Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 2 (14 януари 2020) ПЪЛНОМАЩАБНАТА ВОЙНА ЩЕ БЪДЕ ИЗБЕГНАТА

ПЪЛНОМАЩАБНАТА ВОЙНА ЩЕ БЪДЕ ИЗБЕГНАТА

Е-поща Печат PDF

Интервю на Андрей Угланов, главен редактор на „За углом“ с ген. Леонид Ивашов, президент на Академията за геополитически проблеми на Русия


На 2 януари т.г. тези наши сънародници, които още не са  загубили способността си да разсъждават, станаха свидетели на ужасяващи нарушения на международното право, представляващи безпрецедентен държавен тероризъм от страна на Съединените щати.  Бе убит вторият човек в Иран, официално поканен от трета страна Ирак, която се разглежда като суверенна. Последва катастрофа с украински самолет със 176 души на борда, в който са пътували ирански учени от ядрената програма на Техеран, което предполага, че тя може и да не е била трагична случайност. И всичко това само с оправданието, че „те са лоши“, а ние сме добри.

Светът настръхна, замириса на война, а в България, изчаквайки заповеди от хегемона, някои използваха създалата се ситуация, за да сатанизират убития ген. Солеймани като му приписаха извършването на терористичния акт в Сарафово. Ответният удар по американските бази в Ирак показа, че и двете страни са преминали червената линия. Президентът Тръмп, който даде заповедта за убийството на ген. Сюлеймани, след като видя милионите иранци на погребението на жертвата по улиците и площадите на Иран, беше посъветван и от ястребите в правителството, да не изпълнява високопарните си закани. След временното затишие Доналд Тръмп извлече дивиденти за бъдещия си втори мандат, но САЩ загубиха в очите на света нещо много важно -  признанието, че те са световният хегемон.

За да не се превръщаме в анализатори от типа на Г. Коритаров и Г. Харизанов, предлагаме на своите читатели версията на един от най-информираните руски политици ген. Леонид Ивашов, работил рамо до рамо с убития ген. Касем Солеймани в Афганистан.


Угланов: Защо иранската атака на американските авиобази съвпадна с посещението на Президента Путин и министъра на отбраната Шойгу в Сирия?

Ген. Ивашов: Това е случайно съвпадение. Но след съвместните руско-китайски-ирански морски маневри, Иран чувства поддръжката на Китай и Русия. Иранците трябваше да отговорят на САЩ, защото бяха заявили, че отговор ще има.

Угланов. Кажете две думи за сваления украински самолет! Как така нов самолет (на 3 години) излита и пада? Екипажът дори няма време да съобщи, че ще се върне на летището с един двигател. Това много ми напомня на 2014 година, когато беше свален малайзийския „Боинг“ над Донбас с китайски военни специалисти, работещи по технологията на невидимия за радарите „Стелт“. Каква е вашата версия по въпроса?

Ген. Ивашов. Сега към пълномащабна война няма да се отиде. Русия и Китай  биха оказали помощ на Иран. Европа ще запази нещо като неутралитет, а ислямският свят ще се приближи до позицията на Иран. Но войната с терористични и диверсионни действия ще продължи. Зад свалянето на  „Боинг 737“ не е ясно кой точно стои. Дали са американците, дали е Израел, който отдавна следи ядрената програма на Иран и специалистите заети в нея. Това е тематика на Израел, който иска да бъде монополист в региона на Близкия Изток.

Угланов. Защо Тръмп толкова ненавижда Иран?

Ген. Ивашов: Не бих казал, че го мрази чак толкова. Но очевидно е,  че той измени позицията си под влияние на произраелското лоби в САЩ. Тръмп иска отново да вдигне индустрията в САЩ, а за това са необходими пари. Огромни пари се хвърлиха за т.нап. шистова революция. Сега са необходими международни пазари за американските въглеводороди. Но има и съперници: Близкият изток, Русия, Европа. Залежите в Персийския залив са огромни. И ако там е хаос, то Китай, Япония, Корея и Европа ще бъдат принудени да купуват втечнен шистов газ от САЩ. И американската икономика отново ще тръгне нагоре.

Угланов. Кой всъщност е този генерал Касем Солеймани? Вярно ли е, че той  е убедил Владимир Путин в 2014 г. да навлезе в Сирия?

Ген. Ивашов: Не съм сигурен дали е той, защото още в 2014 г. Владимир Путин беше на мнението, че ние трябва да поддържаме Башар Асад. Именно под влиянието на Русия и Иран Башар Асад отказа прокарването на тръбата с евтин природен газ от Катар през Сирия и Турция към Европа. Ген. Солеймани изигра важна роля в случващото се в Афганистан. Двамата с него помагахме на  шах Масуд (той от иранска, аз от руска страна) да поддържа равновесието на силите срещу талибаните. Освен това в 1992-1993 г. той помогна да се стабилизира обстановката в Туркменистан. Изглежда затова, че е полезен за РФ, е взето решение за неговото ликвидиране.


Угланов. На една от атакуваните американски бази се подготвяше удължаване на пистата, за да могат да кацат и излитат американските бомбардировачи В-52. Защо им е необходима тази база, след като на о-в Диего Гарсия  в Индийския океан и в Англия имат такива бази?

Ген. Ивашов: Американците никога няма да се откажат от идеята за световно господство. Те винаги ще искат да имат контрол на световните суровинни ресурси, в случая в Близкия Изток. Ето защо създават и поддържат стратегически коридори за властване. Бомбардировачите В-52 са малко старички, но все още могат да бъдат носители на крилати ракети. А в крайна сметка тази база ще бъде още една изходна точка в бъдещия конфликт с Китай.

Угланов. А ако конфликтът се разрасне, ще рискуват ли САЩ да атакуват Иран с ядрено оръжие?

Ген. Ивашов: Аз и друг път съм казвал, че в Близкия  изток за първи път след Втората световна война може да бъде употребено тактическо ядрено оръжие. Регионът е много важен. Освен това  в него се намира друг ядрен съюзник на САЩ - Израел (с 400 атомни бойни глави). Въпросът е „Кой първи ще нападне Иран?“. Сега Иран употреби балистични ракети. Възможно е с тях да удари и Тел Авив. Възможно е  това нападение да бъде провокация и на някой друг. В отговор Израел ще унищожи ядрените обекти на Иран с тактическо ядрено оръжие под предлог, че не е възможно да се различат обикновените от ядрените ракети.

Угланов. А могат ли иранците да потопят американски самолетоносач с някакво усъвършенствано торпедо, например? Там наблизо има 1-2 самолетоносача?

Ген. Ивашов: Това трябва да бъде нещо подобно на нашето уникално торпедо „Шквал“. 6-8 такива торпеда могат да нанесат големи щети, но едно торпедо не може да потопи такъв самолетоносач.

Угланов. В заключение искам да ви запитам: Като знаете как би постъпил вашият бивш началник маршал Устинов, министър на отбраната на СССР, какво бихте посъветвали нашия Генщаб в тази сложна ситуация?

Ген. Ивашов: Има класически варианти за повишаване на бойната готовност

Монтиране на нападателните оръжия на кораби и самолети;

Бойна готовност на носителите на тези оръжия за масово поразяване от частите за този регион;

Оперативно дежурство;

Съвместен координационен център с Иран (както на времето в Багдад).

Не трябва да се допускат емоции. Нужна е трезва и хладнокръвна оценка и координация. Съгласно Устава на ООН всяка страна-член има право на самоотбрана и на колективна отбрана. На Иран трябва да се доставят средства за противоракетна отбрана (С-300). Но в същото време да се продължат контактите с ОКНЩ на САЩ.

Да се подготвят материали по казуса за Съвета за сигурност и да се работи за предотвратяване на Трета Световна война.


 

Още по темата