Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 5 (4 февруари 2020) ПРОВАЛЪТ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО

ПРОВАЛЪТ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО

Е-поща Печат PDF

САЩ винаги са представлявали опасност за международното право и са подкопавали устоите на неговите институции. Когато САЩ и Великобритания нападнаха през 2003 г. Ирак без разрешението на Съвета за сигурност и дори против волята на някои страни-членки на Съвета, многобройни експерти-юристи твърдяха, че тази война е незаконна. Войната не само постави началото на криза, която отне милиони човешки животи, но и нанесе съкрушителен удар върху международното право.

Тенденцията на обезсмисляне на международното право продължава и досега. Един пример на ужасяващо нарушение на това право са убийствата с дронове от страна на САЩ – сред тях е и убийството на иранския генерал Сюлеймани докато пътува на дипломатическа мисия - и срещу тях не се вижда да има ефектевно средство. Великобритания също извършва убийства с дронове. В тази страна неоконсервативни политици като Блеър, Мей и Джонсън, ясно показват, че не дават и пет пари за международното право, което доведе до спад на международното влияние на тази държава. Испания е сред страните, които игнорират международното право. Тя отхвърли решението на Съда на Европейския съюз, че каталунецът Жункерас се ползва с имунитет и трябва да бъде освободен, за да заеме мястото си на депутат в Европейския парламент. Позицията на Испания е силен удар върху престижа на Съда на Европейския съюз, а жестоките и насилствени мерки спрямо Каталуния са най-голямото предизвикателство за „западните ценности“.

Създаденият през 2002 г. Международен наказателен съд се оказа голямо разочарование и в много отношения символизира провала на международното право. Това че този съд не обвини САЩ и Великобритания за незаконната война против Ирак от 2003 г., определи насоката на неговата дейност от самото му създаване. Воденето на агресивна война е военно престъпление както постановява Нюрнбергският трибунал. Съдиите от Международния наказателен съд страхливо се отказаха от разследване на американските престъпления в Афганистан и израелските престъпления в Газа. Поразително е и това, че никой не реагира когато израелският министър-председател Нетаняху заплаши със санкции персонала на Съда ако продължат разследването. Съществува мнение, че Международният наказателен съд е само оръдие на неоконсервативната политика и това мнение изглежда все по-основателно.

Самата Организация на обединените нации, предназначена да бъде крепител на международното право, губи авторитет. Тя е просто игнорирана при съществяването от Саудитска Арабия с подкрепата на САЩ, на хуманитарната катастрофа в Йемен. Като отказа на иранския външен министър виза, за да участва в среща на Съвета за сигурност по повод убийството на ген. Сюлеймани, САЩ нанесоха удар върху самото предназначение на ООН. Ако ООН е заложник на Вашингтон, то тогава каква полза от организацията? Не е ли време тя да се изнесе от САЩ и да се премести някъде другаде, например в Южна Африка? Такива изгледи засега няма.

Структурата на международното право става все по-нестабилна. В резултат от това светът се превръща в много по-опасно място за живеене.


(Craig Murrey:The Troubling Decline of International Law, Duran, January 26, 2020- със съкращения)


Превод: Бистра Стайкова

 

Още по темата