Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 9 (3 март 2020) ПАДНАЛИЯТ ОТ ВЛАСТ НЯМА ПРИЯТЕЛИ

ПАДНАЛИЯТ ОТ ВЛАСТ НЯМА ПРИЯТЕЛИ

Е-поща Печат PDF

Бавно и полека китайският грип, наречен „Ковид 19“, разширява своите територии и вече обхвана 29 страни, между които Италия, Франция, Германия, Испания и Хърватия. СЗО заяви, че всички страни трябва да се готвят, защото вирусът вече чука на вратата. Броят на заразените в Северна Италия наближи цифрата 200, а този на починалите от вируса достигна 11 души. По-предната седмица коронавирусът отне 10 живота и в Иран, след което властите в Ирак и Турция наредиха да се затворят ГКПП с ислямската република и временно да се преустановят гражданските полети от и за Техеран. В Русия забраниха влизането на хора от Китай, а в „проевропейска“ Украйна силите на реда едва спасиха от линч автобус със завърнали се от Поднебесната империя украински граждани. Когато в самия Китай броят на починалите от коронавируса надмина цифрата 2700, а този на заразените, поставени под наблюдение наближи 80 000, властите у нас обявиха създаването на Кризисен щаб за борба със заразата, начело с началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. Проведоха и учение, като съответно беше обявена пета степен на опасност и гражданите бяха посъветвани да не пътуват за Северна Италия. Дано обаче не сме дръпнали дявола за опашката и не се окажем изненадани от бедата, както от снега посред зима.

На този фон


@останалите неприятности,


като кризите с водата, боклука, запрашаването на въздуха и периодичното отравяне с цианиди на реки и водоеми, изглеждат бели кахъри. Обаче опитите на властите да прикрият многобройните си провали в различните сфери на обществения живот са толкова смешни и жалки, колкото и хвалбите им за невероятния просперитет и нарастващия международен престиж на България при управлението на Бойко Борисов. Според тях, единствено президентът Радев проваля „националното единство“, критикувайки методите на управление на ГЕРБ и ОП. Изкараха го виновен дори за освиркванията по време на словото на кмета Йорданка Фандъкова на 19 февруари пред паметника на Васил Левски. Ако има освирквания и на 3-ти март, пак държавният глава ще отнесе калая. Според Тома Биков, който се изявява като върховен пропагандатор, адвокат и тълкувател на премиерските „ирадета“, свиркащите били група маргинали, организирани от БСП и НПО-та, вдъхновявани от президента Радев и финансирани от банкера беглец Цветан Василев! Нищо че президентът призова недоволстващите от управлението да не оскверняват с освирквания и аплодисменти поклонението пред саможертвата на Апостола. Напомнянето му, че вместо да заклеймяват недоволните от своето управление, управляващите е по-добре да помислят защо хората протестират, послужи като аргумент на тезата, че вместо да обединява, държавният глава разделя нацията. А кой може да обедини ограбените и измамените с техните грабители и измамници? Това е непосилно и за най-умелия демагог. Но след като и от ръководството на


@„присъдружната“ на ГЕРБ партия СДС


обвиниха президента в „съучастничество с осквернителите на паметта на Левски“, дължим да им напомним, че точно сините лидери освиркаха премиера Любен Беров пред паметника на Васил Левски на 19 февруари 1993 г., когато се навършваха  120 години от неговата гибел. Този акт не беше ли по-кощунствен от освиркването на речта на Фандъкова, която каканижеше от лист написана кой знае от кого реч, за разлика от президента Румен Радев и писателката Здравка Ефтимова от Перник. Не е ли кощунство с паметта на Апостола това, че нито един от неговите завети не е осъществен? Какво би казал той, който мечтаеше за чиста и свята демократска република, ако можеше да види, че вместо „Българско да гърми като едничка държава в цяла Европа“, България е най-бедната и корупмирана страна в ЕС, превърната на всичко отгоре в европейско сметище? И, че от Държавния департамент и посолството на САЩ научаваме кои съдии у нас са корумпирани, а от испанския „Ел Периодико“ - че в Каталуния разследват нашия министър-председател за пране на пари! За каква самостоятелност и национален суверенитет, за какъв международен престиж и икономически разцвет, говорят нашите управници? Или за каква финансова стабилност иде реч, когато треперят от страх, че от ЕС ще ни орежат еврофондовете, чрез които се поддържа илюзията за икономическия растеж на България? И то, когато от износител на електроенергия страната ни се е превърнала в нетен вносител, а бизнесът пищи, че плаща 4-5 пъти по-скъп ток, от този в Германия. Т.нар. „Зелена сделка“ на ЕС ще доубие и без това нерентабилната ни енергетика. А държавата не само изкупува скъпото електричество на американските ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, ами плаща и за излъчваните от тях вредни емисии. Да не говорим за ТЕЦ-овете, на които Ковачки е „консултант“, докато горят нерегламентирано родни и вносни боклуци, или за ТЕЦ Варна, придобита също толкова съмнително от Ахмед Доган. Вместо газов хъб, България, под ръководството на Борисов, се превърна в боклукчийска яма на Европа и няма ден, в който прокуратурата и министърът на околната среда и водите да не откриват по някоя екологична бомба. Следват зрелищни претърсвания и арести на отговорни ръководители на топлоцентрали, ВиК, басейнови дирекциии, болници и т.н., но това не пълни язовирите, не прави въздуха и водите по-чисти, нито пък изплаща дълговете на закъсалите общински и държавни болници. Както винаги, властта се опитва да ликвидира последствията, а не да премахва причините за кризите.


@А „Премиерът Слънце“ Бойко Борисов,


вместо да си поеме отговорността, яхва джипа и обикаля местата, където ниви се превръщат в магистрали! Изпъчен гордо пред камери и фотоапарати, той прави гръмки изявления пред „медийни мисирки“, било в Брюксел, било в София. И обяснява писанията за неговата къща в Барселона и разследването му за пране на пари с „ченгеджийските номера“, инициирани от „съседа по месторабота“ (президента Румен Радев, б.а. ) и „хибридните атаки от Изтока“, визирайки Русия. Дори намекна, че БСП е изпратила в ЕП агент на руското военно разузнаване ГРУ. Вероятно имаше предвид Елена Йончева, но забрави удобно, че тя вече го осъди два пъти за клевета. Ако преди време Стефан Софиянски твърдеше, че той е „единственият доказано честен политик“, понеже не успяха да го вкарат в затвора, за Борисов може да се каже, че той пък е единственият премиер, осъден два пъти за лъжа и клевета! И той се разминава (засега) със затвора, което не значи, че не лъже като брадат циганин. Все пак по-добре е да не говори, че е бил омаскарен, защото омаскаряването е за предпочитане пред килията. Ако пък се чувства наистина оклеветен, да съди испанския „Ел Периодико“, вместо да фантазира кой го е „поръчал“ за омаскаряване. Или, следвайки собствените си препоръки към шефа на АПИ Георги Терзийски, да отиде на площада във всеки български град и като селски глашатай да изреве: „Нямам къща в Барселона! Нямам къща в Барселона!“ Разбира се този номер няма да мине пред властите в Испания, но намекът на вицепремиера Томислав Дончев, че Испания имала интерес да злепостави нашия премиер, буди тревога, че коронавирусът вече е започнал да поразява мозъците и на по-умерените гербери. Никой от ГЕРБ не смее да изрече „напълно обоснованото предположение“, че разследването в Каталуня може да е било стимулирано от Белия дом, за да се принуди Борисов да спре строителството на „Балкански поток“, срещу който съвсем официално се обяви помощникът на заместник-държавния секретар на САЩ. Ако Борисов не лъже, че строителството на „потока“ върви с пълна сила, защо й е на Русия да компрометира българския премиер? Какъв интерес би имала от неговото „омаскаряване“ и Испания? Що се отнася до президента Радев, той, за разлика от Борисов, никога не е бил „ченге“, че да прилага „ченгеджийски номерца“. Колкото до „омаскаряването“, голяма част от политиците, управлявали България през последните 30 години, не могат да бъдат омаскарени. Понеже, както е казал народът, „пачавра леке на хваща“.

Ами ако някой ден Държавният департамент на САЩ включи и Борисов в списъка на корумпираните, срещу които Херо Мустафа ще прилага „зъбати мерки“? Ако му забранят да стъпва на американска земя? Представяте ли си тогава как плъховете, сменили по три партии, за да се доберат до благините на властта, се юрват към спасителните лодки на потъващия герберски „Титаник“?! Може би при едно ново изтичане на шифрограми от Държавния департамент ще научим и какво в действителност е докладвала Херо Мустафа за нашия министър-председател. Въпреки опитите му да я удуши чрез прегръдки.


@Кой по-напред ще се дистанцира от Бойко Борисов?


Тома Биков, Спас Гърневски, Георги Марков, Антон Тодоров, или Владислав Горанов? Вместо да помисли сериозно за времето след властта, Борисов се държи така, сякаш е изнамерил ваксина срещу оставки и падания от власт. След като обяви, че Шенген вече не му е интересен, заради явните намерения на политиците от Стара Европа да ни превърнат в плет срещу бежанци и мигранти, наскоро Борисов заговори и за забавяне на темпото на присъединяване към чакалнята на еврозоната. Понеже нямало „пълен консенсус“ по въпроса, до юни сме щели да се плашим и убеждаваме в плюсовете на еврото. Приемането му обаче било неизбежно, защото нямало страна с евро, която да е по-зле от България. А Швеция, Дания, Швейцария и Великобритания, които никога не са въвеждали единната европейска валута, да не би да са по-зле от България? Очевидно не еврото е причина за нашето изоставане от богатите европейски страни, а фактът, че нито една от тях не се управлява от посредственици. Освен това никоя от тях не е приватизирала държавните предприятия така хайдушки, както Иван Костов. Обаче последният в своето нахалство и чувство за безнаказаност стигна дотам, че да иска обществото да му се извини. Пусто дърво неокастрено!

У нас поне двама главни прокурори оцениха приватизацията като криминална, а Иван Гешев дори разпореди на ДАНС да ревизира приватизационните сделки. Само че обезкостяването на построеното за 45 години социализъм е необратимо. Каквото е имало за крадене, то е откраднато и изнесено в офшорни зони. Сега остава да се краде само от еврофондовете и обществените поръчки. И, тъй като парите от ЕС ще бъдат орязани заради Брекзит, държавната копаня ще остане единствен източник за новите „къщовници“. Голямо блъскане и квичене ще падне! Да видим как един Иван Гешев ще успее да респектира крадците от старото и новото поколение. И да му мисли народът, че освен ризите ще му смъкват от гърба и по три кожи!

Вместо да гони Михаля десетки години назад, най-добре е прокуратурата да се разрови в днешните големи престъпления, започвайки с „Апартамент гейт“, „Язовир гейт“, „Боклук гейт“ и „Къщи гейт“ или „Барселона гейт“. Неотдавна Цветан Цветанов „изока“, че зад „Апартаментгейт“ стояли хора, приближени на Борисов. Това може би е особен вид самопризнание, защото Цветан Цветанов и Цецка Цачева бяха от най-приближените на Борисов? „Барселона гейт“ не заслужава ли и той едно разследване от българската прокуратура? Нищо, че сарайските издания като вестник „Труд“/24.02.2020, крещят с едри заглавия, че снимката на спряганата за любовница на нашия премиер бивша манекенка Борислава Йовчева, живееща под наем в уж несвързаната с Борисов къща на Александър Чаушев в Барселона, била подменена. И, следователно, публикацията била фалшификат, изготвен от Президентството!


@Очевидно фалитът на Делян Пеевската фирма „Лафка“ не е случаен.


Човек трябва съвсем да е съвсем изкуфял, за да вярва на такива вестници и да плаща за техния слугинаж. Падне ли Борисов, те първи ще се нахвърлят върху него, но млъкни сърце. Добре че в БСП тече кампания за избор на председател, та хранените от Пеевски медии пълнят страници и предавания с измислици за страшните кавги в БСП. Понеже в ГЕРБ такива неща не стават. Не стават, докато Борисов е на власт, но падне ли той, цялата алчна камарила от хвалители на неговите „успехи“ ще се насочи към друга ясла. Тогава и да пита „Вие защо ми правите номерца?“, ще го посъветват да отиде на психиатър. Или с лечението на психичното му здраве ще се заеме Иван Гешев, за когото също може да се каже: „Шефе, нали ти си го избра?“

Падналият от власт няма приятели! А простотията на онези, които досега са „му гласували“, е по-страшна от коронавируса. „Човешката глупост е безкрайна, за разлика от Вселената“, твърди Алберт Айнщайн.


 

Още по темата