Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 12 (24 март 2020) НЯМА ДА БЪДЕМ ЧАСТ ОТ ХАОСА И НЕАДЕКВАТНОСТТА ВИ

НЯМА ДА БЪДЕМ ЧАСТ ОТ ХАОСА И НЕАДЕКВАТНОСТТА ВИ

Е-поща Печат PDF

Слово на Корнелия Нинова, председател на пг на „БСП за България“ от трибуната на Народното събрание - 20.03.2020 г.


На 13 март подкрепихме извънредното положение. Това беше правилното, отговорно поведение. Разбираме опасността, сериозността, заплахата от кризата за здравето на българския народ и сме на равнището на своята отговорност да вземем решение за обявяване на извънредното положение. Такова беше взето в цяла Европа и не само там. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на червената партия.

След обявяването на извънредното положение изпаднахте в хаос, в неадекватни икономически и социални мерки. Днес призовавате да бъдем политиците на 21 век, а не политиците на миналото. И ние го искаме от вас, управляващите. Защото политиците на 21 век снощи обявиха чрез Европейската комисия субсидии, отлагане на корпоративен данък и на ДДС, държавни гаранции за заеми, безвъзмездни средства в помощ на всеки потребител, спиране на плащанията по определена част от данъците, подкрепа за домакинствата в конкретни измерения. Ето така се държат големите политици, държавниците на 21в. Какво от това виждаме в закона, който вие предлагате? Нищо. Какво виждаме от обещанията, които дадохте преди 1 седмица? Частични изпълнения. Но за сметка на това - засилване на репресиите, отнемане на права, подслушване на хора, преследване на свобода на словото и т.н. Винаги може да разчитате на Българската социалистическа партия и на нашите гласове, когато предлагате отговорни пред националната икономика и българския народ решения. И не можете да разчитате на подкрепа, когато внасяте хаос в живота на хората, когато предлагате неадекватни икономически и социални мерки.

Факт е, че вчера предизвикахте недопустима криза с решенията си в правна комисия. Тук са тримата представители от ГЕРБ, които се караха помежду си. Тук са депутатите, които внасяхте взаимно изключващи се предложения едно на друго. Едва след 8 часа гледане на това поведение, нашите колеги напуснаха. И обвинението - "вас ви нямаше" не важи, защото то е предизвикано от нежеланието да участваме в този хаос и неадекватност. С икономическите мерки, които предлагате, не помагате, не гарантирате спокойствие и сигурност на работодателите. Вчера бяхте стигнали дотам, в момент, в който модерна, съвременна и загрижена Европа предлага да се отлага плащането на данъци, вие искате от хората да ги внасят авансово на базата на декларация от 2018 г. Какво е това нещо? Не предлагате адекватни социални мерки, които предлагат другите страни в Европа и не само там. Къде са ви социалните мерки за безработните, за семействата, които стоят вкъщи? Няма ги. Ето затова спрете с манипулациите и лъжите, че БСП е деструктивна и в този момент не мисли за България и народа си. Напротив – всичко, което е добро, ще подкрепим, всичко, което е против интереса на българският народ, на българските работещи, на българската икономика, няма да подкрепим. Това е принципно поведение, което ще следваме от началото на този закон до самия край.

Има разум в това, че трябва да се направят изчисления, че мерките, които предлагаме трябва да имат своята финансова обосновка и да не застрашаваме фискалната стабилност на страната. Но докато предлагате 2-3 седмици да изчисляваме тези неща, сметките за ток, за парно, за телефон ще дойдат при хората, които стоят вкъщи без работа. Ще дойде и ипотечният кредит. Какъв е проблемът докато изчисляваме фискалните параметри, да наложим този мораториум, който предлагаме? По-късно ще си платят сметките, но сега, докато видим какви са възможностите за помощ, докато видим реалните възможности на държавата, да ги спрем и да успокоим хората, че в момента поне това ще им осигурим – спокойствие.

Имам един въпрос. Имате ли информация - има ли 1, 5 млрд. лв. излишък в бюджета, както беше преди 12 дни, или има в момента 3, 5 млрд. лв. дефицит, както каза г-н Борисов на среща при президента? Някой знае ли какво е финансовото състояние на държавата? 1, 5 млрд. излишък или 3, 5 млрд. лв. дефицит? Къде отидоха 5 млрд. за 20 дни? Ще бъда ли права, ако направя едно допускане – или никога не ги е имало там, или са откраднати.


 

Още по темата