Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 6 (11 февруари 2020) НИЕ ГИ ПУСКАМЕ, ТЕ ГИ ХВАЩАТ!

НИЕ ГИ ПУСКАМЕ, ТЕ ГИ ХВАЩАТ!

Е-поща Печат PDF

По времето на премиера цар Симеон Сакскобургготски, когато сегашният министър-председател и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов беше главен секретар на МВР, се роди фразата: „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Тя стана символ на униформеното разбиране, че престъпник е този, когото „родната полиция“ посочи. И, тъй като съдиите, завършили право извън школата на МВР в Симеоново, не споделяха този подход, те често отхвърляха събраните от полицията и прокуратурата „доказателства“, като оправдаваха и освобождаваха арестуваните: безусловно, под парична гаранция, домашен арест, или подписка.

Когато ГЕРБ спечели парламентарните избори през 2009 г. и Бойко Борисов стана премиер, а Цветан Цветанов министър на вътрешните работи, те направо обявиха непослушните съдии за покровители на организираната престъпност. Но времето обърна нещата така, че третият мандат на Борисов ще се запомни освен с поредицата гейтове, скандали и кризи, и с избора на Иван Гешев за главен прокурор на Република България. Както и с обявената и подета от него война с престъпността. Войната с битовата и екологичната престъпност се олицетворява от „респектиращите“ полицейски акции във врачанското село Галиче, гр. Русе, софийските квартали „Христо Ботев“, „Орландовци“ и „Люлин“, гр. Варна, пловдивския квартал „Столипиново“ и други местообиталища, обект на които акции са крадци, изнасилвачи, убийци, телефонни измамници и нелегално внасящи боклук от чужбина „бизнесмени“. А войната с организираната хазартна, наркотрафикантска, валутна, сексуална и друга престъпност, надхвърли националните граници, ангажирайки партньорските служби на Испания, Италия, Франция, Турция, Гърция, Саудитска Арабия, ОАЕ, или Интерпол. С помощта на партньорските служби, на България бяха върнати Николай и Емилия Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви и Димитър Желязков – Митьо Очите.

Преди една седмица, докато у нас полицията и прокуратурата „респектираха“ Комисията по хазарта и „Националната лотария“ на Васил Божков, австрийските власти задържаха на летището във Виена Борис Бекяров, съдружник на обявения за международно издирване хазартен бос. Самият Божков се обяви за невъзвращенец, установил се в „балканска страна, не членка на ЕС“. По-късно медиите предадоха думите на Гешев, че Божков е бил задържан в ОАЕ, но официално известие за това още нямало. На 2 февруари главният прокурор вече твърдеше, че официално е потвърдено задържането  на „финансовия благодетел“ на ПФК „Левски“ Васил Божков и мажоритарния собственик на синия клуб Георги Попов. Измина една седмица „в очакване на Годо“, тоест от ОАЕ да ни предадат бегълците, но преди те да стъпят на българска земя, тук кацна правителственият „Спартан“ с трима български студенти, докарани до Южна Франция от грипавия китайски град Ухан. Правителството обяви четвърта степен на грипна опасност, съветвайки българите да не пътуват до Китай. Явно коронавирусът не се плаши от акциите на прокуратурата, за разлика от „добре облечените бизнесмени“, поели в обратна на родината посока.

Като прибавим към списъка на духналите в чужбина едри организирани престъпници и бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, не можем да не стигнем до извода, че България се е превърнала в един разграден селски двор, от който добитъкът отива, където си иска, а торта от чужди говеда се внася в нашите Авгиеви обори. Защо трябва заподозрените за крупни престъпления да бъдат пускани в чужбина, та после да ги връщаме с Интерпол? Навремето Цветан Василев напусна страната с частен самолет за Виена, след което се установи в Белград, където Апелативният съд на Сърбия отказа да го предаде на България. А трябва да признаем, че и от страна на властите в София не се прояви голяма настойчивост банкерът измамник Василев да бъде докаран и съден в България. Въпреки че ние предадохме почти веднага на Анкара заловените 7 бегълци от репресиите на Ердоган, съпричастни с опита за преврат, Турция ни върна Митьо Очите след почти едногодишно задържане. Може би, защото той имаше определени заслуги за връщането на пълния с шпионска апаратура джип на МИТ, откраднат от паркинга на хотела на брата на бившия заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов. Каква ли друга информация е изцедила от Митьо Очите турската национална разузнавателна организация МИТ?

През 90-те години на ХХ век не можахме да върнем от ЮАР банкерката Веска Меджидиева и Румен Спасов, а миналата седмица чакахме от ОАЕ да ни върнат в чувал Васил Божков-Черепа. Забравиха ли нашите борци с престъпността как преди години от ОАЕ отказаха да ни предадат Христофорос Аманатидис-Таки? Там трудно се разделят с такива златни кокошки, независимо как са натрупали своите богатства. По същата причина и Белград не ни предава Цветан Василев. Нашите управляващи не го и искат много настоятелно. Вероятно, защото е депозирал някоя флашка с компромати, която ще взриви политическата стабилност в България. Васил Божков, когото съдружникът му Цветан Найденов нарече „сериен изнасилвач“, а медиите титулуват като „финансов благодетел“ на ПФК „Левски“, сигурно също се е застраховал срещу евентуално „самоубийство“ в следствения арест. Засега едно е сигурно, че неговата колекция от над 3000 артефакта, някои от които на 6000 години, ще се съхранява в НИМ в Бояна. А, според нейния собственик, преди години за една малка част от тези съкровища му предлагали 600 млн. евро! За толкова пари някои от бившите му ортаци ще убият баща си, камо ли един „сериен изнасилвач“! Съдружници-разбойници!

На този фон Николай и Емилия Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви и фамилия Стайкови са направо бели лястовици. Нали в хотелите на Арабаджиеви бяха настанени част от гостите на българското европредседателство?! После се оказа, че в техните подземия са се печатали фалшиви евро. А, наред с бизнеса с алкохол, Миньо Стайков е фабрикувал нелегално цигари. Един Господ знае с колко са ощетили фиска тези „герои на новото време“? Сега обаче огънят на възмездието гори върху черепа на Васил Божков и неговата „Национална лотария“, както и върху Комисията по хазарта, на чиито членове Божков бил плащал по 10 000 лева на ден. Комисията бе арестувана групово, а председателят й се призна за виновен. „Браво, Ваньо, браво, Гешев!“. Но едва на 3 февруари министърът на финансите Владислав Горанов уволни скандално известната Комисия по хазарта.

Има обаче нещо подозрително в цялата тази прокурорска шумотевица. И то е, че насред кризата с водата, боклука и незаконното разширяване на ски пистите на „Юлен“ в Банско, заради които търка наровете в ареста бившият екологичен министър Нено Димов, главният прокурор е решил да се прави на Лаура Кьовеши, вземайки на мушка президента Радев. Който, като командир на ВВС, бил назначил неправомерно днешната си съпруга Десислава и й бил дал апартамент. А настоящият шеф на ВВС Цанко Стойков отказвал да предаде на КПКОНПИ исканите от нея документи. Всичко това прокуратурата аргументира с незнайно защо и как направени записи на телефонни разговори между двама генерали. Сякаш ДАНС се е прекръстила на „Папарак ейджънси“!

Междувременно, Гешев иска от КС да му обясни що е това имунитет на държавния глава и що е държавна измяна. Не е нужно човек да има две педи чело, за да се досети, че държавна измяна е например предаването на част или на целия държавен суверенитет на друга държава или съюз. От тази гледна точка присъединяването ни към НАТО и ЕС без референдум, и най-вече признаването на върховенството на съюзното законодателство над Конституцията и другите закони на България, си е чиста проба държавна измяна. Такава е и предоставянето на българската територия за разполагане на чужди военни бази, или изпращането на български военни на мисии в Камбоджа, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, или в Афганистан. Тоест, политиците, извършили тези актове, могат да бъдат обвинени в държавна измяна. Както и прокурорите, проспали възможността да осуетят измяната, подчинявайки се на „политическата коректност“.

Вместо да потърси отговорност от извършителите на въпросните престъпления, квалифицирани като държавна измяна, Гешев, заедно с новия екоминистър Емил Димитров, контролира обратното натоварване на първите 28 от общо 127-те контейнера с незаконно стоварен в пристанището на Варна италиански боклук. Боклукът е бил приет без прокурор, но щеше да бъде изпратен от самия шеф на прокуратурата! Някак не е солидно всичко това.

Впрочем, прокуратурата се е захващала с далеч по-маловажни престъпления. Например с това, че учителката Верка Маратилова от началното училище „Професор Иван Батаклиев“ в Пазарджик е накарала децата да заплюят един свой съученик с възпитателна цел. Той самият бил наплюл другите деца, но за жалост на учителката, в реномираното училище учат и деца на местните прокурори. Поради страха на местните обвинители, че ще бъдат упрекнати в пристрастност, със случая се е ангажирала прокуратурата в Пловдив. Там очевидно още не е депониран вносен боклук, а измрялата риба в река Марица се оказа отровена с пестициди, съхранявани в пластмасови съдове, предадени за рециклиране.

Прокуратурата в България няма как да остане без работа. А премиерът Борисов, който посрещна в София италианския си колега Джузепе Конте, се закани: „Ще смажем всеки, който внесе нелегално боклук!“.

От екрана на телевизия „Скат“, водещият на неделното предаване „Фронтално“ (02.02.2020) Стефан Солаков възкликна: „Все едно че присъствахме на срещата на двама кръстници!“. Два дни по-късно президентът Радев обяви, че снема доверието си от правителството, а от посолството на САЩ съобщиха, че ще обявят името на корупмпиран високопоставен българин, на когото се забранява да стъпва в САЩ. Очаквахме това да е някой, като Васил Божков, или Делян Пеевски, а той се оказа съдията от Специализирания съд Андон Миталов. Последният стана известен с това, че пусна русофила Николай Малинов да получи ордена си за принос към развитието на руско българските връзки, който му бе връчен лично от президента на РФ Владимир Путин. Очевидно не само в Президентството, а и в Белия дом не вярват на прокурорската пушилка, наречена „борба с корупцията“. Но и Държавният департамент на САЩ показа странно разбиране за корупцията, свеждайки я до русофилството. И то, когато целият досегашен мандат на президента Тръмп премина под сянката на обвинения за връзки с Русия и злоупотреба с власт.

Гешев правилно търси възмездие за корупцията, престъпността, екологичната криза и демографската катастрофа. Но струва ми се, че би било удачно да вдигне мерника и по-високо. Ако Комисията по хазарта е виновна, то по-виновен от нейният шеф и подчинените му, безспорно е ресорният министър на финансите Владислав Горанов. Не е възможно целия хазартен бранш да е в батакът, а г-н министърат – целият в бяло. Другият – бял и пухкав, е неговият началник – министър-председателят Бойко Борисов, който не поема никаква отговорност за бездействието на министрите си и не зачита НС, а го използва като гумен печат на едноличното си управление. И се опитва да преметне две велики сили: Русия, която уверява, че ускорено строи „Балкански поток“; и САЩ, на които обяснява, че всъщност само разширява газопреносната мрежа на страната си, за да може по нея да тече и азерски природен газ, и втечнен американски, или катарски газ. А уж България е суверенна страна с парламентарно, а не с премиерско управление… Дали изобщо е държава в този си вид – нека всеки да си отговори.


 

Още по темата