Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 41 (8 октомври 2019) АНТИСЕМЕЙНИТЕ ПОЛИТИКИ НЯМАТ МЯСТО В БЪЛГАРИЯ

АНТИСЕМЕЙНИТЕ ПОЛИТИКИ НЯМАТ МЯСТО В БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

На 29 септември в София се проведе конференция с международно участие под наслов „Отвличане на деца от социалните служби – скритата война срещу семейството“. Темата беше избрана поради огромното обществено недоволство предизвикано от извършените промени в Закона за закрила на детето и приемането на Закон за социалните услуги, както и заради всички други закони и нормативни актове, отнасящи се до семейството и децата на България. Всички тези промени, за съжаление, са вече факт, защото са приети и обнародвани в броеве №№ 24 и 37 на „Държавен вестник“ и влизат в сила от 1.01.2020 г.

Форумът беше организиран от многолюдното гражданско движение „Родители Обединени за Децата“ (РОД). Участници в него бяха и чуждестранни експерти с международен опит в сферата на семейството и закрилата на децата. От българска страна взеха участие  изтъкнати юристи, споделящи идеите на движение „РОД“, също с богат опит и познаване на материята в детайли.

Съвсем заслужено правото на встъпително слово беше предоставено на юриста с голям международен авторитет и опит - адвокат Владимир Шейтанов, който подробно запозна участниците в конференцията с т.нар. Трети Факултативен Протокол на ООН по правата на децата и защо подписването на този документ би било равнозначно на национално предателство. България все още не е ратифицирала Трети Факултативен Протокол и засега той не е задължителен, но ако бъде подписан, води след себе си категорични изменения на българското законодателство, тъй като се основава на т.нар. Ювенална юстиция (детски съд).


„Детското правосъдие“, посочи адвокат Шейтанов, е порочна система, с която вече десетки държави от Западна и Северна Европа се опитват да се борят, виждайки нейната неефективност и пагубно влияние върху институцията на семейството.“

Адвокат Петър Николов разказа за практиката на социално отвличане на деца в България. За последните три години адвокат Николов е върнал на родителите им 24 деца, които са били неправомерно изведени от техните семейства.

Адвокат Илияна Мавродиева-Ангелова, чиято лекция поместваме отделно, сподели на достъпен език какво и кое стават законови норми от 1.01.2020 г., и защо обществото не бива да допуска това.

По въпроса за т.нар. Стратегия за детето говори адвокат д-р Виктор Костов, който обясни с факти и цитати защо този документ е всъщност една стратегия срещу основната клетка на обществото – семейството.

Чуждестранни гост-лектори бяха Мариус Рейкерас – норвежки експерт с международно признание, който говори за неправомерното отнемане на детето на Трудде Лоббен, от социалната служба Барневерн и чрез изнесеният случай унагледи с ярко доказателство нефункционалността на норвежката система за закрила на детето.

Адвокат Свитън Бенет от Англия и Бйорн Корф, създатели и водещи фигури в екипа на базираната в Австрия неправителствена организация в защита на правата на децата ”Step up for children`s rights“, говориха за практиката на анонимни сигнали и доносничество, без значение за тяхната достоверност, които са повод за отнемане и извеждане на деца от техните семейства.

В дискусията взе участие и адвокат Лоранс Брайнс от Ирландия, който говори за свободата на словото и съвестта. Лекцията му се основаваше на преки наблюдения върху практите и законодателствата в Европа като цяло и в частност – в Ирландия.

Адвокат д-р Кимутеос Зихс присъства като представител на ОРДО – юрист от Полша и представи аспектите на спекулации с понятието „права на децата“.

Германският социолог, автор и международен говорител по проблемите на глобалната сексуална революция и християнска духовност г-жа Габриеле Куби, чиято книга е преведена на 14 езика, посвети речта си на прехода от пълна невинност на децата, само допреди няколко десетилетия, до тяхното тотално развращаване в днешни дни.

На събитието бяха поканени държавници и служители заемащи високи държавни постове, които подобно на Бисер Петков – министър на труда и социалната политика, блестяха със своето отсъствие.

С благословия и призив за единство и мъдра критична мисъл, се обърна към присъстващите протоиерей Михаил, председател на катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“, град Ловеч.

Заседанията на Международната конференция бяха доминирани от идеята за запазване и съхраняване на ценностите на традиционното българско семейство. Антисемейните политики нямат място в България, заявиха ораторите от трибуната и призоваха да се поучим от печалния опит на западните общества като не допуснем в българския национален живот пълзящата псевдохуманна политика на социалните услуги и ювеналното законодателство.

Сред гостите бяха представители на политически партии, журналисти и общественици.

Гневни думи бяха изказани по повод недопустимите формулировки в речта на Екатерина Захариева – зам.-председател на МС и министър на външните работи, произнесена на 26.09.т.г., пред Общото събрание на ООН. Чуха се гласове за нейната оставка, която ще бъде и основната идея на организирания от Гражданско движение „РОД“, предстоящ протест.