовски наказателни мерки срещу нарушителите на установените правила. Във Франция президентът Макрон обяви карантина за цялата страна, а във Великобритания 14-дневната карантина стана задължителна за всички. В много страни от Европа и Азия под карантина бяха поставени цели области и градове. У нас от 18 март под карантина беше поставен ски курортът Банско, а няколко дузини британски туристи бяха залостени в един хотел на „Лъвов мост“ в очакване да бъдат откарани на летище София. И с основание, защото вирусът в Банско беше пренесен от 78-годишен англичанин, довел и внучето си, след като е контактувал преди това със сестра си, болна от коронавирус.

Затворени бяха повечето ГКПП към Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния, а на 19 март и Турция затвори сухопътния трафик към България. Спрени бяха гражданските полети от и до десетки страни, включително Италия, Испания, Китай, Индия и Южна Корея, а сухопътните превози бяха поставени под най-строг контрол. Въведени бяха извънредно строги мерки срещу нарушителите на карантината, в това число промени в наказателните закони, предвиждащи затвор и парични глоби. Главният прокурор Иван Гешев дори заговори за въвеждането на „почти военно положение“. Понеже разгледаният от НС Закон за извънредното положение вече бил неадекватен.

Една от малкото положителни последици от кризата с коронавируса у нас беше внезапно избухналата симпатия към медицинските работници, които бяха аплодирани от балконите на апартаментите заради самоотвержената си работа. Само две седмици по-рано депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски нарече протестиращите медицински сестри „терористи“, а на 13 март станахме свидетели на невероятното съгласие, с което управляващи и опозиция подкрепиха въвеждането на извънредното положение. Не срещна възражения и предложеното от Бойко Борисов премиране с по 1000 лева на медиците от челния фронт на борбата с коронавируса. Неслучайно китайците са казали, че всяка криза е една възможност. За жалост някои спекуланти също решиха да се възползват от ситуацията и цените на предпазните маски и на дезинфектантите хвръкнаха като сиви гълъби. Не закъсняха и фалшивите продавачи на илюзии в Интернет, както и телефонните измамници. Докато Прокуратурата проверяваше спекулантите в аптеките и хранителните магазини, хулигани пребиха главния редактор на вестник „168 часа“ Слави Ангелов. Цялата мръсна пяна на обществото изплува на повърхността на социалното блато. Нищо ново под слънцето!

Разбира се, на света не съществува нито една страна, която да е била напълно подготвена за подобно бедствие. Дори в най-развитите страни управляващите се престрояваха в движение, а според британския „Файненшъл таймс“, въпреки Брекзит, антивирусната стратегия на Лондон  била „един хазарт“. Според ВВС, „Гардиан“ и други британски медии, правителството на Великобритания предвиждало голяма част от 66-милионното население на Обединеното Кралство (до 80%) да се зарази с коронавируса. И дори смъртността да е 1%, пак 500 хиляди души можело да починат от инфекцията. Приблизително толкова умират ежегодно в Обединеното кралство от други болести. Затова пък у останалите живи щял да се развие „групов имунитет“, какъвто нямало да придобият жителите на страни, ограничаващи разпространението на епидемията. Колко оптимистично?! Да оставим вируса да се набеснее, за да си създадем имунитет срещу него! А който не преживее епидемията?

Според британския вестник „Таймс“ такава глобална криза изисква глобален отговор. Т.е., по-плодотворно ще е сътрудничеството на страните срещу „КОВИД-19“. Например, споделянето от Китай с другите страни на генетичния код на вируса. Вместо това, обаче, страните затварят границите си, изолират се една от друга, а жителите им биват съветвани „да се асоциализират“. При това положение главният риск е тази криза да удари погребалната камбана не само на глобализма и на международната снабдителна верига, а и на сътрудничеството между страните и народите. Което само ще задълбочи кризисните прояви.

С други думи казано, докато коронавирусът се глобализира, държавите се регионализират и само изолират, хората се асоциализират, а улиците се опразват в цял свят. У нас се обмисля и забрана на възрастните да излизат на открито. После някои медийни мисирки недоумяват защо тези изкопаеми се запасяват с храни. Кой ще им доставя най-необходимото, след като на мнозина децата им са в чужбина?

Арслан Булут написа: „Един вирус дойде дохаки на глобализма. Ако може, всеки ще си намери по една пещера и ще заживее в нея“. („Йеничагъ“/16.03.2020).

Има хора, които наричат тази криза „най-демократичната и егалитарна“, понеже коронавирусът не правел разлика между богати и бедни, а заразявал и хора като Кирил Домусчиев. Те не вярват, че медалът има и друга страна, та ще трябва да ги свалим за малко на земята. Истина е, че коронавирусът е своеобразен стрес тест за ЕС и всяка страна поотделно, но е истина и това, че от подобни кризи богатите и силните страни излизат още по-богати и по-силни. И, че слабите и бедните страни и хора стават още по-слаби и по-бедни. Другото са „фейк новини“. Нещо от рода на видеокадрите, с които „свободните“ американски медии „Ню Йорк Таймс“ и CNN International и британската ВВС онагледяват новините си за разпространението на коронавируса в Европа. Фахреттин Алтун, началник на отдела за контакти към турското Президентство, публикува протестно писмо, в което твърди, че заснетите кадри са от… Турция. Той напомни, че за разлика от САЩ и Великобритания, в Турция още няма починали от коронавируса. И буквално дръпна дявола за опашката. На 18 март министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа съобщи, че броят на заразените в страната е станал 98 и  вече има един починал на 89 години.

Но и в страната на неограничените възможности САЩ стават неща, които не са за хвалба. Според публикация във вестник „Миллиет“ (16.03.2020), преди две седмици на международното летище в Лос Анджелис били намерени пакети, етикирани като дестилирана вода. От тях обаче били извадени тестове за коронавирус: – всичките до един фалшиви! Неслучайно Тръмп не искаше да го проверят за „КОВИД-19“ след срещата му с бразилския президент Жаир Болсонаро, на която е присъствал секретарят на последния, оказал се носител на коронавируса.

Тръмп не иска да носи и предпазна маска, понеже не можел да си почеше носа. В публичното пространство циркулира шегата, че Путин му е обещал да го уреди с втори президентски мандат, ако издържи две седмици да не си човърка носа.


 

Още по темата