Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 13 (31 март 2020) КРИПТОАНАЛИТИКА НА КОРОНАВИРУСА

КРИПТОАНАЛИТИКА НА КОРОНАВИРУСА

Е-поща Печат PDF

Зад кулисите на пандемията

 

Пандемията на коронавируса е сложен и опасен процес. При неговото обсъждане няма място за хейтърстване, евтина конспирология и дилетантски разсъждения. За епидемията трябва да се изказват вирусолозите и медиците. Затова ще оставим собствено епидемиологичните аспекти на коронавируса на вирусолозите, а ние ще се обърнем към криптоаналитиката на коронавируса.

Криптоаналитиката се занимава с малко забележими, зашифровани или щателно скривани аспекти на важни за глобалната динамика събития, ситуации или процеси. Без да претендираме за пълен и детайлен анализ на криптоаналитиката на коронавируса, ще обърнем внимание на мислещите читатели върху някои странни факти. Те засега се игнорират в рамките на дневния ред, зададен от мейнстриймните средства за масова информация и от водещите политици.

За простота и разбираемост няма да се отвличаме, а ще изложим криптоаналитическите загадки ясно, понятно и с позоваване на източници.

Първа загадка.

През 1981 г. един от най-популярните американски автори на технотрилъри и научни хоръри, конкурентът на Стивън Кинг – Дийн Кунц, написа романа „Очите на мрака“. Прославеният автор на бестселъри в края на 90-те години на миналия век попромени не много първоначалния текст на романа, привеждайки го в съотвествие с новите реалности. Събитията в романа се разгръщат около несанкционирано изтичане от хранилищата на един от подизпълнителите на Пентагона на китайски боен вирус под наименованието „Ухан-400“. Този вирус действал твърде избирателно, убивайки едни и модифицирайки организмите на други.

Относно реалността е известно следното. В началото на март официалният представител на външното министерство на КНР Чжао Лицзян излезе с предположение, че коронавирусът от ново поколение са го донесли в китайския град Ухан американски военни.

При това, на специалистите в областта на генното инженерство и разследващите журналисти, им е известно точно следното: Уханският институт по вирусология, работещ в това число и за нуждите на отбраната, има тесни връзки с Националната лаборатория „Халверстон“ на Тексаския университет, която е един от най-големите подизпълнители на Пентагона по програмите за биологическа защита и синтетична биология. Очевидно е, че имаме работа със съвпадение, но както пише Карл Густав Юнг, на фантастите понякога чрез синхрония им се открива бъдещето.

Втора загадка.

Обикновено ръководителите на най-големите държави и водещите политически дейци се стараят да правят максимално балансирани, отговорни, правдиви, и в същото време спокойни заявления относно процесите, способни да предизвикат обществена паника. В края на първата десетдневка на март, обикновено сдържаната и внимателна Ангела Меркел, изведнъж заяви, че 60-70 % от немците могат да се заразят от коронавируса и определена част от тях ще умрат, доколкото в най-близко време лекарство срещу коронавируса, даже и да бъде създадено, няма да се превърне в достъпно за широката публика. Ангела Меркел не е самотна в своя алармизъм.

Доналд Тръмп, според свидетелствата на журналисти от президентския пул, в изявленията си в последно време, демонстрира явно неразбиране на протичащите процеси и очевидна обърканост. Вицепрезидентът Майк Пенс, е доста по-уверен и делови от Тръмп. Именно той оглави работната група на Белия дом по борба срещу коронавируса.

Преди дни водещият британски правителствен център в областта на здравеопазването Public Health England подготви за ръководството доклад, в който се казва: „Очаква се, че до 80 % от населението ще бъде заразено с Covid-19 в течение на следващите 12 месеца и до 15 % (7,9 млн. души) ще бъдат хоспитализирани предвид тежкото им състояние“.

Става понятно, че подобни изявления и документи само разгарят паниката сред населението, действат разрушително на финансовите и икономически пазари, буквално хвърлят в ступор структурите на управлението. Т. е., водещите политици говорят и правят точно противоположното на това, което отговорните лидери са длъжни да предприемат в период на тежка криза.

Трета загадка.

На 18 октомври 2019 г. в Ню Йорк Центърът за безопасност в областта на здравеопазването към университета „Джон Хопкинс“ (именно по неговите информационни ресурси днес целият свят следи за епидемията на коронавируса), в партньорство със Световния икономически форум и Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ проведоха мероприятието „Събитие 201“ за реагиране на пандемия от високо ниво.

Срещата бе проведена като свеого рода стратегическа игра. В хода на играта бе моделиран процес на разпространение на пандемия от именно устойчив вирус, предаван по въздушно-капков път, а също и при ръкостискане и други тактилни контакти. Особеност на вируса бе отсъствието на ефективна ваксина и избирателна смъртност сред населението, особено свързана с лица с отслабен имунитет.

В деловата игра, проведена на 18 октомври, участваше група политици, лидери от бизнеса и чиновници от здравеопазването от водещи страни в света, поименното посочване на част от които, е засекретено. Все пак видео от мероприятието и досега е достъпно в онлайн в мрежата.

Ето какво разказа Ерик Тонер, старши научен сътрудник в Центъра за безопасност в областта на здравеопазването към университета „Джон Хопкинс“: „Новият вирус в началото ще бъде сложно разпознаваем, доколкото външно прилича на грип или на остра респираторна вирусна инфекция, но много по-смъртоносен. В хода на моделирането на разпространението на вируса и на усилията на лекарите и епидемиолозите за борба с него, в продължение на 18 месеца на първо време в развиващите се страни ще загинат 65 млн. човека. Вирусът по своите последствия, съгласно резултатите от играта, надмина най-смъртоносната пандемия в историята – испанския грип от 1918 г.“.

Какво е важно да се отбележи?

Играта се провежда на 18 октомври м.г., когато не е бил зафиксиран все още нито един случай на коронавирус. Когато епидемията започна, мейнстриймните глобални медии, показвайки опустелите градове на Китай, старателно създаваха образа у американската и европейската публика за локалността на този най-опасен феномен. Нещо повече, нито една мейнстриймна медия, не говорейки даже за най-големите видеоплатформи, и до ден днешен не свърза компютърната емулация „Събитие 201“ с това, което се разгръща по целия свят в режим на реално време.

Четвърта загадка,

най-кратката и същевременно най-зловещата. Сред организаторите на „Събитие 201“ и разработката на ваксина срещу коронавируса едно от ключевите места заема Бил Гейтс.

Малцина знаят, но още през 2010 г. Бил Гейтс, не твърде често занимаващ публиката със своите изявления, все пак направи изключение за най-популярната в Америка и достъпна чрез интернет за милиони ползватели от целия свят, конференция TED.

Ще цитираме един от ключовите изводи в този важен доклад на Бил Гейтс: „Огромният проблем – това е демографията. Сега, в света живеят 6,8 млрд. човека. Скоро тяхното число ще нарастне до 9 млрд. Въпреки това, ако ние извършим голяма и качествена работа по разработката на услуги за опазване на репродуктивното здраве, променяйки системата на здравеопазване и пускането на нови масови ваксини, ще можем да съкратим прирастта на населението минимум с 10-15 %.“.

Ако направим несложни аритметически сметки, можем да изчислим, че ефективното ваксиниране трябва да намали, според разчетите на Гейтс, прирастта на населението, примерно с 200-300 млн. човека.

След като в Китай епидемията започна да затихва, световните средства за масова информация превключиха на Италия. Апенините се превърнаха в главните нюзмейкъри в областта на коронавируса. През лятото на 2019 г. Еврокомисията започна в срочен порядък да разработва мерки по отношение на Италия, предназначени да не позволят фалита на тази страна. Италия през последните няколко години се превърна в „болния човек“ на Европа.

Страната има едно от най-високите нива на външен дълг в Европа. Той съставлява примерно 135 % от БВП на страната. И при това при намаляващ от година на година темп на ръст на БВП и хроническа неустойчивост на правителствата. Италия се готвеха да я лекуват с методите на твърдата шокова терапия, сходни с тези, които бяха приложени в Гърция и се предлагат на Украйна. И изведнъж тук пристигна коронавирусът. Сега Европейската централна банка и ръководството на ЕС взеха решение за мащабна емисия на евро, а също и за преструктуриране и даже за отписване на различен род задължения с цел спасяване икономиката на Общността.

Буквално преди броени дни фокусът по осветляването на коронавируса се премести към Съединените щати. В средата на месеца, а именно на 16 март, когото в бъдеще несъмнено ще нарекат „черния понеделник“, се случи едва ли не най-големият срив на фондовите пазари. Загубени бяха достиженията на капитализацията на задоеканските пазари на ценни книжа, с които толкова се гордееше Тръмп.

Именно с тези постижения той свързваше увереността си в преизбирането си на президентския пост. Главното се състои в това, че пред очите ни коронавирусът приземи виртуалната икономика на САЩ и върна разбирането за ценностите на реалното производство, в т.ч. на строителството, радиоелектрониката, производството на хранителни продукти, дрехи и т.под., всичко онова, което напусна Америка, премествайки се в Азия и Мексико.

Макар Тръмп засега да говори само за рецесия, подавляващото мнозинство от сериозните икономисти предполага, че Америка и светът навлязоха в пълномащабна, преди всичко, икономическа, свързана с реалното производство, а също и финансово-икономическа криза.

Ето кое е интересното.

Сред инвеститорите и икономистите с голямо доверие и неизменна популярност се ползва ресурсът www.shadowstats.com. Съгласно разследващи аналитици на ресурса, научили се виртуозно да очистват правителствената статистика от раздуване и фалшификации, през последните 1,5 години икономиката на САЩ е балансирала на нивото на рецесия, а в периода от края на 2019 г.  и в началото на 2020 г. е навлязла в криза на реалната икономика, а в перспектива е обременена със срив на финансовите и фондовите пазари. Абонатите на платения бюлетин на сайта се запознаха с тази оценка още в дните около Рождество Христово на 2019 г.

Медийните платформи и социалните мрежи са пълни с гнева и негодуванието на американци, справедливо предполагащи, че финансистите, т. нар. банкстери, и безотговорните политици, довели страната до сериозни изпитания в ситуация, която заради поляризацията избирателите наричат „студена гражданска война“. И изведнъж и тук пристигна коронавирусът.

Постарахме се да навържем в единно цяло не съображения и съждения, а факти и кръстосано потвърждаеми събития, старателно скривани от мейнстриймните медии. Първият в историята криптоаналитик Аристотел говорел, че познанието започва с удивлението. Ще се удивляваме и опознаваме това, което се случва тук и сега, в този видимо преломен момент на Историята.

 

Елена Ларина,

Информационна агенция „Аврора“

 

Превод: Атанас Стойчев

 


 

 

Още по темата