Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 10 (10 март 2020) ЗДРАВЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СТОКА

ЗДРАВЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СТОКА

Е-поща Печат PDF

"Случилото се с медицинските сестри е безпрецедентен акт на отчаяние", заяви на 6 март от парламентарната трибуна Корнелия Нинова, председател на БСП и председател на парламентарната група на коалиция „БСП за България“. "Не можем да мълчим за случилото се вчера в Здравна комисия, нито за случилото се през нощта и сутринта в Народното събрание. Медицински сестри се барикадираха в зала на парламента, напрежението ескалира и сутринта една от тях стоя на прозореца на сградата. Това е безпрецедентен акт на отчаяние. Причините посочиха самите медицински сестри: "Правителството ни лъга една година. Слушаме само лъжи, лъжи и пак лъжи", коментира Нинова. Тя обясни, че първата лъжа е била произнесена на 10 април 2019 г., когато премиерът Борисов е обещал, че ще даде 50 млн. лв. за заплати. "Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи. Работят на по две смени, на по няколко места, за да може да издържат семействата си. Получават мизерни заплати, работят в трудни и неприемливи условия“...

По нататък в своето изявление г-жа Нинова добави, че алтернатива има и тя е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. "Опазването на здравето на българските граждани да не бъде търговия. Това е истинската алтернатива. И това е истинският проблем, че докато болниците са търговски дружества, ще бъде все така", добави тя.

От името на ПП ГЕРБ и парламентарната група, д-р Даниела Дариткова заяви, че "Декларацията на БСП затвърдждава впечатлението, че сме свидетели на организирана провокация с политическа цел". Това тя направи в декларция от името на група на ГЕРБ и призова представителите на мнозинството да не се подвеждат по думите на Корнелия Нинова.

Така или иначе, датата 6 март ще се запомни с един изострен до крайна степен проблем, създаден от творческите колективи на омразния преход, които постановиха здравето да бъде превърнато в стока, а хората, които са най-близко  до болните да се чувстват ограбени заради милосърдието, което е същност на тяхната професия.